hirdetés

Sokan megrémülnek ettől óriási segítőkutyától: gazdája oszlatja el a tévhiteket

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 12 - Kép: Getty Images Hungary

A nagytestű kutyák gyakran félelmet keltenek, ám ez többnyire alaptalan. Attól, hogy egy eb nagyra nőtt, még nem jelenti azt, hogy veszélyes! Az alábbiakban egy olyan óriást mutatunk be, aki segítőkutyaként gazdája legfőbb támasza.

hirdetés

Nemrég írtunk arról a góliátról, aki akkora, hogy három helyet foglal el a repülőgépen. Itt az ideje, hogy jobban megismerjétek a hatalmas segítőkutyát, aki mérete miatt sokakat megrémít. Ám gazdája a teljes életet köszönheti méretes társának. Ő maga mondja el, micsoda remek jószág kedvence, Darwin, az óriási kutya.

@gibbon1215

Come get a pouchoscopy with me! Not exactly the result I was hoping for, I think this literally might be pouchoscopy (colonoscopy for people without a colon) number 50 throughout my life 😂 #tiktok #crohnsdisease #ostomy #ostomate #ibd #jpouch #chronicillness

♬ Aesthetic – Tollan Kim

A világ egyik legnagyobbja

Mint fajtabemutatónkból is tudhatjátok, a német dog az egyik legnagyobb testű kutyafajta. Azzal pedig, hogy Darwin német dogként segítőkutya, talán ő a világ legnagyobb ilyen fontos feladatot ellátó négylábúja.

Gazdája, Gabriel Crohn-beteg. Ez az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége, ami nagy fájdalmakkal jár. Tünetei emellett a gyengeség, a görcsök, a hasmenés, a fáradtság, az ízületi problémák és a bőrpanaszok. Ezek időszakosan, de folyamatosan is megkeseríthetik a páciens életét. Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy a Crohn-betegeknek szükségük van valakire, aki átsegíti őket ezeken a nehéz periódusokon.

Mint Gabrielt Darwin, aki támaszt nyújt neki minden olyan élethelyzetben, amit ő maga csak nagy nehézségek árán, vagy sehogyan sem tudna megoldani. Mint nyilatkozta, volt rá példa, hogy kutyája 40-nél is több alkalommal kísérte ki a mosdóba. Abban is ügyes, hogy odavigye azokat a tárgyakat, amire Gabrielnek éppen szüksége van, de ő maga képtelen elmenni értük. A fizikai mellett pedig sokat tesz a férfi mentális egészségéért.

@gibbon1215

My dog sounds like a seal

♬ original sound – Gibbon

A német dog még kölyökként, orvosai tanácsára került Gabrielhez. Bár hivatalos képzést nem kapott, de regisztrálták, mint érzelmi támaszt nyújtó segítő kutya. Ennek ellenére tökéletesen ellát minden feladatot, amit szakképzett társai. Sőt a bújós kutya abba is tökéletesen beletanult, miként tud hő, illetve nyomásterápiát alkalmazni a saját testét használva.

Sokat segít nekem, amikor fellángol a betegségem, és tudja, ha nem érzem jól magam. A hő és a nyomás enyhít a hasi panaszokon, ezért azt alkalmazza, amikor fájdalmaim vannak

magyarázza Gabriel, hozzátéve, hogy ilyenkor Darwin a fejével vagy teste egyéb részével fekszik a hasára.

„Nagyon meleg, így ez is segít, bár a hátránya az, hogy rengeteg nyála van!” – avat be a speciális terápia vicces hátulütőjébe a férfi.

Volt, aki lónak nézte…

Mint a gazda hangsúlyozza, méretes társa igazán szelíd, roppant barátságos kutya, ám a külseje sokak számára megtévesztő.

Néha az emberek nagyon megijednek, amikor meglátják, és elbújnak; de ő egy szelíd óriás, és soha nem bántana egy legyet sem – bár már megkérdezték tőlem, hogy ló-e.

– idézi fel a talán legfurcsább reakciót kedvencére.

Azt bizton állíthatjuk, hogy a német dogokban nincs semmi lószerű, és bár elsőre valóban meghökkentő lehet a mérete, valójában egy kiváló kutyafajtát ismerhetsz meg a személyében.

@gibbon1215

Chaotic Big Stick Energy #fyp #foryoupage #greatdane #dog #petlover #candyshop

♬ Candy Shop – Original Cartel

A munka az munka!

Annyit azonban tudnod kell, hogy a szakképzett segítőkutyák, ahogy a szolgálati kutyák is, fontos feladatot látnak el, így tilos őket munka közben simogatni. Egyébiránt minden négylábú esetében áll a szabály, miszerint a gazda engedélye nélkül, pláne váratlanul tilos megfogni, de akár csak közelíteni is feléjük. Félreértheti, és ijedségből vagy önvédelemből még a legjámborabb eb is támadólag léphet fel!

Ha szeretnél többet tudni a segítőkutyák képzésének és mindennapjainak mikéntjéről, akkor EZT a cikkünket ajánljuk. EBBŐL az írásból pedig megtudhatod, miként ajánlott ismertséget kötni egy idegen kutyával.

crohn-betegség kutya és ember kutya és ember kapcsolata nagytestű kutya német dog segítőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink