hirdetés

Ebben a könyvtárban nem csak olvasni lehet: négylábú kolléga várja az érkezőket

Szénási Szimonetta

2023. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha szereted a könyveket és a kutyákat is, akkor ezt a könyvtárat egészen biztosan imádnád! Ám nem csak az olvasás szerelmesinek érdemes közelebbről megismerkedniük a terápiás kutyával végzett foglalkozásokkal. Elmondjuk, milyen területeken segíthetnek ezek az alkalmak!

hirdetés

A Jersey-i Könyvtár a közelmúltban megtartotta az első terápiás kutyás foglalkozását az intézményben. Az esemény a dolgozók elmondása szerint sikeres volt, s bíznak benne, hogy nem egyszeri alkalomról volt szó, hanem foglalkozássorozattá növi ki magát a kezdeményezés. Főként a program pozitív hozadékai miatt.

Miért jó egy kutya a könyvtárban?

Joggal merülhet fel benned is a kérdés, vajon miért jó, ha egy terápiás kutya is jelen van a könyvtárban. Hiszen az intézmény alapvetően könyvkölcsönzésre, olvasgatásra, kutatásra való. Mindez igaz is, azonban mindezeknek van egy nagyon erős, mentális szempontból fontos hatása. (Ha érdekel az irodalom és a pszichológia kapcsolata, valamint a könyveken keresztül való önismeret, akkor érdemes utánaolvasnod a biblioterápiának, akár ITT.) Ugyanakkor a könyvtár mint közösségi tér is funkcionálhat, helyet adva különféle kulturális eseményeknek, illetve csoportos foglalkozásoknak.

Ezzel pedig el is jutottunk oda, hogy kimondjuk, miért jó, ha egy terápiás négylábú is részt vesz a könyvtár életében: az emberek általa egyrészt megtapasztalhatják az állatokhoz való kötődés pozitív élményét. Ezen felül a kutya jelenléte segíthet oldani a feszültséget és a szorongást, ezáltal a jelenlevők könnyebben meg tudnak nyílni, így kapcsolódni egymáshoz.

Magasan képzett négylábúak

Éppen ezeket a célokat fogalmazták meg a Therapy Dogs Nationwide nevű szervezet munkatársai, akik terápiás kutyáik közreműködésével szeretnének segíteni a magányos, szorongó, stresszes embereknek.

Ro Cox, az egyik szervezeti tag elmondta, hogy a könyvtárba látogató kutyák különösen jó temperamentumúak, így alkalmasak arra is, hogy olyan helyszínekre menjenek, mint a kórházak és más ápolási intézmények.

Aki már megtapasztalta, az tudja, hogy pusztán ülni és simogatni egy kutyát mennyire megnyugtató tud lenni. Ilyenkor jó érzés járja át az embert”

– fogalmazott az asszony, akinek magának is három terápiás ebe van. Ő is jelen volt az első könyvtári találkozón, ahol örömmel látta, hogy csak úgy nyüzsögtek az érdeklődők, akik mind egy kis szőrös szeretetre vágytak.

Bárkit örömmel látnak

Ahogy Ed Jewell, a könyvtár vezetője fogalmazott, ezekre a foglalkozásokra bárki beugorhat. A részvételen felül pedig könyvet is nyugodtan kölcsönözhet. Kollégáihoz hasonlóan ő is hangsúlyozta, hogy reményei szerint a szolgáltatás rendszeres lesz. Az elképzelése alapján a kutyával való ismerkedés, valamint az olvasás és kölcsönzés teljesen összefonódik idővel. Mint az igazgató vázolta ezt az elképzelést, míg valaki arra vár, hogy megsimogathassa a négylábú vendéget, addig olvasgat vagy a polcok kínálatát böngészi

Városi hiány

Ahogy Jewell tapasztalta, a városi embereknek sokszor nincs lehetőségük arra, hogy odahaza bármiféle kiskedvencet tartsanak. Erre is megoldást kínálnak a könyvtári találkozók, ahogy arra is, hogy a magányosan élők társaságot találjanak maguknak.

A gyerekek számára is előnyös

Az igazgató rámutatott, hogy ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak a gyerekeknek arra, hogy testközelből megismerkedjenek egy négylábúval, és megtapasztalják, milyen kapcsolatba kerülni egy házi kedvenccel.

A terápiás állatok pozitív hatásairól már számos tanulmány született, bizonyítva, hogy ezek a jószágok a kicsik szellemi és lelki fejlődésének is nagyon jót tesznek.

Dr. Simon Tatán rendel

Hasonló szerepet tölt be Dr. Simon, a terápiás magyar vizsla is, aki a tatai gyerekkönyvtárban várja az iskoláskorú gyermekeket. A kutya hazánkban egyedülálló módon az intézmény hivatalos terápiás kutyája.

Simon a tatai könyvtárban várja a gyerekeket./Fotó: Sugta Klára

A társaságában tartott foglalkozások haszna pedig hasonló a fent leírtakhoz. Simonnak hála a gyerekek oldottabbak, könnyebben lépnek kapcsolatba egymással és a felnőttekkel, valamint arra is volt példa, hogy egy kisfiú az eb hatására kapott rá az olvasásra.

könyvtár kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya simogatása kutya szorongás ellen simogatás szorongás terápiás állat terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink