hirdetés

„Ha az állatok koncentrációs táborát elképzelitek, akkor az a hely fog megelevenedni, ahol tegnap jártunk” – kezdték a mentésben résztvevő szervezetek Facebook-posztjaikat. Úgy fogalmaztak, sosem láttak még ennyi állatot ilyen kicsi helyre összezsúfolva. Nemcsak kutyák, de macskák, nyulak, csincsillák, teknősök és szakállas agáma is vegetált a borzalmas körülmények között. Sajnos nem mindenki élte túl.

hirdetés

Hétfőn láttak napvilágot a mentésben résztvevő szervezetek posztjai a Facebookon, miszerint a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal segítségével vasárnap egy szaporítót lepleztek le. A hatósági állatorvosok a szabadnapjukat áldozták fel azért, hogy segíthessenek, ezért a szervezetek nagyon hálásak nekik. Úgy fogalmaztak, nem „egyszerű” szaporító volt, hanem úgynevezett „szedő”, akinek feladata az volt, hogy összeszedje a kereskedők részére a kívánt állatokat, akiket majd külföldre exportálnak. A szaporító megpróbált elmenekülni egy másik megyébe, és igyekezett az állomány nagy részétől megszabadulni. Szerencsére az állatvédők és a hatóság időben érkezett.

Állítólag a szaporító egész éjjel takarított:

Borzalmas állapotok uralkodtak

A kiérkező állatvédőket borzasztó körülmények fogadták. Az állatok egy része kint volt tartva, míg mások bent. Elképesztő mennyiségű fekália és bűz terjengett a levegőben, az állatvédők úgy fogalmaztak: egyszerűen feldolgozhatatlan volt. Az állatok mindegyike nagyon rossz állapotban volt, többek között gennyes méhgyulladás, gomba, atka, vízfejűség, éhezés és halál uralkodott a telepen. Egy spicc típusú kutyának kölykei születtek előző éjjel kint, a fagyban. Az egyik kicsi már nem élt, mire megérkezett a segítség, a többiek nedvesen anyjuk mellett kuporogtak.

Beteg állat mindenütt

Az állatvédők kiemeltek néhány egyéni esetet, hogy szemléltessék, min mehettek keresztül ezek az állatok. Említenek egy 6 éves csivavát, aki összesen fél kilogrammot nyom és súlyosan alulfejlett. Egy bernáthegyi szintén rendkívül sovány, és extrém mértékű bőrbetegséggel küzd. Az ékszerteknősök közül egyik már nem élt, a pézsmateknősök pedig koszos vízben vegetáltak. A csincsillák és a nyulak szintén alultápláltak, a szakállas agámának pedig hiányzik néhány lábujja. A macskák szintén lesoványodva, hordó hassal próbáltak túlélni.

Végül 58 állat menekült meg a horrortanyáról, de sajnos több közülük olyan válságos állapotban van, hogy nem biztos, hogy túléli. Mindegyikőjüket állatorvoshoz vitték és mindent megadnak nekik ahhoz, hogy felépülhessenek. A szervezeteknek most legnagyobb szükségük a pénzadományokra van, hiszen a számlák tetemes összeget emésztenek fel kasszájukból.

Az állatok 10 állatvédelmi szervezetnél lettek elhelyezve az állatok faji sajátosságait figyelembe véve.

 • Állatmentő Szolgálat Alapítvány
 • Csivava Fajtamentő Egyesület
 • Eszkuláp Állatvédő Egyesület
 • Ébredő Bolygó Alapítvány
 • Együtt a Kisállatokért Alapítvány
 • Első Nyúlmentő Alapítvány
 • MAVED – Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány
 • Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány
 • Rex Kutyaotthon Alapítvány
 • Szentendrei Kisállatkert
 • Szurkolók az Állatokért Alapítvány
állatkínzás állatmenhely állatmentés állatmentők állatvédelem lefoglalt kiskutyák szaporítás szaporító szaporítótelep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink