hirdetés

Veszélyes és mérgező kutyás TikTok-trendek: a közösségi média nem éri meg, hogy elveszítsd kedvenced bizalmát

Hangai Lilla

2023. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

Az interneten mindenki imádja a kutyás videókat. Talán nem annyira, mint a macskásakat, de ők is előkelő helyen szerepelnek. A közösségi médiában nagy a verseny, így ahhoz, hogy ezek a videók kellő mennyiségű lájkot, megosztást és kattintást generáljanak, mindig valami újat kell hozniuk. A TikTok az a platform, ahol csak másodpercei vannak az embernek arra, hogy érzelmeket csaljanak ki a másikból. Így talán nem olyan meglepő, hogy ezen a felületen sűrűn terjednek olyan trendek, amelyek távol állnak a biztonságostól vagy az egészségestől.

hirdetés

Több kihívás is napvilágot látott, amelyek érdekesnek, viccesnek és gondolatébresztőnek tűnhetnek elsőre, de valójában károsak négylábú barátainkra. Nem etikus dolog felesleges stressznek kitenni őket csak azért, hogy szerezzünk 15 perc hírnevet az interneten.

@tiffany_nic0le

Bark at your dog #trend #dogsofttiktok #barkingchallenge #ROMWEnextgen #smile #tattedmom #americanbulldog

♬ original sound - Suavexavier
@suavexavier

Omgg! The ending 💀 wait for it …😂#fyp#viral#knox

♬ original sound - Suavexavier

A bizalmukkal játszunk

Az egyik népszerű trend arra bíztatta a gazdikat, hogy ugassanak a kutyára, hogy valamilyen érdekes reakciót csikarjanak ki belőlük. Mivel semmilyen eszköz vagy anyagi befektetés nem szükséges a véghezviteléhez, ráadásul még népszerűsíthetjük is általa a profilunkat, nagyon vonzó, hogy otthon is kipróbáljuk.

A probléma csak az, hogy a kutyák feltétel nélkül bíznak a gazdiban. Nagyon könnyű stresszes helyzetbe hozni őket az ilyen viselkedéssel, ugyanis pont attól szenvedik ezt el, akihez a legjobban kötődnek, akire rábízzák az életüket. A reakciókon jót nevetünk, miközben a kutya teljesen mértékben elbizonytalanodik. Ha jobban megnézed ezeket a videókat, az összes kutya válasza félelmet, kényelmetlenséget, szorongást és stresszt tükröz.

A másik trend, ami aggodalomra ad okot, közel sem olyan szórakoztató, mint amilyennek szeretnék feltüntetni. Ezekben a videókban hangalámondást használnak a gazdik és úgy tesznek, mintha ingerültségükben a kutyájuk arcába kiabálnának. Sokan még dühös kézmozdulatokat is tesznek, hogy nyomatékosítsák a helyzetet. A #talkingsmack hashtag alatt szereplő videók pontosan olyan hatást keltenek, mintha egy felpaprikázott veszekedést örökítenének meg.

A kutya elsődleges célja, hogy a gazdit boldognak lássa. A köztudatban is egyre inkább elfogadott, hogy a kutyát megszidni csak akkor szabad (és akkor is csak mértékkel), ha éppen rajtakapjuk a tiltott viselkedésen. Egyébként csak megbántjuk és összezavarjuk a szidalmazással. Akkor gondolj csak bele, hogy mit él át az az eb, akinek fogalma sincs arról, hogy a gazdi miért viselkedik vele agresszíven, miért dühös rá.

@cat_the_vet

PLEASE stop posting videos like this! Do you want to be responsible for a maimed child?! #notsafe #doNOTtrythisathome #catthevet

♬ original sound - Cat The Vet
@heymynamesluna

She wanted all the smoke💨

♬ original sound - Suavexavier

Fenyegetve, sarokba szorítva, megfélemlítve érzi magát

A gazdiknak az a feladatuk, hogy megvédjék, támogassák és szeressék az ebet, akivel megosztják az életüket. A gazdinak fog a legjobban fájni, ha a kutya megharapja, odakap, orvoshoz kell rendszeresen hordani, mert stresszessé, szorongóvá válik, vagy egyszerűen csak elveszíti a bizalmát és soha többé nem tud már úgy viszonyulni hozzá, mint egy egészséges kapcsolatban.

Arról nem is beszélve, hogy a TikTokot már 14 éves kortól bárki jogszerűen használhatja. Egy fiatalkorú nem feltétlenül látja, hogy ezekkel a viccesnek beállított tartalmakkal mi a probléma, így azt gondolhatja, teljesen normális ilyesmiket csinálni a saját, vagy akár idegen kutyákkal is. Hogy ennek milyen következményei lehetnek, azt mind tudjuk.

Szépen kérünk mindenkit, ne kockáztassuk a kapcsolatunkat ezekkel az odaadó és szeretetreméltó állatokkal. Ha megajándékoztak bennünket a bizalmukkal, mutassuk meg, hogy tudjuk értékelni!

agresszív a kutya ember és kutya kapcsolat ember hatása kutyára fél a kutya jó gazdi közösségi média kutya bizalom megfélemlített kutya tiktok TikTok trend

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink