hirdetés

Így tud segíteni a robotkutya a demens időseknek

Szénási Szimonetta

2023. április 28 - Képek: YouTube

Bár a robotikus állatok témaköre megosztó, ezúttal egy több mint hasznos feladatot látnak el ezek a „majdnem kutyák”: demenciában szenvedő időseknek segítenek emlékezni.

hirdetés

Biscuit körülbelül 60 centiméter magas, és leginkább egy labrador retrieverre hasonlít. Rendszeres vendége a Templeman House nevű brit idősek otthonának, ahol a lakók mindig nagyon örülnek a megjelenésének. A robotkutya ugyanis képes megnyitni az idős emberek szívét, olyannyira, hogy még a demencia lefolyásának lassításában is eredményes társ lehet.

Kép: YouTube

Segít felidézni az emlékeket

A robotkutya olyan speciális érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy az eb reagáljon az emberek közeledésére. Ennek köszönhetően pedig alkalmas arra, hogy beszélgetést kezdeményezzen, sőt az emlékek felidézésében is segíthet.

Az egyik lakó, a 99 esztendős Ron Grantham élete legszebb napjaként tartja számon azokat, amelyeken szeretett kutyájával, Foltossal horgászni mentek. Mindez Biscuitnek hála derült ki, ugyanis a robotkutya látogatásai előtt erről nem beszélt a gondozóinak.
– Mindezt korábban nem tudtuk, szóval nyilvánvaló, hogy a kutya hozta felszínre az emlékeket – erősítette meg Deanna Barnes, az otthon vezetője.

Kép: YouTube

Csökkenti a demens betegek szorongását

Simon Bird, a Templeman House-t és több más dél-angliai idősotthont is birtokló Care South nevű cég vezérigazgató-helyettese szerint Biscuit különösen hatékonyan csökkenti a demenciában szenvedő lakók stressz-szintjét és szorongását.

Amikor olyan lakóink vannak, akik különösen stresszesek vagy nagyon nyugtalanok, a személyzet előveszi Biscuitet. A robotkutya amellett, hogy jó figyelemelterelő eszköz, pozitív hatással van a memóriára és a szociális interakciókra. Emellett emlékezésre is ösztönzi a gondozottakat

– összegezte Bird a tapasztalatokat.

Az alábbi angol nyelvű videón látható, miként működik Biscuit:

„Mű kutya” – valós érzelmek

Bár a robotkutya nem hús-vér élőlény, a lakók mégis úgy reagálnak rá, mintha egy valódi kutya érkezett volna hozzájuk. A pozitív érzelmi reakciók pedig jó hatással vannak az idős emberek állapotára.

Gyönyörű vagy. Igen, gyönyörű vagy, igen, nagyon szép

– dicsérte a robotikus jószágot a 94 éves Elsie Proctor, miközben pont úgy simogatta, mint egy igazi jószágot.

Kép: YouTube

Mindezek bizonyítják, hogy a robotkutyáknak igenis lehet létjogosultsága, ha megfelelő módon használják őket. Abban biztosak vagyunk, hogy nem fogják kiszorítani érző szívű, eleven kedvenceinket – hiszen ők pótolhatatlanok! –, ám vannak olyan feladatkörök, ahol a robotikus ebek is megállják a helyüket. S mint a példa mutatja, igen hasznos szolgálatot tesznek az embereknek.

demencia idős kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya idős embernek kutya simogatása kutyafajták idős embereknek robotkutya segítőkutya simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink