hirdetés

Ha így foglalkozol a kutyáddal, ezek a képességeid fejlődnek

Szénási Szimonetta

2024. április 25 - Képek: Az Én Kutyám

A minőségi időtöltés nemcsak a kutya testének és lelkének tesz jót, de a gazdára is jó hatással van. Számokban mérhető az eredmény!

hirdetés

A dél-koreai Konkuk Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van az emberi szervezetre egy kutya társasága. 30 fő vett részt a vizsgálatban, akiknek egy 4 éves, jól képzett, simulékony természetűként jellemzett uszkár volt a partnerük. A tudósok arra voltak kíváncsiak, mi történik az agyban, amikor a résztvevők elkezdenek a kutyával foglalkozni.

A vizsgálatban egy uszkár vett részt ( a kép illusztráció) /Fotó: Az Én Kutyám

Más hatása van a kutya ápolásának, mint a sétáltatásnak

Olyan különböző élethelyzetekben figyelték meg a párosokat, mint sétáltatás, játék, illetve a jószág simogatása. A vizsgálatokból kiderült, hogy az emberek agyhullámainak erőssége megnőtt, amint interakcióba léptek a kutyával. A hatás pedig annak függvényében változott, hogy éppen mit csináltak. Egészen pontosan 8 különböző feladatot kellett elvégezniük a tesztalanyoknak, köztük olyanokat, mint a kutya jutalmazása finom falatokkal, vagy egy közös kép készítése, illetve a már említett játék és sétáltatás.

Az utóbbi kettő esetében az agyban az alfa-sávos oszcillációnak nevezett hullámtípus erősödött, ami azt jelzi, hogy az agy ellazult. Míg az ápolás, a kutya masszírozása vagy egyes esetekben játék során is a béta-sávos oszcillációk erőssége nőtt, ami nagyobb koncentrációra utal.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Szimpátiaalapú lenne?

Lényeges, hogy nem minden résztvevőnek volt saját kutyája, így az említett előnyöket nem kizárólag a gazdák élvezhetik, hanem bárki, aki időt tölt egy ugató házi kedvenccel. A tanulmány szerzői szerint azonban némiképp árnyalja a képet, hogy az önkéntes jelentkezők minden bizonnyal a kutyákkal kapcsolatos pozitív attitűdjük miatt vettek részt a vizsgálatban. Tehát előfordulhat, hogy egy kutyák iránt kevéssé érdeklődő személynél nem eredményez ilyen változásokat egy négylábú társasága.

Mindemellett a kutatók úgy látják, vizsgálatuk jó kiindulási alap, és érdemes folytatni az ez irányú felméréseket, hogy olyan helyeken aknázhassák ki kedvenceink pozitív hatásait, mint a kórházak, az iskolák és hasonló intézmények. Ami nem lenne újdonság; ebben a cikkben arról írtunk, miként alkalmaznak segítőkutyákat a budapesti Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyerekosztályán.

gondozás játék koncentráció kutatás kutya és ember kapcsolata kutya hatása kutyás kutatás sétáltatás vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink