hirdetés

Ez a csodálatos videó választ ad, miért elválaszthatatlan a kutya és az ember

Szénási Szimonetta

2023. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

hirdetés

A Vigyél Haza! Alapítvány oldalán tekinthető meg Bodnár Ramóna alábbi kisfilmje, amely bemutatja, miként tud a kutya és az ember a legnagyobb támasza lenni egymásnak az élet nehézségei közepette. Egy mozgáskorlátozott nő, illetve egy kerekeskocsival közlekedő kutya mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, akik mindketten négy- illetve kétlábú segítőiknek hála képesek teljes életet élni.

A párhuzamok nyomatéka

Egymás mellett látva a kerekesszékben ülő fiatal, valamint a szintén kerekek segítségével közlekedő kutya életének mozzanatait, még inkább hangsúlyossá válik az, mennyire hasonló helyzetek adódhatnak az emberek és az állatok életében. Az pedig, ahogy előbbinek a segítőkutyája, míg a kutyusnak a gazdája jelenti a támaszt, csak tovább erősíti a párhuzamot. Egyszersmind gyönyörűen rámutat arra, mekkora szerepet tölthet be a kutya az ember életében, és fordítva.

A film szereplői Gulyás Viktória és Plüsi, valamint Kovácsné dr. Kalmár Edit, Kovács Zsolt és Tátika.

Szeretet, törődés, odaadás, szolgálat, figyelem, odafigyelés – csak néhány szó, ami eszünkbe jutott a felvétel kapcsán. De olyan jelentésű szavak, amelyek a magasba emelik azt a kapcsolatot, amelyet jellemeznek, vagy amely megidézi őket.

Ahogy a kis jószág csillogó szemekkel követi a gazdáját, vagy ahogy Plüsi ügyesen lesegíti a zoknit gazdája lábáról: olyan bensőséges pillanatok, amelyek elárulják, milyen erős kötelék fűzi össze a két páros tagjait.

Íme a videó:

A mosógépet is kipakolja

Mint korábban írtunk róla, s ahogy most láthatod is, a mozgáskorlátozottakat segítő ebek odaviszik a szükséges tárgyakat, legyen az telefon vagy a távkapcsoló, lesegítik a ruhákat, felveszik a lepotyogott holmikat. Sőt Plüsi még a mosógép kipakolásában is ügyesen közreműködik!

Tátika esetében pedig láthatod, milyen ügyesen képes megbirkózni egy mozgássérült kutya a mindennapok kihívásaival, ha ahhoz van megfelelő segítsége a gazdik személyében, valamint olyan eszköze, ami pótolja a végtag hiányzó funkcióit.

Túllépve a példákon

Ha pedig elvonatkoztatunk a videótól, tágabb értelemben is számos olyan hétköznapi momentum van, amelyekben nélkülözhetetlen társai vagyunk egymásnak kedvenceinkkel. Fizikailag és lelkileg is pozitív hatással vagyunk a másikra. Egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak vagyunk a másik közelségétől.

gazda és kutya igaz történet kutya és ember kutya és ember kapcsolata lebénult kutya mozgássérült mozgássérült kutya mozgássérültek segítőkutya videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink