hirdetés

7 kutyafajta idős emberek számára: ha könnyen kezelhető és nyugodt kutyára van szükség

Jóvári Krisztina

2021. október 23

A kutyatartás idős korban is rengeteg örömet tud okozni, ráadásul elfoglaltságot és napi rutint is ad az embereknek. Egy eb biztosítja a gazda számára a rendszeres mozgást, hiszen igényli a sétát és a foglalkozást, mindezt pedig szeretettel hálálja meg.

hirdetés

Az idős emberek számára is számos jótékony hatással bír a kutyatartás, azonban itt is kiemelten fontos, hogy megfelelően válasszanak kutyát az igényeikhez. Előnyös nyugodt, könnyen kezelhető kutyafajta mellett dönteni, hacsak nem folytat aktív és sportos életmódot a gazda. Összegyűjtöttünk 7 olyan kutyafajtát, amelyek idősek mellé is ajánlottak.

1. Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spániel kedves megjelenésű, selymes szőrű és elbűvülő tekintetű társasági kutya. Barátságos és emberközpontú jellemével azonnal belopja magát az emberek szívébe. Gyerekkel is jól kijön, ráadásul könnyen kezelhető és mérsékelt mozgásigényű fajta. Játékos és vidám kutya, aki gazdájához nagyon ragaszkodik.

2. Mopsz

A mopsz egy jókedvű kutya, aki mindig vidámságot és mosolyt csal az emberek arcára bohókás jellemével. Kitűnő alkalmazkodóképessége és kedves természete sokak számára ideális társsá teszi a mopszot, aki szeret mindig a gazda mellett lenni. Legyen szó délutáni sziesztázásról vagy egy nagyobb sétáról a parkban, ez a fajta kitűnő partner lesz egy idős ember számára is. Gyerekekkel jól kijön, mindig kapható mókázásra, még akár a karácsonyt is hajlandó októbertől várni.

3. Welsh Corgi Pembroke

A Welsh Corgi Pemroke vidám, intelligens kutyafajta, aki imád a gazda közelében lenni és árgus szemekkel lesi minden mozdulatát. Szórakoztató, humoros jellem, ezáltal mindenkivel megtalálja a közös hangot, így gyerekekkel, idősekkel is jól kijön. Ideális társ, jóindulatú és érdeklődő természetű, nem szeret lemaradni semmilyen eseményről. Olyan gazdiknak ajánlott, akik aktívabb életet élnek és napi 1 órát mindenképp tudnak sétálni a corgival.

4. Angol Cocker spániel

Az angol cocker spániel kedves természetű, barátságos eb, aki könnyen tud barátságot kötni bárkivel. Jól alkalmazkodó, ragaszkodó fajta, épp emiatt népszerű világszerte. Szívesen kíséri el a gazdáját mindenhová, szereti a társaságot. Elbűvölő jelleme ideális kedvenccé teszi, azonban nála is ajánlott a több napi mozgás biztosítása.

Néhány cocker spániel komoly idegrendszeri problémákkal küzd, ami a túltenyésztés számlájára írható.

5. Bichon Havanese

A bichon havanese mérete és természete által az egyik legnépszerűbb társasági kutya. Szeretetteljes, kedves jellem, aki ugyanakkor mindig fogékony játékra. Bohókás természete felvidítja a körülötte lévőket, így mindenki arcára mosolyt tud csalni. Barátkozó típus, aki ráadásul szeret a figyelem középpontjában lenni.

6. Francia bulldog

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, ami nem csoda, hiszen különleges megjelenése és kedves természete sokakat levesz a lábáról. Kitűnő társasági kutya, aki imád a gazdájával tölteni minden percet. Nem túl nagy mozgásigényű, nincs ellenére órákon át a kanapén történő lustálkodás sem. Nem szereti a magányt, a gazda közelsége fontos számára.

7. Máltai selyemkutya

Elragadó természetű, kedves társasági kutya, aki rendkívül vidám természetű. Szereti a gazdája közelségét, minden percet együtt töltene vele, így nem érdemes sokáig magára hagyni. Ragaszkodó, igényli a foglalkozást, legyen az séta vagy közös lustálkodás a fotelban. A máltai örömmel tanul trükköket, ami kiváló időtöltés lehet a gazdának is.

Fontos szem előtt tartani kutyaválasztás előtt, mennyire tudja kielégíteni az adott fajta igényét a gazdi, beleértve a helyes nevelést, sétáltatást, szocializációt és ellátást. A fajtajellemzőktől természetesen az egyedek némiképp eltérhetnek, hiszen minden kutya egy egyéniség. Csak megfontoltan válassz kutyát, hiszen akár 10-15 évig lesz hűséges társad.

(Képek: Getty Images Hungary)

angol cocker spániel bichon havanese cavalier king charles spániel corgi francia bulldog kutya idős embernek kutyafajták idős embereknek máltai selyemkutya mopsz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink