hirdetés

8 tipp, hogy megelőzd a kutyalopást: a közösségi média is veszélyes kedvencedre

Szénási Szimonetta

2023. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

Egy szerető gazda számára még belegondolni is szörnyű, hogy kedvencét ellopják tőle. Pedig gyakran maga a tulajdonos tesz olyat, amivel esélyt ad az elkövetőknek. Az alábbi dolgokat tartsd be kutyád biztonsága érdekében!

hirdetés

A felelős kutyatartó rémálma, hogy a szeretett jószágot valaki elviszi tőle. A kutyalopás sajnos nem pusztán agyszülemény, számos esetben a négylábúak esnek áldozatul a kapzsiságnak. Ugyanis egy-egy divatos kutyafajta jó pénzért továbbadható, a nyereségvágy pedig egyeseket bűnre visz. Másik eset, amikor valaki magának szerez ilyen – elítélendő – úton háziállatot. Biztosan te is olvastál már kétségbeesett bejegyzést a közösségi médiában, vagy az utcán futottál bele egy fekete-fehér plakátba, rajta az eltűnt kedvenc képével, alatta a szívhez szóló szöveg: „Keressük, hívjon, nagyon várjuk haza!”. Sok esetben még jutalmat is ígérnek a nyomravezetőnek. Utóbbi pedig szintén része a biznisznek, és végül a tolvaj teszi zsebre a pénzt… Hogy neked sose kelljen szorongó szívvel a telefont várnod, fogadd meg az alábbi tanácsokat, amikkel sokat tehetsz négylábúd biztonságáért!

Törvénymódosítás

A legutóbb közzétett adatok szerint Angliában tavaly mintegy 2000 állatlopást jelentettek. A statisztika szerint 10-ből 7 esetben kutyát vittek el. A nagyszámú bűneset törvénymódosítást eszközölt ki. Így míg eddig az állatok eltulajdonítását lopásként kezelték (azaz ugyanúgy tekintettek rá, mint bármilyen más tulajdon, például egy mobil elvételére), addig az új törvény már bűncselekménynek minősíti.

A törvényhozók remélik, hogy ez a változtatás egyúttal rámutat a tett érzelmi töltetére is. Hiszen egy házikedvenc elvesztése hatalmas trauma lehet a gazda számára. Ezt megelőzendő az alábbi tanácsokat adták az állattartóknak.

1.) Mikrochip

Alapvető, hazánkban pedig kötelező is a mikrochip a kutyáknak. A kis eszköz számos esetben segített már akár hosszú évek múltán is felkutatni egy-egy eltűnt jószág gazdáját.

Amellett, hogy chippel látják el kutyádat, nagyon fontos az is, hogy az azon tárolt elérhetőségek mindig frissek legyenek. Hiába rögzítette az állatorvos a telefonszámodat, ha az időközben megváltozott, de te ezt nem jelezted, akkor kedvenced megtalálásakor hiába fognak keresni!

2.) Biléta – név nélkül!

A transzponderhez hasonlóan nagyon hasznos, ha az eb nyakörvén biléta van, rajta a gazda telefonszámával. Azonban a Blue Cross for Dogs nevű jótékonysági szervezet nem ajánlja, hogy a kutya neve is rajta legyen az emblémán, ugyanis ez megkönnyítheti a tolvajok számára, hogy elcsalják!

3.) Okosan a közösségi médiával!

A legtöbben nagy örömmel osztják meg kedvencük legaranyosabb fotóit akár Facebookon, akár Instagramon, manapság pedig a TikTok videók gyakori szereplői is a kiskedvencek. Ám ez a közlékenység hatalmas veszélyeket rejt!

Ahogy a kisgyermekek kapcsán is óva intik a szakemberek a szülőket, úgy kutyád esetében is bajt hozhatsz a fejére, ha túl sok intim részletet árulsz el róla és az életetekről a fényképeken keresztül. Egy kép a házatok előtt – pláne, ha még az utcanév vagy a házszám is látszik –, rendszeres bejelentkezés a kutyafuttatóból, bájos poszt, hogy bátor négylábúd őrzi a házat, amíg te távol vagy; mindezek ártatlannak tűnnek, ám rengeteget árulnak el rólatok: hol éltek, hova és mikor jártok, általában mikor van egyedül az eb, stb.

A rendőrség mindezek miatt már korábban figyelmeztette a gazdákat, akiket arra kért, hogy csak módjával tegyék közzé mindennapjaik részleteit. Mint hangsúlyozzák, a helymegjelölő funkciót (amikor beállítod, hol vagytok éppen) hasonló okból nem ajánlott használni.

4.) Friss fotó

A közösségi médiában megosztott képek veszélyei mellett a fényképek nagyon hasznosak az eltűnt állat keresése során. Mindig legyen néhány friss fotót kedvencedről, amelyek alapján könnyen azonosítható lehet. (Kívánjuk, hogy erre soha ne legyen szükség, és csak a mosolyalbumba kerüljenek be ezek a felvételek!)

5.) Légy résen a túlzottan érdeklődő idegenekkel!

A kutyasétáltatás során bizonyára ti is számos más gazdával és járókelővel találkoztok, esetenként váltotok is pár szót, vagy megálltok egy simogatás erejéig. Ám ha valaki gyanúsan érdeklődik kedvenced iránt, sőt bizalmas részletek felől is tudakolózik, szólaljon meg a vészcsengőd!

Természetesen ezzel nem azt szeretnénk elérni, hogy fordulj el embertársaidtól, hiszen a kutyatartás egyik igencsak pozitív hozadéka a szociális viselkedés megerősödése, de ahogy az említett Blue Cross for Dogs is fogalmaz, a túl sok kérdés legyen gyanús.

6.) Ne hagyd magára!

Leírva evidenciának tűnhet, hogy sose hagyd magára kedvencedet, ám a hétköznapokban mégis számos estben látni bolt elé kikötött, békésen vagy épp szűkölve várakozó kutyákat. Ezek a helyzetek nagyon is kedveznek a tolvajoknak! Helyesebb, ha azokra a helyekre, ahova nem vihetsz be állatot, kutyád nélkül indulsz el!

7.) Tartsd zárva a kaput!

Nemcsak kedvenced, de saját biztonságod érdekében is mindig zárd be a kaput és a bejárati ajtót még olyankor is, amikor otthon vagy! Számos olyan besurranásról olvasni, ahol a tulajdonos otthon tartózkodott az elkövetés idején.

A kertben hagyott kutya is könnyű célpont lehet, pláne, ha a kapu nyitva van, és bárki be-, majd kisétálhat.

8.) Csak megbízható személyre bízd kedvencedet!

Ma már számos szolgáltatás van a gazdák segítségére, amelyek átvállalják a kutya körüli teendőket. Kutyasétáltatók, -szitterek, állatpanziók és napközik várják a jószágokat. Ezek remek lehetőségek, ha másként nem tudod megoldani kedvenced ellátását. de nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizd le az adott személyt, illetve helyet.

Érdeklődj az ismerős kutyásoknál, nézd meg az adott szolgáltató honlapját, az ott kapott értékeléseket (bár ez gyakorta fals információ, hiszen előfordulhat, hogy csak a pozitívak maradnak az oldalon!).

Jó, ha van olyan megbízható gazda, akinek már van személyes tapasztalata, ám ennél is fontosabb, hogy kapj valamiféle garanciát arról, hogy kutyád jó kezekben lesz. Gondolunk itt a szerződésre, amiben benne foglaltatik, hol és kivel lesz az eb, mennyi időre szól a felügyelet, és milyen teendőkben egyeztetek meg pontosan.

Az RSPCA nevű szervezet kutyajóléti szakértője, dr. Sam Gaines rámutat arra, hogy Angliában jelenleg nem szabályozzák azt, ki vállalhat kutyasétáltatást. Emiatt sok szakképzetlen, tapasztalat nélküli egyén is hirdeti magát. Ugyanakkor ez a tolvajok számára is jó lehetőség, hogy kutyákat „szerezzenek meg”. Emiatt különösen fontos, hogy csak szakképzett, megfelelő végzettséggel rendelkező emberre bízd rá kedvencedet!

Ha megtörtént a baj

Amennyiben mégis bekövetkezne a legrosszabb, és kedvencednek nyoma veszett, ráadásul nagy valószínűséggel ellopták, azonnal kell cselekedned!

Mint szakjogászunk, dr. Kajó Cecília korábban elmondta, 2020 áprilisától a lopás szabálysértés (a bűncselekményi fokozat mellett) a rendőrséghez tartozik, így náluk kell feljelentést tenned. Ez lehetséges írásban – hagyományos postai levélben vagy e-mailben –, illetve ügyfélkapun keresztül, továbbá szóban, kérve, hogy vegyék jegyzőkönyvbe feljelentésedet. Lényeges, hogy mihamarabb megtedd a szükséges lépéseket, ezzel növelve kutyád megtalálásának esélyét.

chip kutya eltűnt ellopták a kutyámat eltűnt eltűnt a kutya elveszett kutya elveszett kutya megtalálása kutyachip kutyalopás lopás mikrochip

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink