hirdetés

A kutya a szomorúságot is elűzi: uszkár segít a kisfiúnak legyőzni a nehézségeit

Szénási Szimonetta

2023. április 18 - Képek: BBC; Getty Images Hungary

Az uszkárnak hála az autista és ADHD-s Marcus sokkal jobban boldogul a mindennapokban, sőt lelki támogatást is kap a kutyusától.

hirdetés

A 12 éves Marcus autista, valamint ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, innen a mozaikszó: ADHD). Ahogy a nevében is benne van, az állapot hiperaktivitással és figyelmetlenséggel, továbbá impulzivitással jár. Utóbbi az érzelemszabályozás nehézségeiben nyilvánul meg, az érintettek például nehezebben kezelik az indulataikat vagy az örömüket. A kisfiú és Cocoa, azaz Kakaó nevű kutyája az élő példa arra, milyen pozitív hatásai vannak a segítőkutyáknak a neurodivergens gyerekek életére.

Kép: BBC

„Rossz gyerek”

Ahogy maga Marcus is rámutat, sajnos a mai napig sokan úgy tekintenek az ADHD-s gyerekekre, mint akik „rosszak”, „szemtelenek”, „neveletlenek”, és akiket egyszerűen csak „meg kellene nevelni”. Elmondása szerint a kisfiú is hallotta már, hogy ők, azaz az ADHD-sok csak rosszalkodnak, ellenszenvesek és egyáltalán nem figyelnek oda semmire”. Ezzel azt sugallva, hogy mindez akaratlagos viselkedés, nem pedig az állapotból fakadó jelenség (a figyelemzavaros gyerekek ugyanis nem nem akarnak, hanem nem tudnak hosszabb ideig koncentrálni – az pedig, hogy mit jelent a „hosszabb idő”, egyénenként eltérő.) Mint fogalmazott, ezek az előítéletek nagyon felzaklatóak lehetnek.

Marcus szupererőként tekint az autizmusra és az ADHD-ra./Kép: BBC

Szupererő

Szerencsére Marcus egyáltalán nem hátrányként vagy teherként éli meg az állapotát, hanem egyfajta szupererőként tekint az autizmusra és az ADHD-ra. Ami teljesen érthető, hiszen a nehézségek mellett számos pozitív tulajdonság jellemzi az érintett személyeket: gyakorta magas empatikus készség, kreativitás vagy egyes kognitív területeken kimagasló teljesítmény mutatkozik az esetükben. (Itt jegyzenénk meg, hogy jelen írásnak nem célja mélyebben belemenni az autizmus és az ADHD témakörébe, hiszen mindkettő nagyon összetett állapot.)

Marcus pozitív attitűdje abban is megmutatkozik, hogy ő lett az ADHD Alapítvány ifjú nagykövete. Szerepvállalásaival pedig segít eloszlatni az autizmust és az ADHD-t övező tévhiteket. Sorstársainak pedig azt üzeni, hogy egyszerűen csak legyenek önmaguk, és éljenek az állapotukkal járó ajándékokkal. Ne gondolják, hogy az állapotuk egy negatívum, még akkor sem, ha a kívülállók másnak látják őket, mint az átlag. Ahogy fogalmaz, a másság egy jó dolog.

Cocoa, az uszkár rengeteget segít a kisfiúnak./Kép: BBC

Cocoa jókedvre deríti

A kisfiú segítőkutyája, Cocoa mindig tudja, mikor van szüksége kis gazdájának extra figyelemre. Így mikor azt látja, hogy Marcus elszomorodik, már siet is hozzá, hogy egy kis bújással elűzze a bánatot. Ezzel nagyon megkönnyíti a mindennapokat, hiszen az érzelemszabályozás pont egy problémás terület a fiú számára, aki legjobb barátjaként tekint az uszkárra.

A Tudomány álláspontja

Az ezirányú kutatások is alátámasztják, hogy az állatasszisztált terápiák, valamint a segítőkutyák jó hatással vannak az eltérő fejlődésű gyermekekre. A Debreceni Egyetem az állatok világnapja alkalmából tartott egésznapos konferenciáján is több előadáson keresztül tárgyalták az állatasszisztált foglalkozások és terápiák eredményeit. A négylábúak bevonása pozitívan hat többek között az autista, az ADHD-s vagy a szorongó kisgyermekek fejlődésére. Emellett a tehetséggondozás terén is rendkívüli eredményeket érnek el az állatok bevonásával.

A pszichés zavarokkal élő gyerekekkel foglalkozó Vadaskert Alapítvány is rendszeresen tart előadásokat a témában, felhívva az érintettek figyelmét az állatok bevonásával végzett terápiák eredményességére. Mindezen tapasztalatok hatására pedig egyre több bölcsőde, óvoda és iskola lát vendégül rendszeresen terápiás kutyákat, kiaknázva az ebben rejlő lehetőségeket.

autista-segítő kutyák autizmus gazda és kutya kutatás kutya ADHD kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gyerek kutya és gyerekek segítőkutya terápiás kutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink