hirdetés

Mi a teendő, ha megharap a saját kutyád? Fontos a nyugalom megőrzése és a profi elsősegély

Buzgó Csilla

2021. április 22

Véletlen baleset vagy szándékos agresszió is kiválthatja az eb részéről a hirtelen harapást. Mindkét eset gondos utánajárást igényel.

hirdetés

Megdöbbentő lehet, ha kedvenced ennyire komolyan ellened fordul, de nyugodj meg, ez nem feltétlen azt jelenti, hogy kettőtök bizalmas kapcsolatának itt vége is szakadt. Előfordul, hogy a kutya fájdalomból vagy valamilyen betegségből kifolyólag fordul ki magából annyira, hogy megharapja saját gazdáját. Tehát nem mindig képes irányítani cselekedeteit. Összegyűjtöttük a kiváltó okokat, melyek ennek az aggasztó viselkedésmódnak a hátterében állhatnak.

Birtoklási agresszió

Eredendően minden kutya génjeibe bele van kódolva a táplálék és egyéb zsákmányok védelmezésének ösztöne. A birtoklási agresszió leginkább olyan kutyáknál alakul ki, akik kölyökkorukban nem részesültek megfelelő szocializációban. Ennek egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő bánásmódból adódó folyamatos félelem, bizonytalanság érzése. Ezek az ebek valószínűleg nem játszottak testvéreikkel, végképp nem egy szerető gazdával. A kiskutyák ezen játékok során sajátítják el, meddig mehetnek el szeretett tárgyuk őrzésében.

Sokan gondolhatják, hogy éppen ezért egy nehéz múltú négylábú agresszívabb lehet, kockázatos örökbe fogadni. Ez azonban nem így van. Ha egy birtoklási agresszióval küzdő eb kerül menhelyre, a gondozók rehabilitálják, és csak ezután adják oda az örökbefogadónak. Emellett a befogadás előtt a legtöbb menhelyen tesztelik, hogyan viselkedik az eb a gazdával. Ennek egyik része, hogy el kell venni előle az ételt. Ha a kutya erre rosszul reagál, nem fogadható örökbe, amíg nem rehabilitálják.

Ha kölykei vannak a kedvencednek, az anyai ösztönök is rátesznek egy lapáttal a birtoklási agresszióra, ezért haraphat meg, ha úgy érzi, fenyegeted kicsinyeit.

Ijedtség

Ha hirtelen ébresztetted fel a kutyát vagy váratlanul közelítetted meg, miközben épp elkalandoztak a gondolatai (ez halláskárosult ebeknél figyelhető meg leginkább, hiszen egy egészséges eb fülei jó előre jelzik még azt is, ha a legpuhább mamuszban settenkedsz felé), bizony ösztönösen odakaphat.

Fájdalom

Sérülés, lassan kialakuló mozgásszervi panaszok vagy más, számodra láthatatlan tünetek is előidézhetik a harapást, ha olyan helyen érinted meg a kutyát, ahol azt kellemetlennek érzi. Az ebek természetükből fakadóan igyekeznek elrejteni fájdalmukat, hiszen így növelik túlélésük esélyét. A vadonban sajnos hátrahagyják azt, aki gyenge és elesett, ezért fontos a kutya számára, hogy lehetőleg ne mutassa ki fájdalmát, magas tűrőképessége legyen.

A határok tesztelése

Amennyiben kutyusod még fiatal, pláne, ha épp a kritikus kamaszkorát éli, előfordulhat, hogy tesztelgeti, hogy meddig mehet el a játékos harcok során. Nem feltétlenül érzi még, hogy mennyire fájdalmasak számodra a különböző harapási erősségei, ezért fontos, hogy egyértelműen jelezd neki, ha túl messzire megy. Jajdulj fel, majd hagyd őt magára egy pár percre, ebből tudni fogja, hogy áthágta azt a bizonyos határt.

Hogyan vedd észre, hogy kutyád agresszív

Kutyád régebbi bántalmazás, a szocializáció hiánya vagy akár a túlzott elkényeztetés eredményeképpen agresszív, elnyomó viselkedést mutathat. Utóbbi esetében igen gyakori viselkedés, hogy valakit nem tűr meg bizonyos helyeken. Például vicsorít, morog, ha egy ember a kanapéra ül vagy az ágyban kedvenc gazdája mellé fekszik.

Intő jel, ha a játék során hajlamos durvulni, minden áron védi az általa birtokolt tárgyat. De a szorongás, feszültség és a félelem is szülhet agressziót, a legtöbb esetben igen váratlan helyzetekben. Ha kedvenced efféle viselkedést mutat, mindenképpen kérd ki szakember segítségét, hiszen az agresszió nem játék! Rendkívül fontos, hogy minél előbb kezeljétek a problémát, mielőtt sérülés lenne a vége. Egy agresszív kutya viselkedésproblémás, ezt a problémát pedig meg kell oldani. Semmiképp sem megoldás a bántalmazás!

Az agresszió gyakori jelei a következők:

  • megmutatja a szemfehérjét, hátracsapja a fülét
  • szája széle remeg, az egész teste megfeszül
  • morog, vicsorít, nyalogatja a száját, esetleg az ember vagy a másik állat felé kap
  • hágási kísérletek
  • gazda kisajátítása

Elsősegély kutyaharapás esetén

Az első dolgod az legyen, hogy a kutyát olyan helyre viszed, ahol nem tud több kárt okozni vagy nyakörvvel, hámmal, pórázzal megkötöd valahol. Ezután, ha az eb fogai átütötték a bőrödet, és vérzést is tapasztalsz, mosd le és fertőtlenítsd a sebet, majd kösd át rendelkezésre álló steril kötszerrel! Fontos, hogy az ne rostjaira ázó papírzsebkendő vagy WC-papír legyen, mert beleragadhat a sebbe, és több kárt okozhat, mint előnyt. Vészhelyzetben egy tiszta ruhadarab is megteszi.

Mivel a kutyák veszettség elleni oltása kötelező, kedvenced pedig ezt meg is kapta, a veszettségtől nem kell tartanod. Azonban a harapással baktériumok juthatnak bőrödbe, ezért minden esetben fordulj orvoshoz, a lehető leghamarabb! A doktor fertőtleníti a sebet, ha szükséges, antibiotikumos kezelést is alkalmaz, ha a sebészeti feltárás szükséges. Fontos, hogy mindig tetanusz elleni emlékeztető oltást kell alkalmazni a kutyaharapás után. Ezeket az eseteket az orvos jelenti a hatósági állatorvosnak, aki 14 napos megfigyelést tart az állat lakóhelyén.

Hogyan viselkedj a kutyával a harapást követően?

Próbáld meghatározni a kiváltó okot, ennek megfelelően járj el az ebbel kapcsolatban! Ha egyértelmű, hogy szándékosan harapott meg, és nem véletlenül érintette meg a foga a kezedet például játék során, figyeld a viselkedését! Szubmisszív vagy inkább domináns gesztusokat mutat? Próbálja „jóvátenni” tettét, nyalogat, bújik vagy olyan, mintha azt akarná, hogy békén hagyd?

Nagyon fontos, hogy megőrizd a hidegvéredet! Bármi is okozta ezt a szokatlan cselekedetet, igyekezz fejben kontrollálni a helyzetet, és kitalálni a mindkettőtök számára ideális megoldást.

Ha kell, időben kérj segítséget profi trénertől, mert ha az agresszív viselkedés elharapódzik, azt később sokkal nehezebben lehet helyrehozni.

(Képek: Getty Images Hungary)

harapós kutya kutyaharapás megharapott a kutyám miért harapja meg a kutya a gazdáját

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink