hirdetés

Az autista-segítő kutyák jótékony hatása: így csalogatják ki gazdáikat a bezártságból

László Enikő

2022. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák az élet számos területén segítenek nekünk, olykor csak azzal, hogy jelenlétükkel támogatnak, magabiztosabbá és nyitottabbá tesznek minket. Különösen igaz ez a személyi-segítő ebekre, akik egy része autistákat támogat.

hirdetés

Az autistákat segítő kutyák személyi-segítő ebek, akik terápiás kiképzésben részesültek. Ők azonban a segítségre szoruló otthonában élnek és mindenhová elkísérik. Fő feladatuk gazdáikat előcsalogatni csigaházukból, növelni önbizalmukat és biztonságérzetet nyújtani számukra. Az első ilyen kutyát 1996-ban képezték ki Kanadában. Hazánkban sajnos igen kevés autista-segítő eb dolgozik, de több szervezet is foglalkozik képzésükkel annak érdekében, hogy minél több ember számára kinyílhasson a világ.

Megható történet egy autista fiúról és kutyájáról

Bujáky Miklós: Folytassa, Doki! című könyvében olvasható egy igaz történet, melyben az állatorvostól egy barátja kér segítséget, hogy közösen válasszák ki annak autista kisfiának leendő kutyáját. A fiú teljesen magába fordult, nem volt hajlandó kommunikálni szüleivel, az érintéstől elhúzódott, agresszívvé vált. Teljesen elzárkózott a világtól, nem érdekelte semmi sem. A probléma a szülőket is felemésztette, a férfi a munkahelyét is elveszítette. Amikor egy nap a doktor a családhoz látogatott, a fiú kedvenc sorozatát, a Family Guyt nézte, mert imádta a benne szereplő beszélő kutyát, Briant. Az orvos azt javasolta, szerezzenek a gyereknek egy kutyát, hátha előcsalogatja a kis Danit csigaházából.

Nem sokkal később el is mentek egy tenyésztőhöz, de Dani nem örült, egyáltalán nem volt elragadtatva. Mégis elhoztak egy kutyust, aki már aznap este a fiú ágyában aludt. Ha Dani elhúzódott tőle, a kölyök még közelebb bújt. Egy kutya szeretete elől nem lehet menekülni, és a fiú szépen lassan közel engedte magához az ebet. Sokat játszottak, ha a fiú durvább volt a kelleténél, a kutya azonnal jelezte. Nem finomkodott, mint a felnőttek, akik sok mindent ráhagynak a gyerekre, mert beteg. Ahogy telt az idő, a Briannek nevezett labrador és kis gazdája egyre közelebb kerültek egymáshoz, ezzel együtt Dani a szüleivel is szorosabbra fűzte a kapcsolatát. A kutyának köszönhetően kinyílt előtte a világ, és már idegenekkel is szóba állt. Dani azóta felnőtt, és a történet végén épp a főiskoláról tér haza, hogy megölelje öreg barátját, Briant.

Maria Goodavage: Gyógyító kutyák című könyvében szintén beszámol egy esetről, amikor a zárkózott, elutasító gyerek egy segítőkutyát kapott, és kinyílt előtte a világ. A könyvben kutatások is olvashatók a témával kapcsolatban. Az egyik megállapította, hogy a segítőkutyával rendelkező autisták nyugodtabbak, jobban alszanak és kevesebbszer agresszívak. Egy másik kísérlet arra világított rá, hogy az ebek jelenléte javította gyerekek társas interakcióit és nyelvhasználatát.

Kutatások is igazolják a segítőkutyák varázserejét

Egy 2021-es tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a családokban elhelyezett segítőkutyák hatékonyan támogatják az autizmus spektrumzavarral (ASD) küzdő egyéneket a társadalmi és közösségi részvétel növelésével és az életminőség javításával. Ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy megvizsgálja, milyen hatással vannak az ebek gazdáik életminőségére, függetlenségére. A kutyával rendelkező ASD-s egyéneket összehasonlították az autista-segítő kutyát igénylők várólistáján szereplőkkel.

Hat autista-segítő kutyával élő háztartást hasonlítottak össze 12 várólistán szereplő családdal. A kutatók megfigyeltek olyan tendenciákat, amelyek arra utalnak, hogy a segítőkutyák javíthatják a kívánt szociális viselkedést, csökkenthetik az ASD súlyosságát és növelhetik a család jóllétét. A segítőkutyával rendelkezők esetében pozitívabb eredményeket figyeltek meg azoknál, akik hosszabb ideig éltek segítőkutyával.

autista-segítő kutyák autizmus segítőkutya személyi segítő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink