hirdetés

96 rémült si-cut mentettek ki egy szaporítótelepről: a kutyák szörnyű állapotban voltak

Szénási Szimonetta

2023. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

Borzasztó állapotok uralkodtak azon a szaporítótelepen, ahonnan az állatvédők csaknem száz kutyát helyeztek biztonságba.

hirdetés

Az RSPCA nevű állatmentő szervezetet is megdöbbentette az a látvány, ami az angliai Torquayban (Devon megye) működő szaporítótelepen fogadta őket, ahonnan összesen 96 si-cut mentettek ki. A kutyák amellett, hogy teljesen el voltak hanyagolva, mentálisan is nagyon rossz állapotban voltak.

Mocsok és félelem

Amellett, hogy a szerencsétlen állatok hemzsegtek a bolháktól, ürülék piszkolta be a bundájukat. A megdöbbentő higiéniás körülmények mellett a kutyák mentális állapota is aggodalomra adott okot: rettegtek az emberektől.

Mint a szervezet szóvivője fogalmazott, ezeket a szegény kutyákat a szaporításból származó pénzért kizsákmányolták és cserbenhagyták. Mikor rájuk találtak, nagyon féltek.

Megmutatni az emberek jó oldalát

A cornwalli szervezet munkatársainak eltökélt célja volt, hogy megmutassák újdonsült mentettjeinek az emberek jó és kedves oldalát, egyúttal lehetőséget teremteni számukra a normális, boldog életre.

A szívünk szakad meg ezekért a kutyákért, és eltökélt szándékunk, hogy biztosítsuk számukra azt a jövőt, amit megérdemelnek

– fogalmazott a szervezet képviselője.

Ennek érdekében több mentett si-cut az életkora, az egészségi állapota vagy a viselkedése miatt rehabilitálniuk kellett, hogy örökbefogadhatóak lehessenek.

Egyre több a sorsára hagyott állat

Az eset kapcsán az állatmentők számot vetettek a korábbi tapasztalatokkal. A szomorú statisztika azt mutatja, hogy a 2022 őszét megelőző másfél évben jelentősen megnőtt a kidobott, majd a szervezetük gondozásába került állatok száma.

Ezen felül létezik egy várólista, amelyre azok az gazdák iratkoznak fel, akik valamilyen okból már nem tudják vállalni állatuk gondozását, így lemondanak róla a szervezet javára, amely kapacitása függvényében gondozásába veszi őket. Felhívták a figyelmet arra is, hogy nagyon sok a vemhesen vagy már kölykeikkel otthontalanná váló négylábú.

Hazai helyzet

Nemcsak Angliában, de hazánkban is aktuális probléma a menhelyek telítettsége. Legutóbb tavaly júliusban adtunk hírt arról, hogy több mint 60 szervezet hirdetett létszámstopot. A közösségi oldalak megosztásai alapján a szervezetek jelenleg is sok nehézséggel küzdenek, többek között a rengeteg utcáról mentett kutya és macska orvosi ellátásnak költségeivel, de a helyhiány és a befogadott állatok élelmezése is folyamatos probléma.

Ezen felül itthon is sokan hagyják az út szélén, rosszabb esetben kukába dobva vagy zsákba kötve a nem kívánt szaporulatból született kiskutyákat, vagy még vemhesen szabadulnak meg az anyaállattól. Szerencsés esetben ezek a kidobott jószágok is eljutnak valamelyik szervezethez, és nem maradnak az utcán. Ellátásuk azonban hatalmas feladat mind pénzben, mind időben. Többek között emiatt is kiemelten fontos a házikedvencek időben történő ivartalanítása.

Hogyan segíthetsz?

Civilként akkor is sokat tehetsz, ha nem tudsz örökbefogadni egy kutyát vagy macskát. Az alábbiakban pontokba szedtük, miként támogathatod az állatvédő szervezeteket.

  • Ideiglenes befogadóként átmeneti szállást biztosíthatsz az állatoknak.
  • Virtuálisan is örökbefogadhatsz, vagy lehetsz keresztszülő is. Ennek részleteiről EBBEN a cikkben írtunk.
  • Anyagilag is hozzájárulhatsz a kiadásokhoz.
  • Tárgyi adományokkal megkönnyítheted az állatok ellátását (mindig tájékozódj az adott helyen, mire van szükségük!)
  • Önkéntes munkát vállalhatsz (kutyasétáltatás, takarítás, stb.)
  • A fuvarozás is hatalmas segítség.
  • A bejegyzések megosztása is mankó: lehet, hogy pont általad ér el az üzenet a megfelelő személyhez.

A közösségi média különböző felületein – Facebook, Instagram – a legtöbb szervezetnek már van profilja. Ezeket követve tájékozódhatsz az aktuális kérésekről és lehetőségekről.

állatkínzás állatmenhely állatvédelem ivartalanítás menhely mentett állatok mentett kutya rehabilitáció segítség si-cu szaporító szaporítótelep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!