hirdetés

Engedelmes kutyát szeretnél? 8 kutyafajta, akik mindig hallgatni fognak rád

Ferenczi Deborah

2021. november 12

Amennyiben engedelmes kutyát szeretnél, akkor érdemes az alábbi 10 kutyafajta közül választanod. Ezek az ebek nagyon könnyen taníthatóak, és emellett hűséges társaid lesznek egész életedben.

hirdetés

Annak ellenére, hogy minden kutyát meg lehet az engedelmességre bizonyos fokára tanítani a megfelelő módszerekkel, léteznek olyan ebek, akik a jellemükből fakadóan nagyon engedelmesek és szófogadóak. Számukra a gazdi tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Az alábbiakban összeszedtünk 10 olyan kutyafaját, akik a legkönnyebben tanítható kutyusok közé tartoznak.

Border collie

A border collie-kat viszonylag gyakran szokták a legokosabb kutyák között emlegetni. Ez természetesen nem véletlen, ugyanis páratlan intelligenciával és értelemmel rendelkeznek, de emellett roppant engedelmesek is. Sőt nagyon sok esetben első osztályú kutyasport versenyzők. Továbbá nagyon kedvelik más kutyák társaságát, így könnyen szocializálhatóak tulajdonképpen bármilyen közegbe, ezért hű társaid lehetnek a társas életed építésében is.

Németjuhász

A német juhászkutya szintén nagyon intelligens kutya amellett, hogy meglehetősen érzékeny is. Ennek köszönhetően folyamatosan meg akar felelni a gazdijának. Különlegessége, hogy a játékos border collie-val ellentétben roppant kimért és megfontolt, éppen ezért alkalmas szolgálati kutyának. Nem meglepő, hogy a rendőrség, a katonai, a kutatási és mentési csoportok gyakran használják őket. Mindemellett nagyon hűségesek és védelmezőek családjukkal szemben. A megfelelő kiképzés azért elengedhetetlen a németjuhász esetében, hogy a túlzott védelmező ösztön ne váltson ki agressziót idegenekkel vagy éppen más kutyákkal szemben.

Golden retriever

A golden retrieverek hihetetlenül népszerűek családok esetében. Ez nyilvánvalóan nem véletlen, ugyanis ennél a fajtánál kevés barátságosabb és szerethetőbb kutyus van, éppen ezért javasolják gyerekek mellé. A golden retrieverek az esetek jelentős százalékában nagyon gyengédek, türelmesek és szelídek a kicsikkel, illetve más kutyákkal is egyaránt. Könnyen taníthatóak, így abban az esetben, ha engedelmes és közben családszerető kutyát szeretnél, egyértelműen az egyik legjobb választás lesz.

Labrador retriever

Alabradorok nagyon hasonlóak a golden retriverekhez, így szintén kitűnő családi kutyák. Engedelmességük messze földön híres, így szolgálati kutyának is gyakran képzik őket. Kiemelkedő szaglásuk, lelkesedésük, nyugodt és szelíd természetük a legjobb választások közé sorolja őket. Érdemes különböző jutalomfalatokkal inspirálni az állatot, ugyanis még kiválóbb teljesítményt fog elérni, ha engedelmessége honorálva van. Szeret örömöt szerezni a gazdájának, így megfelelő nevelés mellett nagyon szófogadó és barátságos. Hűsége és ragaszkodása kiváló érték abban az esetben is, ha szolgálati kutyaként alkalmazzuk és akkor is, ha családtagként tekintünk rá.

Vizsla

A vizsla nem hiába az egyik legismertebb vadászkutya, hosszú idők óta arra képzik, hogy hihetetlen kitartással, lelkesedéssel, lojalitással és intelligenciával rendelkezzen. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az egyik legjobban képezhető, illetve tanítható kutyafajta. Ha a gazdája az adott állatnak képes megadni azt a testmozgás-mennyiséget, amire szüksége van, akkor az egyik legkönnyebben kezelhető kutya lesz.

Fotó: Várhelyi Dóra

Angol cocker spániel

Az angol cocker spániel az egyik legszerethetőbb kutyafajta. Nagyon eleven és játékos, de emellett nem lehet elfelejtkezni arról sem, hogy intelligens és okos állat. Hihetetlenül érzékeny szaglással rendelkezik, éppen ezért gyakran képzik ki kábítószer-felderítésre, illetve a rendőrség és a katonaság részére szolgálati kutyának. Nagyon komoly mozgásigénye van, így az energiáit minden egyes nap le kell kötni, különben kezelhetetlenné válhat. Ám abban az esetben, ha a megfelelő testmozgás része a mindennapjainak, akkor az egyik legengedelmesebb és legaranyosabb kutyáról beszélünk személyében.

Uszkár

Az uszkár nagy népszerűségének örvend, hiszen elegáns és kifinomult megjelenésű eb. Sokan nem is gondolnák, hogy ez a fajta tagjai mennyire intelligensek, szórakoztatók és szeretetteljesek. Szinte minden esetben teljesen elkötelezettek a gazdijuk iránt, emellett motiváltak a tanulás felé. Kifejezetten szórakoztatják őket a különböző képzések, így profik lehetnek a trükkök végrehajtásában.

engedelmes engedelmes kutya kezdő gazdiknak kutyák kezdő gazdiknak szófogadó kutya tanítható

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink