hirdetés

Sokszor makacs és önfejű a kutyád? Így érheted el, hogy szófogadó legyen

Ferenczi Deborah

2022. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Viszonylag gyakran panaszkodnak a kutyatulajdonosok arra, hogy a kutya túl makacs, vagy hogy nehezen kezelhető. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért alakul ki, és miben más a problémás kedvenc nevelése? Ezekre a kérdésekre keressük az alábbiakban a választ.

hirdetés

Elsősorban fontos tisztázni azt, hogy sok esetben nem arról van szó, hogy a kutya makacs lenne, hanem szimplán arról, hogy még nem illeszkedett be, és nem szokta meg a környezetét. A megoldást alapvetően a nevelés és a megfelelő szocializáció hozza el, illetve sok esetben csak egy kis türelemre van szükség ahhoz, hogy az eb megszokja új környezetét.

Hogyan tanítsd meg a kutyát arra, hogy ne legyen makacs?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket:

  • Légy nagyon türelmes, hiszen idő, míg a kutya egyáltalán megszokja új környezetét
  • Vállald fel, hogy nem tudsz mindent egyedül megoldani, érdemes egy képzésre beruházni
  • Megfelelő és tiszta kommunikációt folytass. Tehát, ha rosszat tett a kutya, ne jutalmazd
  • Fontos az oktatás menete is, tehát először mindig otthon tanítsd meg azokat a viselkedési mechanizmusokat, melyeket elvársz kedvencedtől. Ezt követően egy privátabb környezetbe vidd, ahol kevesen vannak, ha ott is megfelelően tud viselkedni, akkor érdemes lehet tágabb környezetben is kamatoztatni ezeket az ismereteket

Miért makacs egy kutya?

Számos dolog befolyásolhatja azt, hogy a kutyád önfejűen viselkedik. Fontos meggyőződnöd arról, hogy az állat számára a lehető legmegfelelőbb képzést használod. Továbbá a makacsságot okozhatja betegség is. Ha a négylábúnak fájdalma van, akkor akár érzelmileg averzív is lehet. De az is elképzelhető, hogy bizonyos cselekedeteket azért nem tesz meg, mert negatív asszociációi vannak vele kapcsolatban. Ha kutyád csak esetenként mutat ilyesfajta viselkedést, előfordulhat, hogy zavarja a környezete vagy elvonja valami a figyelmét. Továbbá sokszor a lelkiállapota is befolyásolhatja, ha példának okáért stresszes, vagy zavart, netalán depressziós vagy fél valamitől, akkor hajlamosabb lehet arra, hogy megtagadja az engedelmességet. Ebben az esetben a stressz enyhítése a legfontosabb lépés.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy nagyon sok esetben a makacsság kizárólag egy válaszreakció arra, hogy valamilyen mögöttes probléma áll a háttérben, esetlegesen betegség, fájdalom, vagy lelki problémák. Amennyiben a képzéssel nem megoldható ennek a viselkedésnek a megváltoztatása, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

kutya nevelése kutya oktatása kutya viselkedése makacs a kutya önfejű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!