hirdetés

Miért ne ugass soha a kutyádra? Ezért veszélyes az új TikTok trend

Ferenczi Deborah

2022. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

Néha az a törekvés, hogy a kutyás videók minél inkább elterjedjenek, vagy minél több „lájkot” szerezzenek, oda vezethet, hogy az emberek az ebekre nézve káros döntéseket hoznak. Jelenleg a TikTok népszerű trendje az „ugatás a kutyára” kihívás, amely kifejezetten veszélyes.

hirdetés

A kihívás teljesítéséhez a kutyatulajdonosoknak nagyon közel kell menniük kutyájuk arcához, és hangosan ugatniuk kell rájuk, mindezt természetesen a videó rögzítése közben. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy ez miért nem jó senkinek sem.

Veszélyes trend

Az „ugatás a kutyára” trend nagyon népszerűvé vált a TikTokon, és több millióan nézték meg, illetve próbálták ki. Azt remélve, hogy elkapják a kutyájuk „vicces” válaszát, amelyet feltölthetnek a közösségi médiára, többször is nekifutottak a kihívásnak. A probléma az, hogy míg a videók tényleg nagy nézettséget produkálnak, addig annak teljesítése nagyon megterhelő vagy felkavaró lehet az állatok számára.

Miért árt a kutyának?

A legtöbb népszerű poszt a stressz, a félelem vagy a kényelmetlenség jeleit mutató kutyákra épül. Az egyik ilyen reakció például a „bálnaszem”, ahol a szemük nagyra tágul a rémülettől, majd a test és az arcvonások is megmerevednek. Ezekben a videókban gyakori jelenség, hogy bizonyos kutyák visszaugatnak a gazdájukra, vagy megnyalják az ajkukat, de szélsőségesebb esetekben előfordulhat, hogy vicsorítás a válasz.

A trend veszélyei és megfékezése

Hangulatától és általános temperamentumától függően minden kutya másképp reagál a gazdi ugatására. Legtöbbjük minimum meglepődik vagy megdöbben a váratlan viselkedésen, de az ijedség agresszióba is fordulhat. Ugyanis a gazdi behatol a kutyája személyes terébe. Ezután szemkontaktust létesít és tart fenn a kutyájával, ami akár fenyegetésként is értelmezhető. A legnagyobb problémát maga az ugatás okozza, ez zavaró, stresszes az eb számára.

A biztonság mindig legyen fontosabb

Sajnos az ugatás nem az egyetlen, a kutya bosszantásával járó, felkapott kihívás a TikTokon. Egy másik, jelenleg népszerű trend az, hogy úgy tesz a gazdi, mintha nagyon meglepődne vagy megriadna, és sikoltozik, hogy lássa, hogyan reagál a kutyája. Ez azon túl, hogy rosszindulatú, megnöveli a harapások kockázatát is. Még azok az ebek, akik általában nem agresszívak, megugorhatnak, felpattanhatnak vagy haraphatnak, ha megriadnak.

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen TikTok (vagy más online) kihívásban részt vennél kutyáddal, először vizsgáld meg a résztvevő kedvencek testbeszédét. Feszültnek tűnnek? Amit művelnek velük, etikus, felelős magatartás, vagy csak „vicces”? Amennyiben pedig ebben nem vagy biztos, inkább ne próbáld ki azt.

kutya szemkontaktus kutyára ugatás miért személyes tér szemkontaktus tiktok TikTok trend ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink