hirdetés

Ezért rajong a kutya a szennyesért: vonzza őt a finom gazdiillat

Buzgó Csilla

2021. április 12

Mit imád annyira a kutyus a véleményed szerint büdös, piszkos cuccokon? Miért esik jól neki, ha belehempereghet a szennyeskupacba? Utánajártunk.

hirdetés

A kutyus szaglása százezerszer jobb lehet az emberénél. Még a frissen mosott ruhákon is megérzi egyedi illatodat, ezért is fekszik bele rögtön, ahogy kiszedted a szárítóból, vagy leszedted a fregoliról, nem azért, hogy bosszantson.

Ezen egyszerű indokon túl azonban még akad jó néhány magyarázat, mely segít jobban megérteni kedvenced viselkedését. Mivel minden kutyus egyéniség, lehet, hogy a tiédnek nem ugyanaz a motivációja, mint egy másik társának. A körülményeitek ismeretében viszont valószínűleg meg tudod majd állapítani, hogy épp a tiédnél mi váltja ki ezt a mókás pótcselekvést.

Vadászösztön

Főleg a vadászkutya fajták, mint a vizsla, a beagle vagy a tacskó szeretnek a lopkodás mámorának élni, és elcsenni számukra vonzó dolgokat. Ez lehet egy-egy finom falat, de akár a gazdi viseltes holmija is. Könnyedén elejét veheted ezen szokás kialakulásának, ha kellően lemozgatod az ebet mentálisan és testileg is.

Biztonságérzetre irányuló vágy

Ha a kutyus érzelmileg instabilnak érzi a kapcsolatotokat, magányos, esetleg valamilyen más tényező bizonytalanítja el, szerettei illatával töltődhet fel. A szennyes ruha koncentrált adagban tartalmazza a te illatodat, a fehérneműk pedig igazi aromaorgiát jelentenek neki. Ezért szaglássza sok kutyus az újonnan megismert emberek ágyékát.

Apokrin mirigyek, melyek a feromonokat bocsátják ki, nagy mennyiségben helyezkednek el a nemi szervek környékén. A feromonok által számos információt begyűjthet a kutyus az illető neméről, életkoráról, hangulatáról és egészségi állapotáról.

Tehát amikor legközelebb vendégedet rögtön úgy üdvözli kedvenced, hogy az orrát az ágyékába nyomja, tudd, hogy nem flörtöl, csak informálódik.

Magány

A magányos kutyus helyzetét megkönnyítheted, ha kijelölsz egy kidobásra ítélt ruhadarabot, hordod napokig, majd kedvenced rendelkezésére bocsátod azt. Még jobb ötlet egy neki szánt új plüssjátékot hordani magaddal ugyanennyi ideig. Tedd a felsőd alá, vagy bárhová, ahol kényelmes, aludj vele, hadd gyűjtse be a te illatodat! Így az ebnek nem lesz szüksége arra, hogy azt a szennyesből szippantsa be.

Unalom

Nem szükséges különösen mély lelki tényező a szennyeslopkodáshoz, bőven elég, ha a kutyát épp nem köti le semmi izgalmas inger. Ez ellen könnyen tehetsz: váltogasd gyakran a rágójátékait, játssz vele többet; lehetőleg olyasmit, ami levezeti fölös energiáit, pl. kötélhúzást! Az is előfordulhat, hogy fajtársait hiányolja az eb, így ha azon kapod magad, hogy napok, hetek óta csak kettesben sétáltok, ejtsétek útba a kutyafuttatót, esetleg a kutyasulit vagy ovit!

Figyelemhiány

A dacos kutyus, akinek elege van abból, hogy nem foglalkozol vele, a negatív figyelmet is nagyra értékelheti, ezért rosszalkodik. Fontos, hogy ne hozzon ki a sodrodból, szép csendben vedd el tőle a szennyest, vagy küldd le a ruhakupacról, és ne foglalkozz vele egy darabig!

Ha épp látod, hogy csínytevésre készül, határozott “Nem!”-mel tántorítsd el eredeti szándékától. Jó, ha klikker is van a kezedben, mert amint megfordul, odamegy hozzád, és rád figyel, megnyomhatod és jutalmazhatod a kutyust. Így megtanulja, hogy kifizetődő szót fogadni.

A ruháidra akarja kenni az illatát

A kutyus számára a családja része vagy, és még a tiszta ruhát is szeretné megjelölni a saját illatával. Mivel ez ösztönös viselkedés, nem érdemes elnyomni a kutyában, viszont ha a szennyesről szeretnéd letiltani, azt célirányos, határozott neveléssel és pozitív megerősítéssel érdemes abszolválni.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya bugyit lop kutya kisokos kutya ruhát evett kutya szennyes

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!