hirdetés

Így hat a terápiás kutya válás után a gyerekekre: visszaépítheti a bizalmat

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 6

Egy gyermek számára az egyik legmegrázóbb dolog a szülei válása lehet. Olyan sebek keletkezhetnek a személyiségében, melyek gyógyításra szorulnak. Egy hű pajtás pedig kiváló megoldás lehet.

hirdetés

A válás mély fájdalommal járhat, melyet valószínűleg csak egy olyan mély, bizalmi kapcsolat tud helyreállítani, mely feltétel nélkül szeretetet ígér. Éppen ezért javasolt a terápiás kutyák alkalmazása ebben az esetben. 

A bizalom újraépítése

A gyermek számára a válás egyfajta bizalomvesztés. Úgy érezheti, becsapták, éppen ezért bizalmatlan lesz. Komoly problémát jelenthet, hogy nem csupán a szüleivel lesz megkérdőjelező, hanem a környezetével is. Éppen ezért fontos egy terápiás kutya jelenléte. Akiben feltétel nélkül megbízhat, hiszen egy biztos: a kutya soha életében nem fogja átverni, sem önszántából elhagyni. 

Az elhagyástól való félelem 

Látva azt, hogy a szülei elhagyták egymást, a gyerek elkezdhet betegesen félni attól, hogy bármelyik pillanatban őt is elhagyhatják. Így nagyon nehezen, vagy rosszabb esetben abszolút nem képes minőségi emberi kapcsolatokat kialakítani. Egyszerűen nem mer kötődni. Ebben az esetben egy kutya jelenléte elképesztő biztonságot képes nyújtani. Hiszen oly szinten ragaszkodik hozzá az állat és annyira rajong érte, hogy segíthet helyreállítani benne az egészséges kötődést. 

A kötődés és a ragaszkodás újragondolása

Minden valószínűséggel a gyermek az első időszak során leginkább mindkét szülőre haragszik és távolságot akar tartani. Ebben a periódusban nagyon fontos, hogy legyen mellette valaki, akihez tud ragaszkodni, aki mindig jelen van. A kutya komoly gyógyító hatással lehet rá, megtapasztalja, mennyire sokat tud jelenteni az igazi önzetlen szeretetet. Így ezen tapasztalat mentén valószínűleg idővel ő is meg fog tudni bocsájtani a szüleinek, hiszen az igazi szeretet minden vétket elfedez. 

Valószínűsíthető, hogy a gyermek addig, amíg nem tudja legalább valamennyire feldolgozni az eseményeket, bizalmatlan lesz, nagyon nehezen fog kötődni bárkihez is. Amennyiben viszont mellette van állandó jelleggel egy hű kutya-társ, akkor egészen biztosan sokkal élhetőbb és emészthetőbb lesz ez az időszak. Rá fog jönni a kisgyerek, hogy bármennyire nagyot csalódott, mégis csak a szeretet a legszebb dolog az életben. 

(Képek: Getty Images Hungary)

gyerek és kutya kutya hatása a gyermekre terápiás kutya válás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!