hirdetés

Ezek a kutyafajták okozzák a legtöbb kárt otthonodban: ezért fontos a nevelés!

László Enikő

2021. április 16

Egyes kutyafajták hajlamosak lehetnek többet rosszalkodni az átlagosnál. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem a fajtája teszi az ebet jól neveltté, hanem a gazdája. Az évek során számos toplista készült arról, melyek azok a kutyák, akik a legtöbb kárt okozzák az otthonokban.

hirdetés

A rombolást egy gazdi sem nézi jó szemmel. Sokan igen dühösek lehetnek, amikor meglátják, hogy kedvenc cipőjük, a kanapé vagy az asztal lába látta kárát az eb viselkedésének. A rongálás mindig egy megoldandó problémára utal. A szidás pedig nem oldja meg a gondot, sőt, akár tetézheti is a bajt. A kutyák leginkább akkor hajlamosak rombolni, kedvenc tárgyainkat megsemmisíteni, amikor szoronganak az egyedülléttől vagy kölyökkorukban nem tanították meg őket a szabályokra. Bármelyik is legyen, semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Kedvenced destruktív viselkedése nemcsak bútoraidra, hanem önmagára nézve is nagyon veszélyes!

Az évek során számos toplista készült arról, mely kutyafajták okozzák a legtöbb kárt otthonainkban. A listák szinte mindig más-más ebeket soroltak az első néhány helyre. Most megmutatjuk azokat, akik a legtöbbször végeztek az élen négy különböző kutatás összesítése szerint.

Csivava, amilyen kicsi, olyan pusztító

Egy 2008-ban készült brit felmérés (forrás: Nemzetközi Kutya Magazin XIII. évfolyam 10. száma) szerint a csivava okozza a legtöbb kárt az Egyesült Királyság otthonaiban. Számításaik szerint életük során átlagosan 638 fontnak (nagyjából 263000 forintnak) megfelelő összeget randalíroznak össze. Egy 2014-es összesítésben is a csivava végzett az első helyen. Ekkor már a kár 865 fontnyira (nagyjából 357000 forintra) rúgott a kanapék szétrágása, ajtók szétkaparása következtében. 2018-ban az Ensure Pet nevű kisállatbiztosító háromezer gazda meginterjúvolásával arra jutott, hogy a csivava a második legtöbb kárt okozó kutyafajta, mégpedig azért, mert megrágja a függönyöket és kaparja az ajtót. Egy 2020-as brit listán azonban a kis romboló nem ért el helyezést.

Német dog: tényleg csak a mérete miatt?

Mondhatnánk, hogy a német dog hatalmas termetéből adódik, hogy sok kárt okoz, hiszen könnyen leverhet valamit a lakásban. A 2018-as összeállítás azonban ajtókaparás és kanapérágcsálás miatt sorolta az első helyre, 669 dollárnyi (nagyjából kétszázezer forintnyi) kárral. De a 2008-as toplistán is az impozáns második helyet tudhatta magáénak a szelíd óriás, míg 2014-ben csak a hatodik helyet foglalta el. A német dogok nem szeretnek sok időt tölteni gazdáik nélkül, valószínűleg a sok kaparás ebből és a szeparációs szorongásból adódik.

Tacskó, a szőnyegek réme

A tacskó a 2008-as kutatásban a harmadik, a 2014-ben a második (444 dollárnyi, azaz 134000 forintnyi kárral), 2018-ban azonban csak a nyolcadik helyen szerepelt a rongálási listákon. Leggyakoribb rombolási technikájának a szőnyeg összepiszkítása mondható.

Német boxer

A kedves bébiszitter, a német boxer is igen komoly károkat tud okozni otthonodban. Legnagyobb hibának nála is az ajtók kaparása tűnik, mellyel a 2014-es felmérés szerint 403 dollárnyi (121000 forintnyi) kárt okoz élete során. Ezen a listán a harmadik, a 2018-ason a kilencedik, a 2020-ason pedig a negyedik helyet érdemelte ki magának.

Egyéb destruktív fajták

A listák gyakori szereplői még a fent említettek mellett az angol bulldogok, dalmaták, angol masztiffok, beagle-k, rottweilerek, dobermannok, angol agarak és a tavalyi lista első helyezettje is, a weimari vizsla. Újdonság, hogy 2020-ban a lista második és harmadik szereplői az új divathibridek lettek, nevezetesen a labradoodle és a cavachon. Ne feledjük, a lista alakulása mindig függ az adott év népszerű kutyáitól is.

Labradoodle kölyök.

A legkevesebb kárt okozó ebek

Egyed kutatások nemcsak a legtöbb, de a legkevesebb kárt okozó kutyákat is említették. 2008-ban a mopsz és a bernáthegyi bizonyult ilyennek. 2014-ben a staffordshire bullterrier, a west highland white terrier, a labrador és a yorkshire terrier számított a legkevesebb gondot okozó ebnek.

A listában folyamatosak az átfedések, illetve az ellentmondások is. Míg egyesek egy adott fajtát az élmezőnybe sorolnak, mások leghátulra. Ilyen például a rottweiler vagy a jack russell terrier, akik olykor a legtöbb kárt okozó, máskor a legkevesebb gondot okozó fajták közé sorolódtak. Ebből is látszik, hogy ez nem fajtafüggő. Minden csak nevelés kérdése.

Nem szabad csak legyinteni vagy bosszankodni, ha kutyád szétrágta a szék lábát. Ez egy probléma, amit ha nem oldotok meg, neked és kedvencednek sem lesz jó. A csivava első helyezései jól mutatják, hogy a kistestű kutyáknál sokszor gyakrabban előfordul a nemkívánatos viselkedés elbagatellizálása, csak azért, mert kicsik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos fajták (kotorékebek) hajlamosabbak az ásásra, szökésre, ami bizony kárt is okozhat. A túl sok magány, az energia le nem vezetése pedig fajtától függetlenül minden kutyának megterhelő és rossz, ez pedig kiválthatja a rongálási kényszert.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás csivava kutya viselkedése legtöbb kárt okozó fajták német boxer német dog neveletlen kutya rombolás szorongás tacskó toplista

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink