hirdetés

Miért bújik a kutya a takaró alá? Biztonságos ez a viselkedés számára?

Jóvári Krisztina

2021. július 16

Több alkalommal is kutatták már a négylábúak alvásra gyakorolt hatását, valamint a gyerekek és kedvenceik együtt alvását is.

hirdetés

Azok számára, akik megosztják az ágyukat kedvencükkel, furcsa lehet, amikor a négylábúak a takaró alá bújnak éjjel. Miért teszik mindezt a kutyák és vajon biztonságos ez a viselkedés? Néhány kutyafajta hajlamosabb „alagutak” kialakítására az ágynemű alatt és egyáltalán nem káros az egészségükre nézve ez a fajta bevackolás. Arra azonban mindenképp figyeljünk oda, milyen anyagú ágyneműbe hagyjuk kedvencünket bújkálni.

Mely kutyafajták hajlamosabbak rá?

A terrieres vagy tacskós gazdiknak bizonyára feltűnt már, kedvenceik mennyire szeretnek ásni. Ezeket a fajtákat arra tenyésztették ki, hogy a rágcsálókat kiűzzék a földalatti járataikból. Így számukra a szűk járatokba való bejutás és ásás teljesen normális viselkedésforma. Ezen kívül például a szibériai huskyk is komfortosan érzik magukat, ha bebújnak a takaró alá. Őseik ugyanis a sarkvidékeken gyakran ástak gödröket a hórétegbe, amely hőszigetelésként funkcionált.

Miért bújnak el a kutyák?

A mai kutyák ősei vájatokban, odúkban húzódtak meg, hogy megóvják magukat és utódaikat a nagyobb ragadozóktól és az időjárás viszontagságaitól. Éppen ezért az ebek ösztönösen keresik azt a helyet a lakásban is, ahol biztonságban érzik magukat.

Amikor éjszaka a takaró alá bújnak és a gazdával alszanak, az a „modern falkához” való tartozást jelenti és biztonságérzetet nyújt számukra. Ez a viselkedés egyfajta újratöltődés az ebek számára a napi stressz után. Továbbá sok kutyánál a takaró alá bújás segít a hangos zajoktól (petárda, tűzijáték, mennydörgés) való félelem csökkentésében és nyugtató hatást vált ki.

A takaró alá bújás biztonságos a kutyák számára?

Többnyire teljesen biztonságos viselkedésforma a takaró alá fészkelés. Az egészséges kutyák érzik, ha már túlságosan melegük van és ez esetben kimásznak a takaró alól, majd elhelyezkednek a hűvös padlón. Kölyökkutyák, kistestű ebek esetén figyeljünk oda, nehogy betekerjék magukat a nagyobb ágyneműkbe. Ők könnyedén becsavarhatják magukat a huzatba és beszorulnak.

A túlzottan nagy, nehéz takarók szintén veszélyt jelenthetnek a kistestű kutyákra, így mindig figyeljünk rájuk biztonságuk érdekében. A másik tényező az ágynemű huzat/takaró anyaga. Kerüljük el az olyan szöveteket, melyekbe beakadhatnak a kutyák karmai, fogai, mivel megnehezítik a mozgásukat és könnyebben betekerhetik magukat. Természetesen az elektromos árammal működő fűtőtakarókat sem ajánlott kisállatok mellett használni, mert ezek égési sérülést vagy túlhevülést okozhatnak a négylábúaknak.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás kutya a takaró alatt kutya az ágyban kutyával alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink