hirdetés

6 hétköznapi illat, amit a kutyád imádni fog: a gazdié mindent visz

Buzgó Csilla

2020. augusztus 15

Nem csak az emberek, a kutyák is értékelik az aromaterápiát. Igaz, sokszor olyan illatok is el tudják nyerni tetszésüket, melyektől mi, emberek esetleg undorodunk.

hirdetés

Bár ízlésünk nem mindig egyezik, s akadnak olyan aromák, melyeket mi imádunk, de kedvenceink prüszkölve hátrálnak, ha megérzik azokat, szerencsére léteznek átfedések is.

Levendula

A világ egyik legismertebb illatú növényét széles körben alkalmazzák kutyáknak kifejlesztett termékek összetevőjeként. A popsitörlőkendőtől a jutalomfalaton át a kutyasamponig gyakorlatilag bármibe beleteszik, mert az ebek számára nem toxikus, sőt. A házi kedvencek imádják az illatát, hiszen  megnyugtatja őket például szeparációs szorongás vagy egyéb stresszhelyzetek esetén. Vigyázz azonban, a növényben található linalool nagy mennyiségben elfogyasztva mérgező lehet!

Kókusz

Ez az egzotikus illat egyike volt azoknak, melyeket egy menhelyi kutyák részvételével végzett kísérlet során próbáltak ki a tesztalanyokon. Úgy találták, hogy a kókuszaromával átitatott kendők közelében lévő kutyusok ellazultak, kevesebbet nyöszörögtek és többet aludtak. Természetesen a gyártók is felismerték ennek előnyeit, s azóta is számos parfüm, sampon és jutalomfalat rejti az ízletes gyümölcs kivonatát.

Gyömbér

Az általunk is kedvelt csípősen friss gyökeret akár egészségvédő táplálékkiegészítőként is adagolhatod kutyusodnak, ám a részletekről mindig kérd ki állatorvosotok véleményét! Már a gyömbér illatával is sokat tehetsz kedvenced jó közérzetéért. Akárcsak a kókusz, az említett menhelyi tesztelés során ez a fűszer is nyugtató hatással bírt az elcsigázott állatok idegeire. Ha a kellemes zen állapot elérése a célod, próbálj őrölt gyömbért tartalmazó vászonzsákocskát szimatoltatni a négylábúval, és figyeld meg, milyen hatással lesz rá!

Vanília

Az egyik legsokoldalúbb egzotikus ízesítő természetes, porított formájában kis mennyiségben a kutyusoknak is adható. A négylábúak odavannak az illatáért is, mert az édes aroma komfortérzetet nyújt nekik a nyugtalan pillanatokban, például egy vad vihar, vagy az ünnepi tűzijáték alatt. Vigyázz azonban a vaníliakivonattal, ugyanis az tartalmazhat alkoholt, ami mérgező a kutyák számára!

Rothadás

Lehet, hogy az oszló dögök és a bomló szemét szaga kulináris élményt nyújt az ebek számára, de létezik egy másik magyarázat is erre a furcsa vonzalomra. A vadonban élő kutyafélék azért hempergőznek ürülékbe, rohadó növényi részekbe vagy állati tetemek nyomaiba, hogy saját egyedi illatukat elfedjék a bűzzel. Miért? Hogy vadászat vagy felfedezőtúra közben ne legyenek feltűnőek a többi élőlény számára. A rothadás szaga tehát olvasatukban a túlélést jelképezi, ezért kedvelik.

A gazdi illata

Gregory Berns idegkutató csapatával olyan kísérleteket végzett, melyek során ismerős ebek, és emberek testszagát mutatták meg MRI gépekben fekvő kutyusok számára. Az eredmény megdöbbentő volt: agyuk jutalomreceptora akkor jelzett legerőteljesebben, mikor a gazdijuk illatmintáját szagoltatták meg velük.

Sok kutya azért sem preferálja a szintetikus parfümöket, mert azok elnyomják kedvenc kétlábújuk imádott kipárolgását. Ha tehát legközelebb eszedbe jutna csak úgy otthonra befújni magad, gondolj bele, hogy kutyád mindig úgy szeret, ahogy vagy – még izzadtan, egy hosszú munkanap után is. Sőt, akkor a leginkább!

(Képek: Getty Images Hungary)

gazdi illat kutya kisokos kutyaorr parfüm szaglás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!