hirdetés

Kutya nyugtatja a pácienseket egy egri fogorvosi rendelőben: Lara az asszisztens

László Enikő

2021. január 23

A fogorvosi látogatás bizonyára senkinek sem jelent kifejezetten kellemes időtöltést. Öröm az ürömben, ha egy kedves kutya fogad a rendelőben, ahogyan azt Lara is teszi egy egri fogorvosnál.

hirdetés

Valljuk be, nem szívesen járunk fogorvoshoz. Sőt, sokan félnek tőle. De mennyivel kellemesebb lehet egy olyan rendelőbe járni, ahol egy aranyos négylábú fogad minket, és farokcsóválva üdvözöl. Egy egri fogorvosi rendelőben mindez lehetséges, ugyanis az egyik asszisztens Lara, aki történetesen egy kutya.

A fogápolás számára is fontos. /Fotó: Dr. Papp Andrea

Menhelyről a rendelőbe

Dr. Papp Andrea fogorvos öt évvel ezelőtt fogadta örökbe Larát, a border collie-t. Tudta, hogy a fajta egy örökmozgó, intelligens és barátságos kutya. Eleinte Lara átlagos családi kedvencként élte az életét. Sokat túrázott, kirándult. Ahogy Andrea egyre jobban megismerkedett a kutyás világgal és a terápiás négylábúakkal, arra gondolt, mi lenne, ha Lara a rendelőjében dolgozhatna.

Ez a szempár mindenkit levesz a lábáról. /Fotó: Dr. Papp Andrea

Alaposan utánajárt, hogy mi szükséges ahhoz, hogy kedvencéből terápiás kutya váljon. Rendszeresen jártak kutyaiskolába, de emellett otthon is sokat gyakoroltak, képezték magukat. Lara a Hajdúsági Vakvezető és Segítőkutya Képzésért Alapítvány terápiás kutyája, aki 2019 szeptembere óta heti egyszer fogadta a vendégeket. A vírushelyzet miatt azonban jelenleg nem dolgozhat, pedig a mai napig rengeteg páciens szeretné, ha a border collie is ott lenne, amikor a rendelőbe lép.

Lara a kosárkájába gyűjti a kezelőlapot. /Fotó: Dr. Papp Andrea

Hogyan zajlik a kutyás rendelés?

Először is megkérdezik a pácienseket, hogy szeretnék-e, ha Lara is jelen lenne a kezelés során. Dr. Papp Andrea elmondása szerint sokan kérnek időpontot direkt arra a napra, amikor a kutya a rendelőben tartózkodik. Igen ritkán fordul elő, hogy valaki nem szeretné, ha Lara is jelen lenne. De ez sem okoz gondot, ilyenkor a kutya elmegy saját helyére, és pihen. Ha azonban igény van rá, Lara illedelmesen köszönti pacsival a betegeket. Ezután következik a jutalomfalat, majd újra visszatér a pácienshez, szájában egy kosárkával. Így kéri el a kezelőlapot, amit aztán továbbít az asszisztensnek.

Az alábbi videóban meg is mutatja, hogyan:

Lara sosem unatkozik

Fajtájához hűen Lara sosem unatkozik. Nem csak terápiás kutyaként szerzett vizsgát, de 2019 májusában a haladó mantrailing tanfolyamot is sikeresen teljesítette. Emellett dog dancingel is gazdájával, sőt a terelésben is kipróbálta már magát. Igazi örökmozgó és szinte mindenben tehetséges, amihez hozzáfog. Reméljük, hamarosan visszatérhet a rendelőbe is.

Lara szinte mindenben tehetséges. /Fotó: Dr. Papp Andrea

Miért van szükség terápiás kutyákra?

Számos kutatás bizonyította már, hogy a kutyák jelenléte pozitív hatással van az emberre. Csökkenti a vérnyomást, oldja a feszültséget és növeli az oxitocin-szintet. Ez különösen stresszes helyzetekben rendkívül hasznos. A terápiás kutyákat számos területen alkalmazzák. Többek között iskolákban, kórházakban, idősek otthonaiban. A segítő kutyákkal ellentétben ők nem a segítségre szoruló emberekkel élnek, hanem bizonyos időközönként ellátogatnak olyan helyekre, ahol szükség van rájuk. Csupán jelenlétük megnyugtatja az embereket. Ezért is olyan bámulatosak a kutyák.

(Képek: Dr. Papp Andrea)

border collie híres kutyák kutya fogorvos terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink