hirdetés

6 jel, hogy a kutyád féltékeny: így kezeld a problémát

Szénási Szimonetta

2024. május 3 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Amikor új kedvenc érkezik, az a ház addigi ura számára megterhelő lehet. Az alábbi jelzéseket ne hagyd figyelmen kívül! Segítünk, miképp orvosold a helyzetet, hogy mihamarabb béke és nyugalom legyen.

hirdetés

Bár jelen esetben a féltékenység nem pontosan azt jelenti, amilyen értelemben emberek között használjuk a kifejezést, de tény, hogy házi kedvenceinket is zavarja egy másik állat váratlan felbukkanása. Akiről ráadásul kiderül, hogy marad is, és mostantól osztozkodni kell mind az otthonon, mind a szeretett gazdi figyelmén. Szerencsére vannak praktikák, amikkel elejét lehet venni a problémának, illetve mihamarabb átlendülni a kezdeti érzékeny időszakon. De először nézzük, miben mutatkozik meg, ha egy kutya féltékeny! Ezek a viselkedések nemcsak egy új négylábú érkezésekor mutatkozhatnak, hanem például akkor, ha séta közben meg akarsz simogatni egy másik ebet. Így abban az esetben is ajánljuk a továbbolvasást, ha egyelőre nem tervezed bővíteni a kedvencek számát.

Felkészült gazdaként sokat tehetsz a féltékenység ellen / Fotó: Az Én Kutyám

Versenyhelyzet

Suzanne Hetts, a coloradói Littletonban működő Animal Behavior Associates alkalmazott állatviselkedés-szakértő és társtulajdonosa a PetMD állategészségügyi oldalnak úgy fogalmaz, hogy az állatok közötti féltékenység leginkább egy versenyhelyzethez hasonlítható. Mint rámutat, egy másik kutya, egy macska, de egy ember is kiválthatja az alábbi reakciókat az állatból.

1.)  Agresszió

Mint dr. Scarlett Magda kiemeli, a féltékenység a kutya esetében gyakran morgás, illetve harapás formájában mutatkozik meg. Ez irányulhat a gazda, illetve a másik állat felé is. Utóbbi esetben nem ritka a verekedés sem. Az is gyakori, hogy a látogatók zavarják az ebet, így rájuk irányul az agresszív viselkedés.

A féltékenység agresszív magatartásban is kicsúcsosodhat

2.) Foltok a házban

Az is tipikus, hogy az érzékeny eb elkezdi a házon belül végezni a dolgát. A pisifoltok vagy más jellegű kupacok stresszre utalnak. (Egyéb esetben egészségügyi oka is lehet a szobatisztaság hirtelen felborulásának, ám ilyenkor, ha új állat került a képbe, valószínűbb, hogy lelki háttere van. Mindenesetre azt ajánljuk, beszélj róla az állatorvosotokkal; egy kivizsgálás sosem felesleges!)

3.) Matrica lesz

Az is tipikus jelzés, ha kedvenced hirtelen az árnyékoddá válik, és egy tapodtat sem tehetsz nélküle. Mint egy matrica, úgy tapad rád. Ez hízelgőnek tűnhet, ám a kutyának nem jó, és idővel neked is problémássá válik, így nem szabad beletörődni ebbe a magatartás-változásba. Az állandó bújás és a sűrűn osztogatott puszik is ebbe a kategóriába tartoznak.

Egy tapodtat sem a gazdi nélkül!

4.) Nem lehet lépni tőle

Féltékenységében a kutyád mint útakadály is működhet. Amennyiben folyton a lábad elé keveredik, és szó szerint lépni sem tudsz tőle, annak valószínűleg oka van: így próbál megfékezni. Például hogy ne menj oda az új kedvencedhez. Egyúttal így a figyelmedet is birtokolni tudja.

5.) Folyton produkálja magát

Akárcsak a gyerekek, akik különféle produkciókkal igyekeznek elnyerni a szülők figyelmét, a kutyák is élnek ezzel a módszerrel. Ha azt tapasztalod, hogy négylábúd tőle szokatlan lelkesedéssel trükközik, vagy hordja a lábad elé a labdáját, akkor nagy valószínűséggel így próbál kisajátítani magának.

A túlzott elzárkózás is jelzés az eb részéről / Fotó: Az Én Kutyám

6.) A színét sem látni

A másik véglet, hogy a féltékeny kutya fogja magát, és kivonul a térből. Ha kedvenced szemlátomást kerüli a társaságod és visszahúzódó lett, akkor ezt veheted jelzésnek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így vedd elejét a féltékenységnek

Ahogy az emberek, úgy a kutyák esetében is bizonytalanság állhat a féltékenység hátterében. Ha kedvenced attól tart, elveszíti a szeretett gazdit, legalábbis annak figyelmét, az szorongást szül. Amit tehetsz, hogy az új házi kedvenc vagy családtag érkezésekor egyrészt megtartod valamennyi addigi szokásotokat, és ezeken felül még pluszaktivitásokat is beiktatsz az életetekbe. Egy-egy extra séta, labdázás a parkban, vagy összebújás a kanapén mind tökéletesek. Ez segíteni fog abban, hogy kutyád mihamarabb megnyugodjon. Ezenfelül minden állatnak ugyanannyi figyelem, simogatás és kedvesség jusson. Így szent lesz a béke.

Az együtt töltött idő gyógyír / Fotó: Az Én Kutyám

Az is nagyon fontos, hogy a jövevény ne bitorolja el a rangidős kutya helyét. A fekhelye, a játékai, a tálja szent – teljesen jogosan. Ezeket ne kelljen megosztania senkivel.

A túl nagy zsúfoltság is konfliktust szülhet, így törekedj arra, hogy mindenki számára biztosítva legyen megfelelő mennyiségű hely. Ezt a kutyák fajtájának kiválasztásakor is figyelembe kell venned.

A pozitív megerősítés is célra visz; mindig dicsérd meg kedvenceidet, ha szépen eljátszanak együtt. Jutalomfalatot is adhatsz nekik.

Amennyiben minden igyekezeted ellenére felüti a fejét a féltékenység a kutya részéről, akkor ajánljuk, hogy beszélj a problémáról az állatorvossal, vagy keress fel egy kiképzőt, akik szaktudásukkal a helyzet felmérése után tudnak segíteni. Ebben a cikkünkben részletezzük, miért előnyös egy kutyaiskola.

agresszió féltékeny kutya féltékenység két kutya összeszoktatás stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!