hirdetés

Mit is jelent pontosan az, hogy apportíroz a kutyád? Kutyás kifejezések a sport és az oktatás területéről

László Enikő

2021. február 20

A kutyás sportoknak, különböző tréningeknek, vadászatnak is megvannak a maga speciális kifejezései. Most erről a területről gyűjtöttünk össze néhány szakszót.

hirdetés

A kutyakiképzők, kutyás sportokban jártas emberek és a vadászok is különböző szókészlettel rendelkeznek. Ezekről a területekről gyűjtöttünk össze néhány gyakori kifejezést, amit jó, ha ismersz.

Klikker

A klikker egy pozitív megerősítéses tanítási eszköz. Jellegzetes hangját akkor hallatjuk, amikor a kutya jól teljesített egy feladatot. A szerkezetben lévő fémlemez klikkelő hangot ad ki, a négylábú agya pedig ezt hamar összeköti azzal, hogy valami jót tett. Persze a dicséret és a jutalom nem maradhat el az első szakaszban. Eleinte csak klikkelj és jutalmazd kutyádat. Így összeköti, hogy a hang mindig valami jót jelent. Később a jutalmat elhagyhatod (azért időnként megajándékozhatod vele), hiszen a feltételes reflex segítségével már a hang alapján tudja, hogy jól csinált valamit. Habár Pavlov kísérletei a legtöbb kutyabarátban hagynak némi kívánnivalót maguk után, azért hasznosak voltak. A feltételes reflex a kutyatrénerek egyik legjobb barátja.

Apportírozás

Az apportírozás visszahozást, elhozást jelent. Ez érthető vadászkutyák esetében az elejtett vadra vagy csak egy labdára. Egyes fajtákat, például a labrador retrievert kifejezetten apportmunkára tenyésztették, hogy az elejtett zsákmányt a vadászhoz vigye.

De nemcsak a vadászkutyák apportíroznak, hanem a családi kedvencek is. Sok kutya imád labdázni, ez pedig tökéletes alap az apportírozáshoz. Korábbi cikkünkben be is mutattuk, hogyan taníthatod meg kutyádat arra, hogy visszahozza az eldobott játékát.

Lito, a világbajnok apportíroz. /Fotó: Ruzsovics Dorina

Freestyle

A freestyle tükörfordításban szabadstílust jelent. Kutyás sportokban arra a kategóriára használják, ahol nem konkrét, megadott feladatokat kell teljesíteni, hanem a gazda kreativitására van bízva a kivitelezés módja. A kutyás sportokban például a frizbinél és a dog dancingnél is létezik ilyen kategória.

Csapa

A csapa az a nyom, amit a vad hagy maga után. Ezt a nyomot követik a vadászkutyák. A csapa azonban nem csak szemmel látható jel, hanem leginkább szaganyag, ami a növényzetre kenődik a vadról vagy a levegőben terjed.

Vonszalék

A vonszalék a sebzett apróvad nyoma a vadászat során. Az egyik legkönnyebb és legnehezebb képzési feladat a szakértők szerint.

Puha szájú

Általában olyan vadászkutyák rendelkeznek puha szájjal, akik arra lettek tenyésztve, hogy az elejtett vadat a gazdához vigyék. A puha száj segítségével stabilan, mégis finoman fog a kutya, így nem roncsolja, sérti meg vele az elejtett állat testét. Ilyen fajta például a labrador retriever.

A retrieverek puha szájjal rendelkeznek.

Do as I do!

A Do as I do!, azaz a Csináld utánam! egy viszonylag új képzési módszer. Magyar kutatók rájöttek, hogy a kutyák képesek utánozni a gazda mozdulatait. Jellemzően akkor vetik be ezt a módszert, amikor nem értik, a gazda által végzett cselekvésnek mi a pontos célja. Abban az esetben, ha értették a konkrét feladatot és annak célját, a saját módszerükkel próbálkoztak. Remek példa az emberek utánzására az az eset, amikor egy kutya törött lábú gazdáját kezdte utánozni. A család azt hitte, az eb lábával is történt valami, pedig nem. Csak utánozta gazdáját. Ez pedig közel 120.000 forintba került nekik az állatorvosnál.

Az alábbi videóban látható, hogyan biceg együtt a két barát:

Tükör Módszer

A Tükör Módszer célja, a kutyák megértése és a tudatos kapcsolatkialakítás. Alapja, hogy a kutya, akárcsak egy tükör megmutatja, milyen gazdái vagyunk, miben kell fejleszteni magunkat. Hiszen az eb viselkedése legnagyobb részt azon múlik, hogy a gazdája mit, hogyan csinál. A módszer három lépése a viszony rendezése, tanítás és az életmód, alapítója Korom Gábor.

(Képek: Getty Images Hungary, Ruzsovics Dorina)

apportírozás dog dancing frizbi kutya nevelése kutyakiképzés kutyanevelés kutyás sport Tükör Módszer vadászkutya kiképzés vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!