hirdetés

A kutyák újabb jótékony hatását fedezték fel a kutatók: az ebekkel élő gyerekeknél kisebb arányban fordul elő később Crohn-betegség

László Enikő

2022. június 1 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány szerint azok a kisgyermekek, akik kutyával vagy nagy családban nőnek fel, későbbi életükben némi védelmet kaphatnak a Crohn-betegségként ismert gyakori gyulladásos kór ellen.

hirdetés

Közismert tény, hogy a kutyatartás számos egészségügyi előnnyel jár. Többek között jót tesz a szívnek és az érrendszernek, csökkenti a stresszt és az idős korral járó kognitív hanyatlást. Most kutatók egy újabb jótékony hatását fedezték fel. Eredményeik szerint azok a gyerekek, akik kutyával nőnek fel, később kisebb valószínűséggel fognak Crohn-betegségben szenvedni. Ez a gyulladásos bélbetegség egy fajtája, amely csak az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül félmillió embert érint – hazánkban pedig több tízezreket. Leggyakrabban fiatal felnőtteknél, dohányzóknál alakul ki. A tünetek közé tartozik a hasmenés, a hasi fájdalom és a fogyás. A problémát műtéttel, gyógyszeres kezeléssel és az étrend módosításával lehet orvosolni.

A kutya újabb jótékony hatását fedezték fel

„Úgy tűnik, hogy tanulmányunk kiegészíti azokat a higiéniai hipotéziseket, amelyek arra utalnak, hogy a mikrobákkal való érintkezés hiánya az élet korai szakaszában a környezeti mikrobákkal szembeni immunszabályozás hiányához vezethet” – mondta Williams Turpin, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók egy környezetvédelmi kérdőív segítségével gyűjtöttek információkat a Crohn-betegségben szenvedő emberek közel 4300 elsőfokú rokonától, akik részt vettek a CCC-GEM projektben. A kérdőívre adott válaszok és a toborzáskor gyűjtött adatok felhasználásával Dr. Turpin és csapata számos környezeti tényezőt elemzett, beleértve a család méretét, a kutyák vagy macskák házi kedvencként való jelenlétét, a fürdőszobák számát is a házban. Az elemzés az expozíció időpontjában érvényes életkort is magában foglalta.

A tanulmány megállapította, hogy a kutyáknak való kitettség, különösen az 5-15 éves kor között, összefüggésben áll az egészséges bélpermeabilitással, valamint a bélben lévő mikrobák és a szervezet immunválaszának egyensúlyával, amelyek mindegyike segíthet megelőzni a Crohn-betegséget. Hasonló hatásokat figyeltek meg a kutyák expozíciója során minden korcsoportban.

A cicák hatása a Crohn-betegségre

„Nem láttuk ugyanazokat az eredményeket macskáknál, bár még mindig próbáljuk meghatározni, miért” – mondta Dr. Turpin. „Ez valószínűleg azért lehet, mert a kutyatulajdonosok gyakrabban mennek ki a szabadba kedvenceikkel, vagy olyan területeken élnek, ahol több zöldterület található, amiről korábban kimutatták, hogy véd a Crohn-betegség ellen.”

Egy másik védőfaktornak számított, ha az egyén az első életévben három vagy több családtaggal élt együtt, ami a későbbi mikrobiom összetételével függött össze. Úgy gondolják, hogy a bél egészsége olyan betegségekben játszik szerepet, mint a vastagbélrák, cukorbetegség és magas vérnyomás.

Dr. Turpin és kollégái abban reménykednek, hogy eredményeik segíthetnek az orvosoknak abban, hogy részletes kérdéseket tegyenek fel a betegeknek, hogy megállapítsák, ki van kitéve a legnagyobb kockázatnak. Mindazonáltal megjegyezte, hogy a korai életkörnyezeti tényezőket kérdőívekkel értékelték, ezért óvatosan kell eljárni ezen eredmények értelmezésében az esetleges torzítások miatt.

crohn-betegség kutatás kutya hatása a gyermekre kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutya hatása rád kutya jótékony hatása tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink