hirdetés

A te kutyád is vadul ugat, amikor megöleled, megpuszilod a párodat? Az érdekes viselkedés magyarázata

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 19 - Képek: Getty Images Hungary

Veled is előfordult már, hogy amikor megcsókoltad a párodat, a kutyád szinte féltékenységi rohamban tört ki? Sőt ez mondhatni általános szokásává vált az állatnak? Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy miért nem szereti a kutyád, ha csókot adsz a kedvesednek.

hirdetés

Gyakran előforduló probléma, hogy akárhányszor a gazdi megpróbál csókot adni valakinek, a kutyája szinte önkívületbe esve elkezd ugatni. Vajon ez a jelenség féltékenységből táplálkozik?

Mi állhat az ugatás mögött?

Az ilyen viselkedés mögött a legtöbb esetben féltékenység, figyelemfelhívás, kíváncsiság, vagy őrző-védő mechanizmus áll. De előfordulhat, kiváltképpen mentett kutyák esetében valamilyen jellegű trauma is. Azonban a leggyakoribb ok egyértelműen a féltékenység, ugyanis az ebek olykor úgy gondolják, kizárólag nekik jár az ilyesfajta törődés. Ilyenkor riválisnak látják a partneredet, és ezért kezdenek el hangosan ugatni, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy ebből bármi komolyabb kialakuljon.

Figyelemre vágynak

Azonban nem minden esetben a féltékenység okozza ezt a viselkedést. Előfordulhat, hogy szimplán a kutyus is egy kis szeretgetésre vágyik, és ezért kezd el hangosan ugatni, hogy figyelmeztessen arra, hogy ott van, és szeretetre éhezik. Arról nem is szólva, hogy a kutya kiváló szaglásának köszönhetően érzékelheti azt, hogy oxitocin szabadult fel a levegőben, ami vágyat ébreszthet benne arra vonatkozóan, hogy ebben ő is részesüljön.

Lehet, hogy védelmezni próbál téged

Bizony gyakran előfordulhat az is, hogy kutyusod szimplán a védelmedre akar kelni, és meg akar óvni minden idegentől, aki rajta kívül hozzád mer közelíteni. Amennyiben ez áll a háttérben, akkor arra egyértelműen utaló jelek is vannak, melyek az alábbiak.

  • követ téged mindenhova
  • vicsorog a partneredre
  • morog, ha valaki a közeledbe megy
  • folyamatosan figyeli a másik személy mozgását

Amennyiben ezeket veszed észre a kutyusodon, akkor érdemes lehet valamiképpen biztosítanod arról, hogy minden rendben van, és nem kell téged féltenie. Azonban, ha ez a probléma nagyon gyakran jelentkezik, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni. Ugyanis ezt a viselkedést sokszor a szocializáció hiánya váltja ki.

Irigy a partneredre

Egy új párkapcsolat kialakulásánál gyakran előfordul, hogy korábban dédelgetett kedvencedre kevesebb időd jut. Ez érthető módon nem tetszik neki, ezért megpróbál minden lehetséges praktikát bevetni annak érdekében, hogy ne kerüljön a partnered a közeledbe. Ez nagyon gyakran oka annak, hogy amikor láthatólag intimebb kapcsolatba kerül a gazdi valakivel, a kutya szinte féltékenységi rohamot kap, hiszen attól fél, hogy innentől fogva ő háttérbe fog szorulni, és a partner lesz az első helyen. Ilyenkor nagyon fontos, hogy biztosítsd kedvencedet afelől, hogy ez a helyzet nem áll fent, és te hasonlóképpen fogod ezek után is szeretni, illetve gondoskodni is ugyanúgy fogsz róla. Amennyiben idővel rájön, hogy nem történt jelentősebb változás a partner érkeztével, akkor valószínűsíthetően megoldódik a probléma. Ha nem, akkor feltétlen szükséges szakemberhez fordulni.

féltékeny kutya féltékenység kutya puszi kutyahangok jelentése párkapcsolat kutya új párkapcsolat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink