hirdetés

Mennyire befolyásolja a kutya személyiségét a fajtája? Szorosabb az összefüggés, mint azt elsőre gondolnánk

Hangai Lilla

2023. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egy nemrég megjelent kutatás, amely arra volt kíváncsi, milyen szoros a kapcsolat a fajta és a kutya személyisége között, az ebtartók körében nagy érdeklődésre tett szert. És nemcsak azért, mert érdekes téma, hanem mert az értelmezésében adódtak némi ellentétek.

hirdetés

Bármilyen adat definiálásában az emberi agy előnyben részesíti a fekete-fehér, igen-nem típusú válaszokat. Az esetek döntő többségében azonban a válasznak több árnyalata van. Mi a helyzet akkor a kutya fajtája és személyisége közötti összefüggéssel? Ebben a kérdésben segít eligazodni cikkünk.

A tanulmány nem azért készült, hogy segítsen a gazdijelölteknek kutyát választani

A kutatás publikálása után megjelentek olyan provokatív cikkek, mint például a The New York Times, „They’re All Good Dogs, and It Has Nothing to Do With Their Breed” (Mind jó kutyák, a fajtájuknak ehhez semmi köze) című írása. Dr. Jessica Hekman, a tanulmány egyik társkutatója egy podcastben így nyilatkozott: „Szerintem veszélyes azt mondani valakinek, hogy nem számít, milyen fajta kutyát vesz. Nagyon aggódom a tanulmányról szóló megjelenések miatt.” Az American Kennel Clubnak adott nyilatkozatában pedig elmondta, hogy: „a tanulmány eredeti célja az volt, hogy kiegészítse a kutyákkal kapcsolatos tudományos irodalmat a viselkedés tekintetében, ne pedig útmutatóul szolgáljon a kutyát vásárlók számára.”

Különböző fajta, különböző személyiség? Megdöbbentő kapcsolat

Minden kutya egy önálló személyiség. Míg ugyan abból a fajtából való két kedvencünk egyike izgatottan szalad az érkező vendéghez, addig a másik a kanapén marad, és onnan felméri a látogatót. De azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a személyiség mellett igenis indikátora a magatartásnak a fajta. Meghatározhatja, mennyire energikus egy kutya vagy éppen mennyire önfejű. Ahogy az emberek elkezdték háziasítani a kutyát, értelemszerűen olyan egyedeket választottak ki, amelyeket a legegyszerűbb volt irányítani, vagy amelyek értékes készségekkel rendelkeztek, mint a társasági, vagy az őrző-védő kutyák.

Az American Kennel Club vezető állatorvosa, Dr. Jerry Klein elmondta: „A sok-sok generáción át tartó szelektív tenyésztés során egyes tulajdonságok és jellemvonások folyamatosan választódtak ki, finomodtak, és egyre jobban rögzültek egyes kutyákban. Végül a kutyák egy bizonyos csoportjává (vadászkutyák, őrző-védő kutyák, stb.) váltak, majd még tovább fejlődtek fajtákká.

A legérdekesebb pedig az, hogy ezek a jellemvonások akkor is megmaradnak a kutyákban, ha azokat nem a meghatározott szerepükben használják. Így például egy magyar agár személyiségének egyik alapköve, az éberség, akkor is egyik fő jellemzője lesz a kutyának, ha vadászat helyett ma már sokan inkább csak kedvencként tartják.

Mégis számít a kutya fajtája? A rövid válasz: igen

Akárcsak a Tinderen, talán külső alapján megfelelőnek tűnhet a kiszemelted, de amint megismerkedtek, kiderül, hogy tűz és víz vagytok. Te imádsz kirándulni, evezni, korcsolyázni és szívesen töltöd az időd az edzőteremben, a párodról ellenben kiderül, hogy hobbija a sütögetés, az orosz romantikus irodalom és a színház.

A fajta kiválasztásnál minden esetben mérlegelni kell a rá jellemző vonásokat. Hosszú éveken keresztül élsz majd együtt kedvenceddel és ahhoz, hogy a mindketten egyformán boldogok legyetek, a fizikális és mentális szükségleteiteknek is egyezniük kell. Nyugodt, szelíd vérmérsékletű, otthonülő típusként bármennyire is rajongsz a border collie intelligenciájáért és fenséges bundájáért, valószínűleg egy békés természetű, gyengéd, kedves mopsz megfelelőbb társ lenne számodra.

A szépsége pont az ennek a helyzetnek, hogy egyetlen fajta egyetlen egyedénél sincsenek kőbe vésve a személyiségtípusok, azonban a típus jellemének megismerésével közelebb kerülhetsz az ideális négylábú kiválasztásához. A tanulmánynak tulajdonképpen pedig – ha szeretnénk alkalmazni a hétköznapi életben –, ez az üzenete.

érdekességek kutyafajtákról kutya ember kommunikáció kutya személyisége kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink