hirdetés

Iskolai lövöldözésnél és transzplantáció előtt is segített már a terápiás rottweiler

Szénási Szimonetta

2023. május 22 - Képek: Gloucester Township Police/YouTube

Kevesen tudják, de a rottweilerekből is kiváló terápiás kutya válhat. Erre példa Axel, akinek munkáját nemrég rangos díjjal ismerték el.

hirdetés

Terápiás kutyák, akik iskolákban, kórházakban, katasztrófa sújtotta helyeken és háborús övezetekben is helytállnak, vigaszt és támogatást nyújtva a nehéz helyzetben levőknek. Nagyon sokat köszönhetünk ezeknek a négylábúaknak. Így gondolják ezt szerte a világban, a hála jeleként pedig az American Kennel Club díjazta is az önfeláldozó jószágokat. Öt kutya érdemelte ki az elismerést, köztük Axel, a terápiás rottweiler. Ismerjétek meg jobban ezt a fantasztikus jószágot!

Kép. Gloucester Township Police

A legnagyobb krízisekben segít

A közel 55 kilós jószág termete ellenére cseppet sem félelmetes. A négyesztendős rottweilert gazdája, egyúttal kiképzője, a New Jersey állambeli Blackwoodból származó John Hunt szerint a lakosság csak „szelíd fekete medveként” emlegeti a válsághelyzetek során.

– Megjelenése, tartása és viselkedése megnyugtató, biztonságérzetet nyújt a jelenlevőknek, különösen egy traumatikus eseményt követően. – fogalmazott a férfi

Hunt, aki a Crisis Response Canines nevű szervezet alelnöke és operatív igazgatója, valamint Axel lettek a 2022-es AKC Humane Fund Awards for Canine Excellence kitüntetés egyik nyertesei a terápiás kutya kategóriában. Az elismerés nem újdonság Hunt számára, aki 2019-ben ugyanebben a kategóriában elnyerte az ACE-díjat Guntherrel, Axel nagybátyjával.

Axel és gazdája, John Hunt./Kép: Gloucester Township Police

Hamar megmutatkoztak a képességei

Hunt hat hónapos korában kezdte meglátni Axelben a potenciál. Intelligenciája, engedelmessége, szelídsége, barátságos jelleme, valamint nyugalma és a változatos környezethez való alkalmazkodóképessége a terápiás kutyák mintapéldányává teszik a rottweilert.

Azóta pedig a páros szárnyal: csak az elmúlt kér évben több mint 2500 órát önkénteskedtek egészségügyi intézményekben, iskolákban, illetve katonai szervezeteknél. Ezidő alatt pedig mintegy 55 ezer emberrel kerültek kapcsolatba.

Az alábbi angol nyelvű videó ban bemutatkozik Axel és gazdája:

Haldoklók ágyánál virrasztottak

A kórházakban a koronavírusos pácienseket gondozó fáradt, stresszes személyzetnek nyújtottak megnyugvást, és gyakran hívták őket haldokló betegek ágyához is, akiket a szeretteik nem tudtak meglátogatni.

Ezen túl különféle válsághelyzetekben is hatékonyan alkalmazható a kutya mint stresszcsökkentő és nyugtató személyzet. A változatos helyszínek meghatározzák az utazás módját is. Axelék többnyire terepjárón vagy repülővel közlekednek, de szálltak már kompra és vonatra is.

Szándékosan lépünk kapcsolatba az elsősegélynyújtó ügynökségek és egészségügyi szervezetek sokaságával, hogy jelenlétünkkel vigasztaló szerepet töltsünk be.

– mondta el a gazda.

Ha olyan területen történik valami, ahol nem rendelkeznek előre kialakított kapcsolattal, a helyi műveleti parancsnoksággal együttműködve határozzák meg bevetési szerepüket. Mivel Hunt tagja az International Critical Incident Stress Foundationnek, azaz a nemzetközi stresszhelyzetek kezelésével foglalkozó alapítványnak, továbbá ő és Axel is rendelkezik a szükséges szakképesítésekkel, így előszeretettel hívják őket krízishelyzetekhez.

Íme még egy felvétel a párosról, és néhány helyszín, ahol fontos feladatot látnak el:

Szóra bírt egy traumatizált gyermeket

Ilyen nagy szakértelmet kívánó feladat volt a texasi Uveldében történt általános iskolai lövöldözés, ahol a szemtanúknak, köztük gyerekeknek segítettek. Az egyik iskolás szemtanúja volt az osztályteremben történteknek, és a látottak hatására megnémult. A rottweiler azonban csodával határos módon szóra bírta a gyermeket.

A fiatal odajött hozzánk, és gyengéden simogatni kezdte Axelt. Ezután közel hajolt hozzá, és halkan beszélni kezdett. Ahogy Axel csendben ült, a fiú felém fordult, és elkezdte elmesélni, mi történt azon a tragikus napon. A fiú beszélgetni kezdett a hozzánk kirendelt terapeutával is. Axel az egész találkozás alatt mellette maradt.

– idézte fel Hunt.

Volt még egy emlékezetes momentuma a lövöldözést követő munkájuknak. Az eset a templomban történt, ahol a helyiek összegyűltek egy közös imádságra. Az istentisztelet alatt egy nő és a lánya léptek a helyiségbe, majd leültek az utolsó sorba. Mint a gazda elmesélte, Axel tőle szokatlan módon rángatni kezdte a pórázt, hogy közelebb mehessen, majd leült az asszony mellé. A nő simogatni kezdte, miközben könnyek peregtek végig az arcán. Axel az istentisztelet teljes időtartama alatt vele maradt. Később a nő elmondta, hogy látta, az ámokfutás kezdetét, amikor a támadó az iskola előtt összeütközött egy teherautóval. Az épület kiürítését követően pedig segített megvigasztalni azokat, akik bent voltak a mészárlás idején. A történet végén köszönetet mondott a párosnak, amiért ők is így tesznek.

Mivel Axel ezekben a helyzetekben ki van téve az emberek heves érzelmeinek, gazdája éberen ügyel arra, hogy társának elegendő szünete legyen, és ne terheljék túl. Erre pedig szükség is van, hiszen az állat számára sem könnyű, hogy ilyen mértékű stressznek van kitéve.

Nem lehet elfelejteni

Arra, hogy Axel munkája feledhetetlen, tökéletes bizonyíték az alábbi találkozás. Hunt és a rottweiler éppen egy helyi egészségügyi központban vizitáltak. Az előcsarnokban a gazda meghallotta, amint valaki a kutya nevét kiáltja. Egy nő sietett oda hozzájuk, mint kiderült, egy korábbi beteg, akinél annak idején jártak. Az asszony kettős tüdőtranszplantációra várt annak idején, és a páros a személyzet kérésére ment be hozzá, néhány órával a műtét előtt. A visszaemlékezés szerint abban a rémületteljes helyzetben a kutya valódi megnyugvást hozott neki, amire hatalmas szüksége volt. Még egy Alexre emlékeztető plüss figurát is kapott, bátorításképp.

Kép. Gloucester Township Police

Ahogy korábban írtunk róla, hasonló szerepet töltenek be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet terápiás kutyái, akik a szívbeteg gyerekek gyógyulását segítik elő jelenlétükkel. Róluk bővebben ITT olvashatsz.

Négylábú angyal

Axel egy angyal, akit azért küldtek, hogy segítsen a gyógyulásban – a fentiek ismeretében cseppet sem túlzás ez a mondat, amit sok hasonló kijelentés között mondtak a terápiás rottweilerre. Felbecsülhetetlen értékű munkájával méltán érdemelte ki a szóban forgó díjat, és reméljük, a jövőben még sok hasonló elismerésben részesül pótolhatatlanságáért!

halál katonai kutya koronavírus kutya és ember kutya és ember kapcsolata rottweiler segítség támogatás terápiás állat terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink