hirdetés

Igazi zoknitolvaj a kutyád? Mi áll a különös szokás hátterében, és miért vigyázz, ha nagyon rákap?

László Enikő

2022. június 17 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Sok kutya imádja elcsenni a gazdi használt zoknijait, és féltett kincsként tekint rájuk. A szokatlan, de aranyos viselkedésnek azonban súlyos következményei is lehetnek!

hirdetés

Számodra a használt zokni büdös, és csakis a szennyesben van a helye. Érthető módon sok gazdi nem akarja, hogy valami kellemetlen dolog legyen háziállata szájában, mert az gusztustalannak tűnik. Mégis kedvenced számára a büdös zokni egy igazi kincs, amely tele van a legélvezetesebb illatokkal.

Miért lopja el a zoknidat kutyád?

Amikor kedvenced még kölyök, a zoknit csak fogzás céljából is rághatja. Ha azonban idősebb, valószínűleg azért cseni el, mert nagyon szereti, hiszen rágós, jól nyúlik, a rajta lévő szag pedig kellemes illat az eb számára.

Előfordulhat, hogy kedvenced nem tudja, mi ez az ismeretlen tárgy, és a zokni az újdonság varázsával csábít a szag mellett. Ha nem szeretnéd, hogy kutyád rágja, jobb, ha nem társítod a ruhaneműt játékkal vagy üldözéssel, amikor megpróbálod elvenni tőle. Az ebek bizonyos idő elteltével megunhatják játékaik textúráját vagy illatát. Ezért hajlamosak arra, hogy valami új után kutassanak, ami akár egy szennyes mellé dobott zokni is lehet.

Elkezdhetik rágni és nyalogatni a zoknikat, és játék közben véletlenül lenyelhetik őket. Ha kutyád értékesnek tartja ruhaneműidet a szaguk miatt, akár szándékosan is lenyelheti őket, hogy megóvja azokat. Természetesen néhány kedvenc szeret olyan dolgokat enni, amit nem kellene. A pica egy kényszeres állapot, amikor valaki olyan dolgokat eszik meg, amik nem alkalmasak arra. Vannak olyan anyagcserezavarok is, amelyek miatt a kutyád nem táplálékot szeretne enni, hanem tárgyakat, például zoknit.

Az ismerős illattal átitatott ruhadarab azonban segíthet az állatnak a magányban, a szeparációs szorongásban és még az unalomban is. Közelebb hozza őt a gazdához, hiszen érzi rajta illatát. Azonban könnyen bajt is okozhat a lenyelt zokni, így inkább egy régi pólót adj oda kedvencednek erre a célra.

Miért veszélyes?

Sajnálatos módon a zoknik felgöngyölödő tulajdonságuk miatt könnyen okozhatnak gyomor-bélrendszeri zavarokat, elzáródást, sőt vérmérgezést és halált is. A kutya bélrendszerének bármely részében megrekedhetnek, megakadályozva a gyomortartalom áthaladását. Ennek eredményeként a környező szövetek begyulladhatnak. Ha az elzáródást nem szüntetik meg, a gyulladt szövetek akár elhalásnak is indulhatnak (vagyis a sejtek pusztulni kezdenek), ami életveszélyes vérmérgezéshez vezethet.

Természetesen nem minden eset egyforma. Egy yorkshire terrier, aki megeszik akár csak egy baba lábára való zoknit is, nagyobb veszélyben van, mint egy német dog, aki ugyanazt fogyasztotta. Azonban minden olyan eset, amikor egy kutya lenyel egy zoknit, alapos megfigyelést és azonnali állatorvosi ellátást igényel. Ez különösen igaz, ha hányást, étvágytalanságot vagy levertséget tapasztal a gazda. Ha kedvenced zoknit evett, ne próbáld meg hánytatni, ehelyett vidd azonnal állatorvoshoz.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Állatorvosod alapos vizsgálatot fog végezni, beleértve a kutya hasának tapintását, hogy ellenőrizze, nincs-e érzékenység vagy puffadás, amely a gáz felhalmozódásából eredhet. Ezután röntgenfelvételt fog készíteni. Ellentétben azzal, amit egyesek gondolnak, a röntgenfelvételen lágy szövetek láthatók, beleértve a gyomorban lévő táplálékot, a székletet a vastagbélben és a belekben lévő bármilyen gyomoranyagot. Állatorvosod azt is megvizsgálja, hogy vannak-e olyan gázképek, amelyek részleges vagy teljes elzáródásra utalhatnak. Ha egyetlen röntgenfelvétel gyanús elzáródásra, előfordulhat, hogy állatorvosod bárium-vizsgálatot is szeretne végezni. Ilyenkor az ebbel egy olyan kontrasztanyagot itatnak, amely a röntgenfelvételen élénk fehérként jelenik meg. Ezután közvetlenül a lenyelés után, majd két, négy, hat, sőt néha nyolc órával később röntgenfelvételeket készítenek. A bárium által biztosított nagy kontraszt segíthet meghatározni, hol van a kutyád elzáródása, ha van ilyen.

A kutya tüneteitől és a röntgenfelvételek eredményeitől függően kezelési tervet ír elő az orvos. Egy konzervatívabb kezelési terv magában foglalná a kórházi kezelést infúziós folyadékterápiával és gyógyszerekkel. Ha kutyádat folyadékkal hidratálják, az segíthet bélrendszerének hidratálásában is, ami viszont arra ösztönözheti beleit, hogy tovább ürítse a zoknit. Ha az állatorvos úgy gondolja, hogy a konzervatív megközelítés nem szolgálja legjobban kutyája érdekét, akkor endoszkópiát vagy feltáró hasi műtétet fog végezni. Sajnos ezek a sebészeti eljárások az egyetlen biztos módszerek annak megállapítására, hogy a lenyelt zokni okozott-e elzáródást, és egyben az egyetlen módja a zokni eltávolításának.

Hogyan akadályozhatod meg kutyádat, hogy zoknit egyen?

Az első lépés annak megakadályozására, hogy a kutyád lenyelje a zoknit, hogy tartsd azt távol kedvencedtől. Azonnal tedd el a ruhaneműt, és ne hagyd a koszos zoknit a padlón heverni. Ha megfelelőbb játékot biztosítasz kutyádnak, azzal is elkerülheted az unalmat, amelyet egyébként zoknievés töltene ki. Az interaktív játékok, a puzzle-etetők és az olyan tevékenységek, mint az agility vagy a flyball, mentális stimulációt is biztosíthatnak az állatnak.

Egy másik módja annak, hogy megakadályozd a kutyát abban, hogy bármit is lenyeljen, amit nem kellene, a tréning. Hihetetlenül hasznos lehet, ha pozitív megerősítésen alapuló képzési módszereket használsz, hogy megtanítsd kedvencednek, hogy mit jelent az „ereszd el” és a „hagyd”. Ha kutyád még nem sajátította el ezeket, irányítsd át egy másik játékkal figyelmét a nem kívánt dologtól. Ez arra késztetheti, hogy elhagyja a zoknit. Természetesen megpróbálhatod fizikailag is eltávolítani a ruhadarabot a szájából, de ilyenkor az eb azt gondolhatja, hogy ez egy játék, amitől csak még jobban szeretné megtartani féltve őrzött kincsét.

bélelzáródás kutya és zokni kutya ruhát evett lenyelés szereti a kutya a zoknit zokni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!