hirdetés

Kutyáid folyton összevesznek? Erre a 8 dologra figyelj, hogy megfékezd az indulatokat

Szénási Szimonetta

2023. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenceid folyton marakodnak, az ellen tenni kell! Az alábbi cikkben segítünk, miként nyugtasd le a morcos ebeket.

hirdetés

Nem is gondolnád, milyen gyakori, hogy az addig békésen együtt élő kutyák összevesznek, sőt a jelenség újra és újra megismétlődik. A folytonos cívódásnak élettani és pszichológiai okai is lehetnek, aminek érdemes a lehető leghamarabb utánajárni, hogy helyreálljon a családi béke. Vegyük sorra, mi válthatja ki az indulatokat!

1.) Nem megfelelő bemutatás

Ha a probléma a két állat találkozásánál kezdődött, akkor nagy valószínűséggel nem a megfelelő módon ismertetted össze őket. Ha új kedvenc érkezik a családhoz, az gyakran féltékenységet szül. Emiatt fontos, hogy mindig kellő körültekintéssel, óvatosan és fokról fokra közelítsd egymáshoz régi és új jószágodat. Először jobb, ha házon kívül találkoznak – erre jó alkalom lehet egy közös séta is –, és a jutalomfalatok és a sok dicséret is segíthetnek a pozitív kapcsolat kialakításában. Már meglevő kutyád így valami jóként éli meg a másik négylábú érkezését. Az is lényeges, hogy rangidős kedvencedet ne hanyagold el az újonnan érkezett miatt (gyakori, hogy a jövevény kölyök, aki cukiságával mindenkit elvarázsol, ám az ajnározás a rangidős ebek szemében szálka lesz!)

2.) Korkülönbség

Vitára adhat okot, ha a két jószág között nagy a korkülönbség. Egy izgága, folyton mozgásban levő, mindent megvizsgáló és megpiszkáló kis blöki folytonos jelenlétével és aktivitásával könnyen felbosszanthatja a nyugodtabb, saját dolgaihoz és napirendjéhez ragaszkodó idősebb társát. Az sem segít a helyzeten, hogy a kölykök gyakran játszópajtásként tekintenek az öregekre, ám ők nem biztos, hogy élvezik az állandó nyúzást és harapdálást.

Ha nálatok is ez a helyzet, akkor ügyelj arra, hogy a kicsi ne menjen a nagy agyára, és biztosíts elegendő nyugalmat korosabb kedvencednek. A legjobb, ha van egy békés zug, ahova bármikor elvonulhat. Emellett jó, ha a kiskutyának megtanítod, hogy ne nyúljon társa féltett holmijaihoz – ez lehet a tányérja, a fekhelye, a kedvenc játéka, stb. Ideális, ha mindezekből neki is van sajátja. Az etetés is kritikus időszak, így mindig legyél jelen, nehogy az étel miatt robbanjon ki a veszekedés.

3.) Eltérő bánásmód

Életkortól függetlenül előfordulhat, hogy – akaratlanul is – másképp bánsz kutyáiddal. Ennek oka lehet azok eltérő személyisége. Előfordul, hogy egy aktívabb, folyton játékra kész, állandóan gazdája közelségét kereső eb óhatatlanul is több dicséretet kap, mint az a kedvenc, aki inkább elvonul, és csak ritkán vesz részt a közös mókában. Azonban ez féltékenységhez vezethet, ami átcsaphat agresszióba. Törekedj arra, hogy minden kedvencednek ugyanannyi figyelem és dicséret jusson, pláne egymás jelenlétében!

4.) Nem megfelelő szocializáció

Ha egyik, vagy mindkét kutya esetében rossz a szocializációs háttér, azaz kölyökként nem lettek hozzászoktatva a társas helyzetekhez, nem találkoztak más állatokkal, ismeretlenek számukra bizonyos élethelyzetek, akkor ebben gyökerezhetnek a konfliktusok.

Ha kiskutyák életük első heteiben – a korai szocializáció optimális ideje a 3-12. hét – nem érik őket megfelelő ingerek, akkor félős, szorongó, emiatt agresszív felnőtt válhat belőlük. Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni, aki bár pótolni nem tudja a kimaradt időszakot, de ismer olyan technikákat, amelyek segíthetnek jó irányba változtatni kutyá(i)d személyiségét.

5.) Területvédelem

Ahogy már említettük, egyes kutyák nagyon rosszul reagálnak, ha egy másik a személyes holmijaikhoz közeledik. Ilyen féltett kincs lehet egy szeretett játék, a fekhely, a saját takarója, de az etetőtál és természetesen etetésnél a benne levő finom falatok is. Ha ezek miatt vesznek össze kutyáid, akkor a kezdeményező a területét védelmezi. Ezen a helyzeten is sokat lehet javítani egy jó tréner segítségével. Emellett, ahogy írtuk is, ideális, ha minden ebnek megvannak a maga felszerelései.

6.) Trauma

Ha egy kutyát valamilyen trauma ér, az a további viselkedésére is kihat. Ez főként akkor lehetséges, ha idősebb kutyát vettél magadhoz, akinek a múltja nem teljesen ismert a számodra. Ám a veled felnövő állatot is érheti baleset, vagy történhet vele olyan esemény, ami negatív élményként raktározódik el benne. (Van, hogy ami az egyik ebnek traumatikus, azt a másik fel sem veszi. Ennek oka az eltérő személyiségükben keresendő.)

Egy korábban kutyatámadás áldozatául esett jószág a későbbiekben minden másik eb közeledését támadásnak vélheti, emiatt rosszul reagálhat rá. Ilyen esetben is érdemes szakember segítségét kérni.

7.) Hormonális változások

Szuka kutyáknál a tüzelés időszaka miatti hormonális változások is állhatnak a megváltozott viselkedés hátterében. Ilyenkor a nőstények érzékenyebbek lehetnek, és támadólag léphetnek fel. A kan kutyáknál is gyakoribbak ebben az időszakban a dominanciaharcok, pláne, ha ivaros nőstény van a közelükben. A különféle hormonális betegségek is hasonló reakciókat eredményezhetnek. Ezek minden esteben nagyon komolyan kell venni, és mihamarabb kivizsgáltatni az állatorvossal!

8.) Egészségügyi probléma

Ha kedvenced beteg vagy fájdalma van, akkor agresszívebben reagálhat. Előfordul, hogy szabad szemmel nem látható a sérülés vagy a panaszt kiváltó probléma. Ilyen lehet többek között az ízületi gyulladás, ami nagy fájdalmakkal jár, vagy a különféle daganatos elváltozások is. A szokatlan, hirtelen megváltozott viselkedés indokolttá tesz egy állatorvosi kontrollt, hogy ezen egészségügyi gondokat kizárhassátok.

agresszió agresszív agresszív kutya fél félős félős kutya féltékenység hormonok hormonzavar idős kutya kölyök kölyökkutya kölyökkutya nevelése kutya verekedés ellen kutyák összeszoktatása szocializáció szocializáció hiánya több kutya tartása tüzelés verekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink