hirdetés

Hallottál már valaha hamisítatlan husky dühkitörést? A vérükben van a dráma

Hangai Lilla

2022. szeptember 17 - Képek: Getty Images Hungary

A szibériai huskyk az egyik legbarátságosabb és legaranyosabb lények ezen a földön, ehhez kétség sem fér. Személyes kedvenceink itt a szerkesztőségben, és nem csak a gyönyörű megjelenésük miatt. Vidám természetüknek köszönhetően a fajta egyedei kifejezetten sok öleléssel és kutyapuszival halmozzák el gazdáikat, ami a mentális egészségre fantasztikus hatással van. De nem viselünk rózsaszín lencsés szemüveget, és be merjük vallani még rajongóként is, hogy a huskyk bizony tudnak kifejezetten hisztisek is lenni.

hirdetés

Nem stílusunk csak úgy vádaskodni, így utánajártunk mi adhatja ezt a különös jelleget ennek a fenséges fajtának.

Tényleg drámakirályok és királynők, vagy csak az internet egy újabb mániájáról van szó?

Leegyszerűsítve úgy tudnánk legkönnyebben megmagyarázni ezt a fenomenont, hogy kiemeljük, ezek a kutyák rendkívül reaktívak, ha az őket körülvevő környezetről van szó. Tehát egyből felelnek arra, ami történik velük, és nem restek olyan intenzíven ki is fejezni mindent, amennyire megélik. Ha arra utasítod őket, hogy megtegyenek valamit, amit nem szeretnek, vagy ha kellemetlen helyzetbe kerülnek, a bársonyfüggöny már fel is emelkedik a lelki szemeik előtt.

Személyiségük tartópillérei a makacsság és a szabadszelleműség. Híresek arról, hogy rátermettek és a jég hátán is megélnek. Szó szerint is, ha kell. Így ha kapnak egy parancsot, amit nem szeretnének végrehajtani, vagy részt kell venniük valamiben, amihez nem fűlik a foguk, azt pont annyira nem tűrik szó nélkül, akárcsak a tinik.

Vonyítani kezdenek, demonstrálva jellegzetes hangfekvésüket, vagy olyan hangokat adnak ki, ami hátborzongatóan hasonlít a beszédhez. Ezek mellett a tekintetük olyan emberi érzésekről árulkodik, amitől jogosan érzed magad zavarban. Sőt, néhány gazdi arról is beszámol, hogy a kutyája képes egyenesen halottnak vagy eszméletlennek tettetni magát, ha minden kötél szakad.

Összességében a huskyk nagyon energikus és játékos kutyák, kifejezetten szeretik az emberi társaságot és mindig van kedvük játszani vagy bolondozni. Az agresszivitás a legritkább esetben lehet jellemző rájuk, így ezek a hisztik szerintünk inkább bájosak és viccesek, mint ijesztőek.

Mi válthatja ki náluk a heves reakciókat?

Amellett, hogy ezek a kutyák szinte mindig készek egy kis bohóckodásra, nagyon intelligensek és a figyelmük egy része folyamatosan arra összpontosít, hogy minden rendben legyen körülötted és a ház körül is.

Így ha beindul a drámaszakkör, azt javasoljuk, te is csekkolj néhány dolgot.

Magas hangok: Ha sír a baba, beindul a riasztó, dudál egy autó vagy a néhány házzal arrébb lévő kutya ugatni kezd, az nem fogja elkerülni a figyelmüket. Néha, amikor ezeket a hangokat hallják, úgy érzik, veled is tudatniuk kell, így nem annyira hisztiről van ilyenkor szó, mintsem a hangok utánzásáról.

Stresszes helyzet: A kutyákra általában, de a huskykra különösen jellemző, hogy amikor történik velük valami, arra azonnal reagálnak. Ez nagyban megkülönbözteti őket az embertől. Így ha olyasmit élnek át, amitől szorongani kezdenek vagy idegesíti őket, azt mindenképpen a tudtodra fogják adni. A fajtára pedig különösen jellemző, hogy szeretik a hangjukkal is alátámasztani az érveiket. Így ami drámázásnak tűnik, az lehet, hogy csak egy intenzívebb jelzés neked, hogy menjetek el onnan vagy hagyjátok abba, amit csináltok.

Alapvető kifejezési mód: Ha kedvenced körülötted sertepertél, és mindent latba vet, hogy felhívja magára a figyelmet, néha tényleg csak azt jelenti, hogy unatkozik és vágyik a társaságodra.

Cukinak cuki, de mit tehetsz, hogy megakadályozd?

Bár nagyon sok gazdi pont ezt kedveli annyira négylábú barátjában, vannak helyzetek, amikor különösen zavaró és kellemetlen lehet ez a fajta viselkedés. Mit tehetsz hát ilyenkor?

Elsősorban munkakutyákról van szó, így nagyon fontos, hogy megfelelő mentális és fizikális stimulációt biztosíts számukra. Ezáltal az unalom nem fogja őket arra késztetni, hogy kimutassák a foguk fehérjét.

Mindenképpen javasoljuk a tréninget már egészen kicsi koruktól kezdve, hiszen csak egy határozott kézben, utat és biztonságot mutatva tud kiegyensúlyozott lenni ez a rendkívül intelligens és önfejű fajta.

Ha pedig jó fiúk és jó kislányok voltak, ne fukarkodj a jutalomfalatokkal és dicsérő szavakkal! A huskyk kifejezetten igénylik a pozitív visszacsatolást és szinte azonnal kezes báránnyá válnak, ha azt látják, boldoggá tesznek és még néhány finom falat is csurran-cseppen.

furcsa viselkedés hisztis kutya husky jellemző viselkedés kutya személyisége kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése kutya vonyítás kutyahangok személyiség személyiségjegyek személyiségtípus szibériai husky tréning vonyító kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!