hirdetés

Rottweiler fajtaleírás: a mészárosok kutyájából vált hűséges családtaggá

László Enikő

2021. május 11

A rottweiler egy robusztus, ízig-vérig munkakutya, aki rendkívüli erejével és hűségével lopta be magát az emberek szívébe. Igen energikus, kitartó fajta, aki tapasztalt, magabiztos gazdáknak javasolt, hiszen nem való akárkinek.

hirdetés

Ez az erőteljes, magabiztos és aktív fajta hozzá hasonló, határozott gazdát igényel. Fontos, hogy ismerje a határokat és ne nőjön az ember fejére. Rendkívül okos, intelligens, tehát megfelelő neveléssel könnyen és gyorsan tanítható kölyökkorában. Ha ez sikerült, egy megbízható, örökké hűséges és védelmező társat kaphatsz magad mellé, aki hamar a legjobb barátoddá válik. A rottweiler a családjával szemben nagyon barátságos, ragaszkodó és bármikor képes megvédeni őket, ha szükséges. Mindig éber, még akkor is, ha kicsit elszenderül a kanapén.

Eredete

Úgy tudjuk, a rottweiler őseit már az ókori rómaiak is tenyésztették, terelésre és őrző-védő feladatokra is használták. A hódítások során a rómaiak a rottweiler őseit is magukkal vitték, hogy azok őrizzék és tereljék haszonállataikat az út során. Ahogyan a hadsereg vonult, kutyáik a helyi ebekkel párosodtak, így azokon a területeken, ahol áthaladtak, megalapozták az új fajtákat. Így alakult ki később, az 1900-as évekre a rottweiler, mégpedig a német állatkereskedelem fontos központjában, Rottweilben, amelyről nevét is kapta. A szó egyébként a város egyik jellegzetességére is utal, a vörös cserepekből kirakott tetőkre. Dél-Németországban a masztiff típusú ebeket juhászkutyákkal keresztezték, belőlük alakultak ki az úgynevezett mészáros kutyák. Ezek az ebek őrizték és terelték is a marhákat, amíg azok elértek a legelőről a piacra vagy a vágóhídra.

Rottweiler szobor Rottweilben.

Az út során a rottweiler a tolvajokkal szemben is rendkívül hatásosnak bizonyult. A mészárosok, kereskedők gyakran pénzzel teli tárcájukat is a kutyák nyakába akasztották, tudván, onnan senki sem próbálja majd meg ellopni. A módszer remekül bevált, a rablók, útonállók nemigen szálltak szembe a marcona, robusztus őrkutyával. Ezek az ebek és őseik, történelmük során hatalmas távolságokat tettek meg, miközben folyamatosan éberen őrizték a rájuk bízott állatokat, értékeket. Nemcsak tereltek, őriztek, de hússal megrakott kocsikat is kitartóan húztak hosszú kilométereken át. A vasút és a különböző járművek elterjedésével a rottweiler eredeti munkájára már nem volt szükség, amit a fajta állománya eleinte igencsak megsínylett. Olyannyira, hogy 1882-ben egy német kutyakiállításon mindössze egy példány jelent csak meg. De lelkes rajongóinak köszönhetően az egykori mészáros kutya szolgálati ebbé nőtte ki magát.

Tudatos tenyésztése 1901-ben kezdődött meg, ekkor hozták létre első egyesületüket, a Rottweiler és Leonbergi Klubot, illetve standardjukat is. Ezelőtt a rottweiler három különböző méretben is létezett, később a kisebb, gyengébb egyedek kizárásával alkották meg az egységes fajtát. Napjainkban Észak-Amerikában figyelhető meg, hogy az ottani egyedek valamivel könnyebb csontozatúak, kevésbé erőteljes testfelépítésűek, mint például a német ebek. Magyarországra 1974-ben érkezett meg az első rottweiler. Napjainkban világszerte használják szolgálati kutyaként, például a vám- és pénzügyőrségnél, illetve rendőr- vagy határvédő ebként is.

A rottweiler a hírességek körében is népszerű fajta.

Fajtastandard

A rottweiler a molosszerek szekciójába tartozó nagytestű kutyafajta. Megjelenése erőt és nemességet sugároz egyszerre, nem nehézkes és nem túl könnyű testfelépítésű eb. Arányos, kissé nyújtott teste nagy erőre és mozgékonyságra utal. Feje középhosszú, széles. Ajkai és orra fekete. Szemei mandula alakúak, közepes nagyságúak és mélybarnák. Tekintete értelmes, figyelmes. Fülei lehetőleg kicsik, háromszögletűek és szétállók. Fogazata erős, erőteljes. Nyaka jól izmolt, mérsékelten hosszú. Mellkasa mély, jól fejlett szüggyel, háta egyenes, erős és feszes. Farka vízszintes, nyugalmi állapotban lelógó is lehet. Mozgása határozott, magabiztos, a rottweilert ügető járásmód jellemzi.

Szőrzete fedőszőrből és aljszőrből áll, középhosszú, egyenes, sűrű és durva. Színe fekete, jól körülhatárolt, telt vörösesbarna jegyekkel a pofán, a szemek felett, a rágóizmok tájékán, a nyak alsó oldalán, a mellen, a végtagokon és a farok alatt. Marmagassága nemtől függően 55-68 cm, testtömege körülbelül 40-50 kg. Várható élettartama 8-10 év.

Jelleme

A rottweiler első ránézésre egy erős, kitartó, marcona kutya, aki nem ismer félelmet. Ez így is van, viszont aki összebarátkozik egy ilyen ebbel, megismerheti lágy oldalát is. Gazdáit, szűk családját rendkívüli módon szereti és védelmezi, mindig éberen őrködik a portán. Idegenekkel szemben tartózkodó vagy bizalmatlan. Mivel hajlamos dominánsan viselkedni, nagyon fontos, hogy gazdája korai és határozott nevelésben részesítse.

A korai nevelés és szocializáció minden fajta esetében fontos.

A legintelligensebb fajták egyike, gyorsan és könnyen tanul. Habár a rottweiler egy igazán barátságos kutya tud lenni, nem megfelelő kezekben átveheti gazdája felett az irányítást, ezért nem való akárkinek. Érdemes ügyelni, hogy rendkívül erős állkapcsa, harapása miatt csak strapabíró játékokat szerezz be neki. Szeret mozogni, úszni, feladatokat kapni, amivel levezetheti felesleges energiáját. Megfelelő nevelés mellett egy szeretetteljes, engedelmes, bátor barát válik belőle, aki igazi társad lesz egy életen át. Rá mindig lehet számítani.

Ideális környezet

Ez az aktív, mozgékony fajta igényli a fizikai és a mentális lefárasztást. Fáradhatatlan, szereti lekötni magát különböző feladatokkal. Ideális számára szinte bármilyen kutyás sport, legyen az agility vagy éppen nyomkövető, engedelmességi vagy őrző-védő (esetleg ötvözve IGP) feladat. A városi környezethez is hamar alkalmazkodik, ekkor azonban ügyelni kell a rendszeres lemozgatására. Gyerekekkel szemben barátságos, megfelelő összeszoktatással ideális, védelmező játszótárs válhat belőle. Szocializációját korán meg kell kezdeni, ügyelni kell rá, hogy minél több inger érje már egészen kicsiként.

Ápolás

A rottweiler bundája nem igényel túl sok gondoskodást. Vedlési időszakban ajánlott gyakran fésülni, hogy a felesleges szőrt eltávolítsuk. Ezen kívül is érdemes rendszeresen átkefélni. Szemeit és füleit mindig tisztán kell tartani.

Heti egyszer érdemes átfésülni bundáját.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta fájdalomküszöbe igen magas, amit gyakran említenek vele kapcsolatban. Egészséges és kitartó kutya, akinél legtöbbször a könyök-, csípő- vagy vállízületi diszplázia jelent gondot. Néhány egyednél aortaszűkület, valamint különböző szembetegségek alakulhatnak ki. A túltenyésztett, szaporított egyedeknek gyakran igen gyenge a csontozata. Fontos, hogy mindig megbízható, felelős tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák)

(Képek: Getty Images Hungary)

nagytestű kutya őrző-védő rottweiler

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink