hirdetés

Tényleg annyira hasonlítanak a gazdijukra a kutyák? Egy új kutatás megadta a választ

Kövess Péter

2024. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Smiling young woman embracing pet by white wall

Többé már nem kell találgatnod azzal kapcsolatban, hogy tényleg van-e összefüggés a kutyák és a gazdik személyisége között.

hirdetés

A tanulmány alapján, amely a Journal of Research in Personality című folyóiratban jelent meg, a kutyák hajlamosak az embert másolni, így nincs semmi meglepő abban, ha azt veszed észre, hogy kedvenced személyisége a tiédet tükrözi.

Nem csak kitaláció, hogy a gazdik és a kutyák személyisége összefügg

Így függ össze a kutyák és a gazdik személyisége

A kutatók összesen 1681 gazdit vontak be a vizsgálatba, akiknek kutyái 50 különböző fajtához tartoztak. A résztvevőknek saját személyiségjegyeikről és viselkedésükről, valamint kedvenceikről kellett kérdéseket megválaszolniuk. Az eredmény azt mutatta, hogy a kutyák személyisége hasonló fejlődésen megy keresztül, mint az embereké, a folyamatot pedig nagyban befolyásolhatja az együtt töltött idő.

Mivel az emberek és a kutyák sok időt töltenek együtt, valószínű, hogy bizonyos fokú hasonlóság alakul ki a személyiségük között – állapította meg a tanulmány.

A kutya tehát, akit még kölyökként fogadtak be, nem marad mindig ugyanolyan: ahogy telik az idő, egyre több dologban kezdhet hasonlítani a gazdára.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Több tényező is szerepet játszik ebben

Az elemzésen alapuló kutatás bebizonyította, hogy a kutyák és gazdáik gyakran azonos személyiségjegyekkel rendelkeznek. Íme a megállapítás okai:

  • A gazdik gyakran olyan kutyákat választanak, akik megfelelnek a személyiségüknek. Ugyanúgy, ahogyan partnereket vagy barátokat választanak.
  • A környezet és a közös tevékenységek egyaránt befolyásolják a kutyák és az emberek személyiségét. Ha például egy extrovertált gazdi elviszi kutyáját egy társasági eseményre, az könnyebben szocializálódhat, és kevésbé lesz reaktív.
  • A köztük lévő kötődésnek köszönhetően a gazdik kivetíthetik tulajdonságaikat kutyáikra, így jobban felszínre jönnek a hasonlóságok.

Ilyen fajtákat választanak személyiségük szerint az emberek

Érdekes módon a tanulmány nem talált egyértelmű összefüggést, de ez nem jelenti azt, hogy a fajta nem befolyásolja a kutyák személyiségét. Egy másik kutatás szerint a kutyák viselkedési mintái genetikai okokban gyökerezhetnek. Persze nem elhanyagolható a képzés szerepe sem, hiszen a megfelelően tanított kutyák nem annyira félősek, kevésbé mutatnak hajlamot az agresszióra, és aktívabbak lehetnek.

Érdemes olyan fajtát választani, amely illik a gazdi személyiségéhez

Az adatok elemzése után a tanulmány az alábbi következtetésre jutott:

Ha szívesen olvasnál még arról, hogy a kutyád fajtája mit árul el a személyiségedről, olvasd el ezt a cikkünket is.

gazdi hasonlóság kutatás kutya személyiség személyiségjegyek viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!