hirdetés

Sokat ugat és gyakran ideges kutyád? Utánajártunk, segít-e az új módszer, a fülvédő

László Enikő

2021. augusztus 2

A fülvédő használata egyre elterjedtebb az olyan kutyák esetében, akik érzékenyek a különböző hanghatásokra, amik félelmet vagy feszültséget váltanak ki belőlük. Valóban hasznos lehet számukra?

hirdetés

A kutyák füle rendkívül érzékeny, olyan hangokat is hallanak, amiket mi egyáltalán nem érzékelünk. Hozzánk képest négyszer nagyobb távolságból érzékelnek zörejeket, amikre az erre hajlamosabb egyedek gyakran reagálnak is. Ez sok esetben lehet pozitív, de negatív vonzata is van a dolognak. Az idegesebb, szorongó kutyák gyakran a legkisebb neszre is felkapják a fejüket, majd vad ugatásba kezdenek. De például viharok vagy tűzijáték idején is hátrány lehet a túlságosan kifinomult hallás.

Megoldás lehet a hang tompítása?

A különböző kutyafelszerelések gyártásával foglalkozó cégek már régebben is a piacra dobtak fülvédőket, amik felhelyezve tompítják a hanghatásokat. Ezt a módszert úgy is továbbfejlesztették, hogy egyes fülvédők hangot is képesek lejátszani. Így nem a kutyák számára természetellenes 100%-os csend, hanem lágy zene is szólhat megnyugtatásul.

A szakértők szerint a zajok teljes kizárásával a gazda pont az ellentettjét érheti el kutyájánál: csak még jobban stresszeli. Az ebek számára ugyanis rendkívül fontos hallásuk, és ijesztő lehet nekik, ha ez hirtelen teljesen megszűnik. Haylee Bergeland kutyaviselkedés szakértő szerint jelenleg nincsen olyan kutatás, ami azt bizonyítaná, hogy az ebek fejének vagy fülének eltakarása megnyugtatná őket.

Myko, akit látszólag megnyugtat a szamárfül

A fülvédő újdonsült népszerűsége Mykonak köszönhető, aki Instagram és TikTok csatornáján millióknak mutatta be, hogy azonnal abbahagyja az ugatást, ha felkerülnek egykori halloween jelmezéből megmaradt szamárfülei. Az örökbefogadott Mykonak nehéz élete volt, emiatt igen érzékeny kutyává vált. A zajokra különösen szenzibilis: hangos ugatásban tör ki a különböző neszekre. Ezek közé tartozik például a tűzijáték, a ventilátor, a közelben bóklászó szarvas vagy a villámlás is. Ennek ellenére boldog kutya, akinek nagyszerű személyisége van és rendkívül intelligens is, jól reagál a tréningre. Azonban amikor belekezd az ugatásba, szinte lehetetlen leállítani, megnyugtatni. Ezért gondolta gazdája, hogy ráadja a régi jelmeze szamárfüleit, hátha az segít. Az ötlet bevált, Myko abbahagyta az ugatást. Gazdája azóta mindig ezt használja, ha az eb sokat ugatna, sokszor csak elő kell vennie, és Myko megnyugszik, majd valami más elfoglaltság után néz.

Nagyon valószínű, hogy Myko szamárfülei nem zárják ki teljesen a hangokat, így nem lehet számára nagyon félelmetes, hogy nem hall semmit. Az is lehet, hogy először csupán a meglepettségtől megszeppent, kizökkent, most pedig már gazdája teljesen arra kondicionálta a jutalomfalatokkal, hogy abbahagyja az ugatást, ha meglátja a füleket.

Különböző fülvédők nem csak a zaj kiszűrésére léteznek, hanem sokan a toklászok ellen is bevetik azokat. Ezek jellemzően könnyebb anyagból készülnek, hiszen nem céljuk a zajvédelem, csupán az, hogy a lógó, szőrös fülű, gyakran a magas fűben botorkáló ebeket megvédjék a szúrós toklászoktól. Viszont az ebek számára (főleg a mancsok és a szemek) rendkívül veszélyes a bozótosban való kódorgás, így ha lehet, egyáltalán ne vidd kedvencedet olyan helyre, ahol nyakig ér neki a gaz. És akkor toklász elleni fülvédő sem szükséges.

(Képek: Getty Images Hungary)

félős kutya fülvédő fülvédő kutyáknak kutya ugatja a vihart stressz stresszes kutya stresszoldás szorongás szorongó kutya ugató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink