hirdetés

Tényleg lehet féltékeny egy kutya?

Szénási Szimonetta

2024. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos kérdés, hogy kedvenceink milyen érzéseiket képesek megélni. Ehhez mérten tudunk ugyanis megfelelően reagálni rájuk.

hirdetés

Mielőtt mélyebbre ásnánk a címben felvetett kérdés megválaszolásban, tedd fel magadnak a kérdést: miként definiálnád a féltékenységet? Nem is olyan egyszerű, igaz?

A féltékenység komplex érzelem

A féltékenység többarcú érzelem

A féltékenység meghatározása a következő: gyanakvás vagy aggodalom amiatt, hogy az alany gyanúja szerint elveszthet szeretetet, barátságot, előnyt. Legfőbb érzelmi gyökere a veszteségérzés. Vegyül bele általában düh, csalódottság, félelem és ellenségesség is, tehát egy összetett érzelemről van szó, és mint olyan, joggal merül fel a kérdés, hogy négylábúink érezhetnek-e ilyen komplexen. Az, hogy egy kutya féltékeny, részben mást jelent, mint amit az emberek esetében akként határozunk meg. De létezik.

Más, de hasonló

Általában akkor mondjuk azt, hogy a kutya féltékeny, ha feltűnik a színen egy másik házi kedvenc, esetleg új családtag érkezik. Ilyenformában ez egybevág az előbbi meghatározással: az eb fél, hogy elveszít valakit – természetesen a szeretett gazdit –, illetve annak figyelmét.

A jelenlegi álláspont szerint a kutyák körülbelül egy 5-6 éves gyerek érzelmi szintjén állnak, tehát nem éreznek olyan komplexen, mint mi, felnőtt emberek. Ugyanakkor joggal nevezzük féltékenységnek az általuk megélt érzelmet vagy érzelmek együttesét, hiszen mint láthatjuk, az alapja ugyanaz.

A féltékeny kutya jelzései sokfélék lehetnek

Velük született?

Mint a PetMD állategészségügyi oldal összegzi, egyes kutatók úgy vélik, a féltékenység lehet a kutya veleszületett jellemzője. Míg más esetben ez inkább egyfajta reakció a környezetre, vagy annak változásaira. (Mint a példaként említett gyermekszületés, vagy egy másik kedvenc megjelenése.) Az eddigi vizsgálatok szerint azonban nem fajtaspecifikus: bármely kutyánál megjelenhet a viselkedésegyüttes.

Miként mutatkozik meg, ha féltékeny a kutya?

A féltékenység jelei között vannak egyértelmű jelzések, ahogy árnyaltabb, finomabb kommunikációs módok is. Nézzük, melyek ezek!

 • A kutya közéd és az őt zavaró „tényező” (másik kutya, macska, kisgyerek, vendég stb.) közé áll. Így fizikailag is elhatárolva titeket egymástól.
 • Ugatás, morgás, egyéb hangjelzések; főként, amikor kapcsolatba lépsz a másikkal. Mondjuk megsimogatod vagy kézbe veszed.
 • Kedvenced a lábadnak ütközik, szorosan hozzád simul, keresi a mind erősebb fizikai kontaktust.
 • Trükközés, illetve mindenféle produkció bemutatása. Így szeretné felkelteni és megragadni a figyelmedet.
 • Agresszív gesztusok, amelyek felerősödhetnek, ha fizikai kapcsolatba lépsz a kutyát zavaró tényezővel.
 • Elkezd a házon belül pisilni, vagy a nagyobb dolgát is ott végzi.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mire lehet féltékeny kedvenced?

Bár már említettünk néhány lehetséges kiváltó okot, most vegyük sorra, mi válthat ki féltékenységi reakciót egy ebből.

 • Új háziállat érkezése: főképp akkor, ha annak több előjoga van; például az új macska felmehet a kanapéra, míg a kutyának az szigorúan tiltott terület.
 • Kisbaba születése.
 • Egy rokon vagy vendég tartós jelenléte.
 • Változás az otthoni környezetben, főként a költözés. Ez a felsorolt féltékenységi tüneteket ugyanúgy kiválthatja, méghozzá azért, mert a figyelmed az új lakásra, a rendezkedésre, csomagolásra vagy a takarításra irányul. Mindez bizonytalanságot válthat ki az állatból, miközben úgy érzi, neki nem jut a figyelmedből.
 • Megváltozott napirend. Az előbb részletezett okból kifolyólag a napi rutinban beállt változás is előidézheti a viselkedést. Ez lehet egy munkaváltás okán, de az is zavart okozhat a rendszerben, ha a vakáció után a gyerekek visszamennek az iskolába.
 • Egy idegen kutya közelsége. Séták alkalmával is megjelenhet a féltékenység, főképp az érzékenyebb négylábúak esetében.
Meglepő módon a költözés is kiválthatja a viselkedésegyüttest

Egyes kutyák féltékenyebbek?

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy izgalmas vizsgálat keretében tesztelték, miként jelentkezik a féltékenység más-más kutyák esetében. Ezt pedig egy plüssjáték segítségével váltották ki az ebekben – már amelyiknél megjelent a viselkedésegyüttes.

A kutatásban részt vevő gazdiknak kedvencük jelenlétében kellett simogatniuk és kedves szavakkal becézniük egy valósághű játék kutyát, amelyik képes volt ugatni, nyüszíteni, sőt, még a farkát is csóválta. Mindezek láttán a kutyák mintegy háromnegyede megpróbált a betolakodó és gazdája közé állni, szorosan hozzásimult a gazdihoz, vagy morogni kezdett a figurára.

A kutatók úgy vélik, amely kutyák séták vagy más alkalmak során féltékenyen reagálnak a fajtársaikra, vagy az ismerősök váltanak ki belőlük féltékenységi reakciót, azok egy új házi kedvenc érkezésére is érzékenyek lesznek. Ez összefügghet a személyiségükkel, az egyéni érzékenységükkel, de a korábbi tapasztalataikkal is.

Más kutyája is kiválthat féltékenységet

Miként kezeld a jelenséget?

Nagyon fontos, mind a féltékeny kutya, mind a féltékenység tárgyának érdekében tenni kell a helyzet feloldásáért. Rengeteget segíthet, ha az új háziállatot megfelelő módon ismerteted össze a rangidős kedvenceddel. Egy kisbaba érkezését pedig már a várandósság ideje alatt elő kell készíteni.

Amennyiben úgy érzed, ebben segítségre van szükséged, fordulj szakemberhez. Ez lehet az állatorvosotok, de egy kiképző is. Akkor is fordulj hozzájuk, ha nem tudod uralni a kialakult helyzetet. Ez mindannyiótok érdeke, hiszen egyrészt nagyon stresszes, másrészt veszélyes is a féltékenységgel terhelt együttélés.

Cikkeink között is bőven találsz hasznos irodalmat. Ide kattintva elolvashatod a helyes összeszoktatás menetét lépésről lépésre. Míg itt arról írtunk, hogyan készítsd fel négylábúdat a baba érkezésére.

féltékeny kutya féltékenység kisbaba költözés kutya és gazda napi rutin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!