hirdetés

Kutyás álmok, és amit jelentenek: az állat színétől is függ, jót vagy balszerencsét jelent-e

Szénási Szimonetta

2022. december 25 - Forrás: Képek. Getty Images Hungary

Éjjel kutyával álmodtál, esetleg meg is harapott? Fehér volt vagy fekete? Nagy- vagy kistestű? Nézzük, mit jelent az éjszakai üzenet!

hirdetés

Sokan hisznek benne, hogy az álmok üzennek nekünk. Hogy az „égiek” vagy a tudatalatti teszi ezt, arról már megoszlanak a vélemények. Annyi azonban bizonyos, hogy többeket foglalkoztatnak az álmai, pontosabban azok jelentése. így volt ezzel Krúdy Gyula író is, akit többnyire a Szindbád kapcsán szokás emlegetni, pedig egy jelentős műve is megjelent az álomfejtésről. Ennek alapján nézzük, mit jelenthetnek a kutyás álmok.

A szín is számít

Mint Krúdy Álmoskönyv – Tenyérjóslások könyve című összefoglaló munkájában egy 1756-os műre hivatkozva kiemeli, „ebet látni: gyönyörűség.” Azonban nem mindegy, hogy milyen színű a jószág! Mint írja, a fehér jobbat jelent, mint a többi színváltozat. A magyar néphiedelem azonban a szürke kutya megjelenéséből verekedésre következtet, mégpedig asszonyokkal való konfliktusra. A vörös állat pedig eszerint a halál hírnöke.

Kerner Jusztinuszra hivatkozva azt írja, a fekete állat vak gyűlöletre utal. Valószínűleg az álmodóban forrong a düh, de erre nem tér ki a jegyzet. A már említett 18. századi mű legfurcsább tétele azonban az alábbi:

Ebet angliait látni, kinek a szája és a fél combja fekete, egyebe pedig fehér: főember tégedet csalárdságával megkerül.

Nem tűnik tipikus álomképnek a tarka, feltételezhetően angliai fajtájú kutya, de ha külön kitér rá az iromány, bizonyosan van rá oka.

Ha vad jószágról álmodsz

Könnyen megeshet, hogy álmodban vad kutyák lepnek meg. Ezek jelentésére is van magyarázata a néphiedelemnek. Ha a jószág acsarkodik, és a fogát villogtatja, gyűlölséget jelent.

Ha megharap a kutya, de annak nem marad nyoma, azt jósolja, hogy ellenségeid felett győzedelmeskedni fogsz. Amikor sebet ejt, akkor valamilyen betegség környékez, ha pedig egy házőrző mélyeszti beléd a fogát, úgy legjobb barátodban fogsz csalódni – már a néphit szerint. A macskával verekedő ebre is van magyarázata az álomfejtőknek: ez az oltalom jelképe.

Szerelmes anyós és zavar a házaséletben

Az érzelmi életre való jövendölések is összekapcsolhatók a kutyás álomképekkel. Nézzük ezeket! Az álombéli öreg kutya azt jelzi, az anyós szerelmes (hogy kibe? Erről nem szól a fáma.) Tavaszi időben felbukkanó jószág pedig a házasélet zavaraira figyelmeztet.

Hízelkedő és siket blökik

A kutyás álmok magyarázatai között többször felbukkan a siket jelző. Ez egyesek szerint ártalmas rágalmazást jelez, de epekedést is megjeleníthet.

A hízelkedő négylábú álnokságra figyelmeztet, míg az úszó eb segítségre utal. Ha az álmodban útonállóba botlasz, akinél kutya is van, gonoszságra kell készülnöd. Ha pedig lompos kutya bukkan fel éjszaka, akkor a szegénység környékez. Az öleb is megjelenik a listán, mint ami „dolgot”, a korabeli szóhasználatból kiindulva feladatot jelezhet.

„Kutyás” növények

Az álomfejtők a különféle, kutya szóval kapcsolatos növénynevekre is kitérnek, mint az ebszőlőre (ez az eb csucsor vagy keserű csucsor, ha így ismerősebb), ami örömöt jelent, vagy az ebtövisre (a varjútövis népies elnevezése), amit látva kellemetlen vendégségre számíthatsz.

Hisszük, nem hisszük

Hogy mennyi igaz ezekből a megfigyelésekből és népi hiedelmekből, nem tisztünk eldönteni. Van, aki hisz az álomfejtésben, más pedig nem, és ez rendjén van így.

álmodik a kutya kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya és gazda kutya hatása emberre kutya hatása rád kutyaharapás miről álmodik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!