hirdetés

Miért szeretik kutyák a zoknikat? A kulcs a szagban rejlik

Ferenczi Deborah

2022. március 19 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben a te ebed is állandóan eltulajdonítja a zoknikat, akkor felmerülhet benned a kérdés, hogy miért rajong ennyire a személyes dolgaidért? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Kutyád számára a zoknid igazi kincs, még akkor is, ha azt a szennyesből lopta el. Egyrészt a textúrája számára kellemes rágcsálnivaló, másrészt a gazdi illata nem csupán megnyugtató, hanem élvezetes is.

Segíthet a szeparációs szorongás leküzdésében

A kutya viszonylag hamar megunhatja szokásos játékainak textúráját, illetve illatát, így valami új és izgalmas után kutathat. Ilyen esetekben hajlamos megtalálni a zoknidat. Ennek nem csupán az áll a hátterében, hogy az eb új játékot keres, hanem az is, hogy a gazdi illata segít abban, hogy legyőzze a szeparációs szorongást. Ez az úgynevezett figyelemelterelés enyhítheti a magány, a szorongás és az unalom érzetét is. Sőt, kedvenced képes közelebb éreznie magát hozzád, és szag segít abban, hogy szeretve érezze magát. Annak ellenére, hogy te valószínűleg kevésbé örülsz annak, ha a kutyád ellopja a zoknidat, mégis bizonyos szempontból hasznos lehet ez a tevékenység. Ám azt fontos tudnod, hogy a zokni önmagában komoly veszélyt is jelenthet a kutyádra, így érdemesebb egy nagyobb ruhadarabbal pótolni.

Engedd-e, hogy megrágja a zoknit?

Gazdiként azt akarod, hogy kedvenced, még távolléted alatt is biztonságban és szeretetben érezze magát. Azt is szeretnéd, hogy egészségben és megfelelő mentális állapotban legyen. Ám nem feltétlen a zokni a legmegfelelőbb megoldás erre a problémára. Jobb inkább egy nagyobb ruhadarabot adni az ebnek, amit kevésbé valószínű, hogy le tud nyelni. A ruhadarabjaid segíthetnek kutyádnak olyan érzelmi problémák esetén, mint például a magány vagy a biztonságérzet hiánya, és megnyugtatják őt. Ebben a tekintetben érdemes lehet megengedni ebed számára a ruha rágását. Természetesen érthető, ha számodra nem feltétlen olyan kellemes, ha megrágja ezeket. Ebben az esetben érdemes lehet oda adni neki olyan ruhadarabot, amely már nem kell. Helyezd olyan helyre a szennyeskosarat, ahol nem éri el az állat a piszkos ruhákat, ezzel megelőzve azt, hogy onnan halásszon.

Nyilvánvaló, hogy a gazdi illata vonzóbbá teszi a zoknikat, illetve a különböző szennyesben levő ruhákat, mint az általános játékokat. Így érdemes lehet ezeket minél távolabb tartani az állattól. Viszont, ha van olyan ruhadarabod, használt pólód, amire már nincsen szükséged, akkor azt érdemes lehet odaadni kedvencednek. Hiszen ez számára egy igazi kincs, legalábbis az érzékszerveinek egészen biztosan. Így mindenképpen ajánlott számára egy ilyen személyesebb jellegű darabot hátrahagyni. Lehetőleg olyat, amin még lehet érezni az illatodat, hiszen ez teszi különlegessé.

Mit tegyél, ha lenyelte a kutyád a zoknit?

Fontos leszögezni, hogy semmiképpen se hagyd egyedül a kutyádat a zoknival, ugyanis könnyedén lenyelheti, ami akár fulladásos halált is okozhat. Így kizárólag felügyelet mellett engedd ezt a tevékenységet az ebednek. Fontos tudnod, hogy amennyiben lenyelte a zoknidat, akkor a következő tünetek jelentkezhetnek. Elsősorban megakadhat a bélrendszerben, ez emésztési problémákat okozhat, és hányás, hastájéki fájdalom vagy hasmenés/székrekedés kísérheti. A fizikai tünetek mellett viselkedésben is jelentkeznek változások, mint például letargia, étvágytalanság. A másik lehetőség, hogy az állat fulladozni kezd tőle, mivel nem tudja lenyelni. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha azonnal állatorvoshoz fordulsz vagy súlyosabb esetben a Heimlich manővert alkalmazod, melynek a pontos menetét ebben cikkben részletesen leírtuk.

ember illata kutya és zokni szeparációs szorongás legyőzése szereti a kutya a zoknit zokni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink