hirdetés

Mi a teendő, ha eltűnt a kutyád vagy ellopták? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. február 19 - Képek: Getty Images Hungary

Ha drága fajtatiszta kutyád van, bizony fennáll a veszélye annak, hogy valaki nyerészkedési lehetőséget lát benne, és elköti a bolt elől, vagy kiemeli a kertedből. De mi a teendő, ha az eb magától csatangol el?

hirdetés

Sajnos hazánkban is dívik a kutyalopás-biznisz, a tolvajok ráadásul igen agyafúrt módszerekkel keserítik meg kutyus és gazdi életét egyaránt. Nem ritka, hogy a nyomravezetői díjért tulajdonítják el az állatot, azaz úgy rendezik a lopást, mintha az eb elszökött volna. Mikor az aggódó gazdi kiplakátolja a környéket eltűnt kedvence fotóival, hirtelen megjelennek a “becsületes megtalálók”, és nyugodt szívvel teszik zsebre az akár több százezer forintos jutalmat.

Ez még a jobbik eset, ugyanis sajnos az is előfordul, hogy kutyaviadalokra, vagy állatkísérletekre szánják a lopott állatot. A tengerentúlon főleg Halloweenkor vannak veszélyben a fekete kutyák, őket ugyanis előszeretettel áldozzák fel a fanatikusok különböző bizarr rituálékon.

Mi a teendő, ha elveszett a kutyád?

Amennyiben az eb elkóborol, és nem talál haza, amint tudod, értesítsd az állatorvosotokat, aki az adatbázisban a kutya chipszáma alapján rögzíti az eltűnést. Hívd fel a környék ebrendészeti telepeit, állatmenhelyeit, illetve ha lehet, küldj nekik fotót, leírást a kutyádról!

Természetesen te is jelezheted az eltűnést a közösségi oldalakon, illetve regisztrálhatod elveszett kedvencedet a Vigyél Haza! Kutyakeresőn.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára a bonyolultabb lopási esetek terén segít eligazodni.

Mit tehetsz, ha ismeretlen tettes tulajdonította el a kedvencedet?

2020 áprilisától a lopás szabálysértés (a bűncselekményi fokozat mellett) ismét a rendőrséghez tartozik a járási hivatalok helyett. Vagyis akár 50.000.- Ft alatti, akár afölötti értékű dolgot tulajdonítottak el tőled, a rendőrségen kell feljelentést tenned. Ez lehetséges írásban, azaz hagyományos postai levélben, e-mailben vagy ügyfélkapun keresztül, vagy szóban, a rendőrségen kérve, hogy vegyék jegyzőkönyvbe feljelentésedet.

Javaslom, hogy a járványhelyzetre való tekintettel most inkább a levélformát válaszd! Az értékhatárnak majd a lefolytatott eljárás jellemzőinél, valamint a szankció kiszabásánál lesz jelentősége.

Tudomásul kell venned, hogy a rendőrség sem csodatévő, csak akkor tud eredményt produkálni, ha megfelelő eszközökkel támogatják munkáját (bizonyítékok, tanúk, köztéri vagy magánterületen készült kamerafelvételek, gyanú egy haragosra, vagy korábban a háznál járó gyanús személyekre, szerelőkre, házalókra, stb.).

A rendőrség tevékenységét azzal is előmozdíthatod, ha minél szélesebb körben segítséget kérsz, tehát például egy közösségi oldalon nem csak a saját profilod alatt osztod meg a keresést, hanem a lakóközösséged vagy a településed csoportjában is. Továbbá kérheted olyan állatvédő szervezetek támogatását, amelyek több tízezres, vagy akár százezres követőszámmal bírnak, így nagyobb eséllyel bukkanhatsz a kutyádra, vagy sikerül például eredményesen felderíteni a lopás körülményeit.

Járj nyitott szemmel, beszélgess a helyi kutyás közösséggel, kutyafuttatóknál, utcán, máshol, hogy mások tapasztaltak-e esetleg ilyet. Futtass le kereséseket az adott kutya fajtájára és az eltűnés körülményeire tekintettel a neten, csatlakozz minél több kutyás csoporthoz, ahol kérj segítséget, keress sorstársakat! Meg kell nézned a netes vásártereket is, hogy nem kínálják-e eladásra éppen a kutyát.

Ezeket a kereséseket egyébként a rendőrség is le fogja futtatni, de több szem többet lát! Nagyon fontos, hogy az állatorvossal regisztráltasd az eltűnés napján a Petvet adatbázisba a “lopott” státuszt, és aktualizáld az összes adatotokat, különös tekintettel a telefonszámodra, hogy bármikor elérhető legyél.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

chip kutya eltűnt ellopták a kutyámat eltűnt kutya bejelentése kutya elszökött kutya eltűnése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink