hirdetés

Miért lopja el a kutya a zoknid vagy a papucsod? A személyes tárgyaidnak fontos jelentősége van számára

Ferenczi Deborah

2022. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

Veled is előfordult már, hogy a kutyusod ellopkodta a személyes tárgyaidat? Akár úgy is tűnhet, kedvenced idegesíteni akar, pedig erről szó sincs. Csupán a ruháidnak köszönhetően akkor is békében és biztonságban érzi magát, amikor te távol vagy tőle.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb indokokat, ami miatt a kutyusod hajlamos magához venni azokat a tárgyakat, amelyek hozzád köthetők.

Miért lopja el a kutya a személyes tárgyaidat?

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb indokokat:

  • unatkozik, és így akarja felhívni magára a figyelmet
  • szeparációs szorongásban szenved
  • ösztönei vezérlik (ez különösen vadászkutyákra jellemző)
  • ragaszkodik hozzád

Azért lop, mert ragaszkodik?

Abban az esetben, ha az eltulajdonított holmik jelentős százaléka ruha vagy olyan fehérnemű, esetleg zokni, melyet a szennyesből vagy a szekrényedből szerez meg, akkor valószínűleg azért kell neki, mert folyamatosan akarja érezni az illatodat. Ez különösképpen igaz abban az esetben, ha az állat szeparációs szorongásban szenved. Ilyenkor megoldás jelenthet az, ha már előre felkészülsz és egy elhasznált, már számodra nem fontos pólót adsz neki. Így ő is boldog lesz, hogy érzi a gazdi illatát, és számodra is könnyebb lesz, hiszen nem kell attól félned, hogy a jó minőségű, használatban levő ruháidat eltulajdonítja az ebed.

Mit tegyél akkor, ha le akarod erről szoktatni?

Semmi esetre se jutalmazd ezt a viselkedést. Abban az esetben, ha ezt azért teszi, hogy felhívja magára a figyelmet, ne vegyél róla tudomást, és meg fogja érteni, hogy ez nem egy jó módszer. Annak érdekében, hogy ne unatkozzon az eb, vidd el rendszeresen sétálni, mozgasd le, így a nap végére kellően le lesz fáradva. Ezentúl elengedhetetlen, hogy elegendő játéka legyen és mentálisan is megmozgasd. Továbbá, ha hosszabb időkre hagyod egyedül kedvencedet, aki ezt meglehetősen rosszul viseli, akkor érdemes lehet megfontolnod a kutyanapközi vagy a kutyaszitter lehetőségét.

cipő ellopása ember és kutya kötődés kutya bugyit lop kutya és zokni kutya szennyes kutya szeparációs szorongás miért szereti a kutya a zoknit unatkozó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink