hirdetés

„Kutyagyárat” akar létrehozni a férfi – a szomszédok is tiltakoztak

Hangai Lilla

2023. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Egy magát állatbarátnak és tenyésztőnek valló férfi kutyatenyésztő létesítmény megépítését tervezte Orange megyében, Kaliforniában. A férfi egy 1200 m²-es beltéri játszóteret is tervezett a kutyáknak, azonban az ötlet ettől még nem győzte meg a biztosokat, ugyanis egyhangú szavazáson mondtak rá nemet.

hirdetés

Hogy pontosan milyen elképzelései voltak a férfinek a kutyatenyésztő létesítmény részleteit illetően és hogy miért számolunk be egy az Egyesült Államokban történt esetről, arról a következőkben olvashatsz.

A kutyatenyésztő létesítmény valójában személytelen "kutyagyár"

A szomszédok is kivonultak tiltakozni

Juan Santa elmondta, hogy már 17 éve tevékenykedik az iparágban és 64 kutya birtokosa – közöttük yorkshire terrierek, tacskók és máltai selyemkutyák –, de az új létesítményben, a Bright Pets-ben további fajták tenyésztését is tervezte. Állatmentő csoportok képviselői és civilek is, többek között a férfi szomszédai is szép számmal jelentek meg tiltakozni a kutyatenyésztő létesítmény engedélyeztetése ellen. Állítólag a tenyésztő munkásságát régről ismerik már.

„Tudjuk a múltban történtekből, abból, hogy hogy nézett ki régen a weboldala, és az éves 2-5 millió dolláros bevétele is erre enged következtetni, hogy egy kiskereskedelmi kutyaértékesítő. De megpróbál úgy tenni, mintha nem az lenne, hanem valami más.” – nyilatkozta Michele Wacker, aki Juan Santa birtoka közelében lakik.

Az ellenzők többek között arra is rávilágítottak, hogy a férfi mindent megtesz annak érdekében, hogy úgy csináljon, mintha nem kiskereskedelmi formában szeretne kutyákat eladni. Elsősorban persze a 2022-ben Orange megyében érvénybe lépett törvény miatt. A jogszabály ugyanis tiltja, hogy bárki a kereskedésben adjon el kutyát.

Így érvelt a férfi

„A kutyák árusítása nincs tiltva, csak a kutyák árusítása kisállatkereskedésben. Nyilvánvaló okokból a legtöbb állatkereskedés szaporítótelepekről szerzi be a kutyáit. Ez az, amit meg kell állítanunk! Mi jól akarjuk csinálni; ez egy olyan csúcstechnológia lenne, ahol a kutyák a lehető legjobb körülmények között élhetnek. Minden kutyánk FCI minősítéssel rendelkezik, ami magasabb, mint az ATC. Nem minden tenyésztő rendelkezik ezzel. Szaporítótelepek biztosan nem, ők azt sem tudják, hogy mit tenyésztenek. Nem tudják, honnan származnak a felnőtt tenyészkutyáik. Mi tudjuk, honnan jönnek; világ legjobb tenyésztőitől származnak.”

nyilatkozott Juan Santa.

Az erkölcsi problémák mellett a környék lakói amiatt is aggódnak, hogy így még több gazdátlan kutya lehet a megyében. De abban biztosak, hogy súlyosbítaná a kutyák túlszaporodását. Attól félnek, hogy a létesítmény precedenst teremt majd és mások is ilyen jellegű tenyésztésbe kezdenek.

„Orange megyében már most is van kisállat-túlnépesedési probléma, ezért 2024-re új állatvédelmi rendszer kiépítése van tervben. Az adófizetők pénze ebben is benne van. Az első lépés volt, hogy betiltottuk a kutyák kiskereskedelmét, amelyek olyan létesítményekből származnak, mint amit vélhetően Santa úr is szeretett volna létrehozni. Nem épít senki egy 5000 m²-es fém szörnyeteget, amelyben csaknem 60 kennel van, hogy kutyát tenyésszen magának; nyilvánvalóan eladásra szánja őket.” – folytatta Michele Wacker.

Szerinted a kutyatenyésztő létesítmény lehet a jövő?

Miért fontos erről beszélni itthon is?

Ugyan itthon más rendeletek és törvények vannak, de a szaporítótelepek vagy a zugszaporítók problémája minket is fokozottan érint. Egy olyan létesítmény, ahol 60 kennel áll rendelkezésre és egyszerre több fajtát is terveznek tenyészteni, rengeteg kockázatot rejt magában. 60 kutyát és a születendő kölyköket gondozni és ellátni még nagy csapattal is igen komoly feladat. A folyamatból pedig akarva-akaratlanul is ekkora létszám esetén kimarad a legfontosabb faktor, a szeretet. Ez lenne az, ami megakadályozná, hogy a tenyészszukák futószalagon szállítsák le nekünk a kölyköket.

Az valóban szép törekvés, hogy minden modern legyen, az állomány pedig kifogástalan minőségű, ám ha ez még meg is valósul, akkor is embertelennek tűnik az egész folyamat. Legalábbis számunkra. Ráadásul ekkora területen ilyen mennyiségű kutyával nagyon könnyen félre csúszhatnak a folyamatok, aminek az elszenvedői minden esetben az állatok lesznek.

Te mit gondolsz a helyzetről? Ez lesz a jövő vagy tényleg erkölcstelen és szembe megy az állatvédelem alapelveivel?

állatvédelem amerika kutyatenyésztés kutyatenyésztő szaporítás szaporító törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink