hirdetés

Mi a teendő, ha kidobott kölyköt találsz? Akár az életét is megmentheted!

Bodri Melissza

2021. augusztus 21

Nincs is annál szomorúbb látvány, amikor az út szélén hagyott, papírdobozból kikukucskáló, magára maradt kölyköket találsz. Mit tehetsz, kit értesíthetsz, hogy jó helyük legyen?

hirdetés

Sajnos a felelőtlen állattartóknak köszönhetően még mindig előfordul, hogy a kutyusokat sorsukra hagyják. Az is megtörténhet, hogy az anyaállatelpusztul, és nincs aki gondoskodna a kicsinyekről, ezért azok elkószálnak. A gazdájától elszakadt, elveszett kiskutyusok is szívszorító látványt nyújtanak. A gyors közbelépés és a segítség akár életeket is menthet!

Az elhagyott kiskutyák szomorú látványt nyújtanak.

Mi a teendő?

Ha valahol kidobott kölyköt találsz, akkor a következőket célszerű tenned. Először is ne ess pánikba, próbálj meg nyugodt maradni, mert a felesleges feszültség csak ront a helyzeten. Mielőbb fogd be a kölyköt, nehogy elfusson vagy kárt tegyen magában. Vizsgáld meg, hogy milyen az egészségügyi állapota, vannak-e sérülései. Ha a körülményekből nem lehet megállapítani, hogy szándékosan kidobták-e vagy csak elkóborolt, akkor a szőrzet állapota, az állat jóltápláltsága árulkodó lehet, hogy rendszeres gondoskodásban részesült-e.

Lehet, hogy a kölyöknek van gazdája, csak valamiért elkeveredett otthonról. Semmiképpen se hagyd sorsára, ha teheted, fogadd be az ebet ideiglenesen vagy kérdezd meg ismerőseidet, tudnák-e vállalni a jószágot átmenetileg, amíg nem oldódik meg a helyzet. Négy hónaposnál idősebb kutyákban már kötelező mikrochipet elhelyezni, ezért a kis eszköz hasznos lehet a gazdi megtalálásában. Ezt állatorvos és állatvédők is le tudják olvasni, és szerencsés esetben a tulajdonos értesíthető. Jó tudni, hogy vannak leolvasópontok is, melyek hasznosnak bizonyulhatnak a chip leolvasásában.  Az állat szakszerű ellátását (például sérülés esetén) szintén mindig bízd az orvosra!

Szólj állatvédőknek

Lehet, hogy az állatban fiatal kora miatt nem található mikrochip vagy nincs regisztrálva. Akár van chip, akár nincs, vedd fel a kapcsolatot az illetékes helyi szervvel. Mindenképpen szólj a lakókörzetedhez eső legközelebbi gyepmesteri telepnek, állatmenhelynek vagy állatvédő egyesületnek, hogy találtál egy magára hagyott kiskutyát. Ha nincs módod a kölyköt a megtalálás helyszínről elszállítani (például utazás közben vagy), akkor egyeztess a lehetőségekről az adott körzethez tartozó menhellyel.

Ha előtted dobták ki a kölyköket

Mit tehetsz, ha a szemed láttára tesznek ki egy alomnyi kölyköt a kocsiból? Mindenképpen értesítsd a közelben lévő állatmenhelyet vagy a gyepmesteri telepet! Ha módod van rá, egy időre vedd magadhoz a kölyköket vagy keress ideiglenes gazdit, és mindenképpen vedd fel a kapcsolatot állatorvossal. A gyors segítség a kicsik életét is megmentheti. Fontos, hogy ha ilyen felelőtlen állattartással szembesülsz, akkor bűncselekménynek vagy tanúja, és célszerű a helyi rendőrséghez fordulni, akik kivizsgálják az esetet. A feljelentéshez kérheted állatvédő szervezetek segítségét is.

Mit tehetsz még?

Ha a kölyöknek szeretnéd megtalálni az eredeti gazdáját, vagy az árva kicsinek újat keresel, akkor számos dolgot tehetsz. Vedd igénybe az internet adta lehetőségeket! Készíts az ebekről jó minőségű képeket, és tedd közzé közösségi portálokon vagy regisztrálj gazdakereső oldalakon. Lépj be csoportokba, tedd közzé az információkat fórumokon, kérd az ismerőseidet, hogy osszák meg a gazdikeresést! A kép segítségével papíralapú hirdetést is készíthetsz, amit kiplakátolhatsz a környéken. Tedd olyan helyekre, ahol biztosan észrevehető. Ellenőrizd többször a plakátok épségét, mert leszedhetik őket vagy akár az időjárás miatt tönkremehetnek.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely állatmentők állatorvos állatvédelem árva kölyök kidobott kölyök kutyakölyök kutyakölyök mentése magára hagyott kölyök mikrochip

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink