hirdetés

A betegsége miatt visszavonult rendőr maga képezte segítőkutyáját: így telnek a napjaik

Szénási Szimonetta

2023. április 17 - Képek: YouTube

A rendőr egy edzés során olyan súlyosan megsérült, hogy tartósan mozgáskorlátozott lett. Hogy folytatni tudja az életét, úgy döntött, társat keres maga mellé egy kutya személyében. A férfi maga képezte ki az ebet, aki azóta mindenben segíti.

hirdetés

Brian Hickman rendőrként dolgozott, mígnem egy edzés közbeni baleset miatt 2009-ben mozgássérült lett. Nem akarta feladni addigi életét, így úgy határozott, szeretne egy segítőkutyát. Így került az életébe Lily. A kis eb akkor még nem volt kiképezve, ezt maga a férfi vállalta.

Brian Hickman korábban rendőrként dolgozott./Kép: YouTube

Rekordidő alatt végeztek

Lily tanítása során Kirsten Dillon, a Dog A. I. D. nevű jótékonysági szervezet kiképzője segített Hickmannek. Mint elmondta, a férfi nagyon fegyelmezett volt az egész képzési időszak során, és rengeteget dolgozott. Ez az eredményen is tükröződik, hiszen a négylábúból kiváló segítőkutya lett. Ráadásul rekordidő alatt érték el ezt a szép eredményt!

A kiképző arról is beszélt, miért szerencsés magának a gazdának kiképeznie a saját társát. Mint rámutatott, ebben az esetben az állat már hosszú ideje, sőt gyakran egészen kölyökkora óta együtt van az illetővel. Aki ebből kifolyólag kiválóan ismeri kedvencét. Tudja, miként lehet munkára fogni, és mivel motiválható a feladatvégzésre. Mindez nagyban megkönnyíti a tanítási folyamatot, és ahogy a Hickman és Lily esete is mutatja, meg is tudja gyorsítani azt.

A férfi nagyon gyorsan képezte ki Lilyt./Kép: YouTube

Hogyan segít Lily?

Mint az alábbi videóban is láthatod, Lily hihetetlenül nagy segítséget jelent gazdája számára. Odaviszi neki a telefont, a távkapcsolót, illetve bármit, amire a férfinak éppen szüksége van. Vagy éppen leveszi róla a zokniját. Mindezek hatalmas szabadságot biztosítanak a férfinak, hiszen kutyája nélkül teljesen rá lenne utalva egy másik emberre. Így azonban kettesben is el tudják végezni a napi teendők jó részét.

Mint Hickman elmondta, nagyon szoros a kapcsolat kettejük között, ami érthető, hiszen a nap 24 óráját együtt töltik, még az éjszakákat is, mivel egy ágyban alszanak. Ahogy meghatóan fogalmazott, Lily számára a mentőöv az életében.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod, milyen ügyesen segít gazdájának Lily:

Visszatérés a munkába

Lilynek hála a férfi egy időre vissza is térhetett a rendőri hivatáshoz, és egészen addig dolgozott is, mígnem az állapota olyan súlyos nem lett, hogy végleg fel kellett hagynia a munkával. Bízik benne, hogy idővel sikerül olyan munkakört találnia, amit mozgáskorlátozottként is be tud tölteni.

Bevett gyakorlat

Ahogy korábban már írtunk is róla, bevett gyakorlatnak számít, hogy sok gazda maga képzi ki segítőkutyáját. Talán az egyik legérdekesebb helyzet, amikor vakok tanítják be saját vakvezető kutyájukat. Bár elsőre elképzelhetetlennek tűnik a helyzet, mégis lehetséges! Bizonyíték erre Isabel Holdsworth, aki fáradságos munkával maga tanította meg mindenre Lucy nevű labradorját. A történetükről bővebben ITT olvashatsz.

alvás baleset együttalvás gazda és kutya képzés kiképzés kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya képzése mozgássérült mozgássérült-segítő kutya mozgássérültek segítőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink