hirdetés

Ha a kutyád választhatná ki a játékait, ezek lennének a kedvencei: segítünk, hogy azt kapja, amire leginkább vágyik

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Mikor kedvencednek új játékot veszel, át szoktad gondolni, ő vajon melyiket választaná? Az alábbi cikkben eláruljuk, mi alapján találod meg a tökéletes játékot számára.

hirdetés

A vidáman játszadozó kutya látványa a gazdának éppen akkora öröm, mint maga a játék az ebnek. Hogy ne adj ki feleslegesen sok pénzt, segítünk, mit venne, ha a kutyád választhatná ki a játékát.

Így válassz megfelelő játékot

A kutyajáték-piac kínálata óriási: különféle interaktív, sípoló, oktató holmik sorakoznak a polcokon. Valamennyi hasznos és jó lehet, de nem biztos, hogy pont a te kutyádnak! Az alábbi szempontok segítenek eldönteni, melyiket válaszd.

1.) Ha kutyád szeret üldözni

Vannak ebek, amelyek egyszerűen megőrülnek a kergetőzésért. Ha a te kedvenced is közéjük tartozik, érdemes olyan játékot választanod, ahol kiélheti ezt a szenvedélyét.

A legalapvetőbb holmi a labda, amit aztán messzire dobhatsz, kutyád pedig loholhat utána. A klasszikus teniszlabdáknál sokkal strapabíróbbak a kutyák számára készült gumilabdák. Válassz jellegzetes színűt és/vagy mintájút, hogy könnyen megkülönböztesd a többi kutyusétól.

Ilyen „rohangálós” játék a frizbi is. Ebből is vannak kifejezetten kutyáknak készült darabok, amiknek az anyaga kíméletesebb az állat szájához.

2.) Rágni vég nélkül

Vannak olyan kutyák, akik egyszerűen mindent megrágnának. Ők azok, akik imádják csócsálni a játékaikat is. Számukra a keményebb kutyarágókák, a fogápoló, illetve a kötélből készült játékok az ideálisak. Ezek ugyanis tartósabbak, és nem fognak apró darabokra esni már az első alkalommal.

Ezek az eszközök arra is kiválóak, hogy kölyökkutyádnak megtanítsd, mit szabad, és mit tilos megrágcsálnia. Ez hosszú távon nagyon fontos lecke!

3.) Csak a jutalom

Amennyiben kedvenced él-hal a jutalomfalatokért, válassz neki olyan játékot, amibe belerejtheted a finomságot. Neki pedig az lesz a dolga, hogy rájöjjön, hogyan varázsolja elő az ízletes ropogtatnivalót. Ezek a trükkös játékok az állat feladatmegoldó-képességét is fejlesztik.

4.) Finom lelkű ebeknek

Vannak olyan kutyák, amelyek különösképp ragaszkodnak a játékaikhoz. Még az is lehet, hogy lesz egy kedvencük, amelyikkel együtt is alszanak – akárcsak a kisgyerekek. Az ilyen ragaszkodó blökiknek a legjobbak a puha kutyaplüssök vagy gyapjúbábok, amikben akár kis csörgő is lehet.

Tudományos magyarázat

A kutatók hosszú ideig vizsgálták, hogy egyes kutyák miért ragaszkodnak bizonyos típusú játékokhoz. A németországi Giessen Egyetem és az angliai Lincoln Egyetem kutatói labrador retrievereket vizsgáltak, amelyek híresek játékszeretetükről.

A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a kutyák úgy tekintenek a játékaikra, mint a farkasok a zsákmányukra. Éppen ezért szeretik az ételszagú, zörgő és szétszedhető holmikat. Arra azonban nagyon kell ügyelni, nehogy olyan dolog kerüljön a kutyához, ami apró darabokra törhet vagy szakadhat, amiket aztán az állat le- vagy akár félre is nyelhet.

Az új mindig érdekesebb

A labradorokkal végzett vizsgálat során az derült ki, hogy a kutyákat sokkal jobban érdeklik az újdonságok. Valamennyi résztvevőt lekötöttek az új játékok, de csak rövid ideig. Amint megszokottá vált az eszköz, máris sokkal kevésbé volt izgalmas.

Régiből újat

Mivel azt csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy minden nap új játékkal örvendeztessék meg kedvencünket – és nem mellesleg ez felesleges is volna! –, íme néhány trükk, hogy a már megszokott tárgyak ismét izgalmassá váljanak.

Ahelyett, hogy mindig elől hagynád, időnként tegyél el egy-egy játékot. Amikor előveszed, kutyád úgy fog neki örülni, mintha először látná! (Zárójelben jegyezzük meg, hogy ez a módszer gyerekeknél is működik!)

A játék illatával is lehet trükközni: fűbe vagy valamilyen más, kutyád számára kellemes illatú dologba hempergetve a régi holmi hihetetlenül ingerlővé válik.

Együtt minden jobb

Ami pedig a legfontosabb, a kutya számára minden olyan játék sokkal izgalmasabb lesz, amiben te is részt veszel. Mindegy, hogy régi kutyajáték, új kutyajáték, vagy akár egy fél pár lyukas zokni: ha veled mókázhat, az lesz a világon a legklasszabb dolog!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

interaktív kutyajáték játék kutatás kutya és labda kutyajáték labda labrador labrador retriever rágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!