hirdetés

2020 legkedveltebb kutyái: nálunk a francia bulldog, Amerikában a német vizsla a sztár

Buzgó Csilla

2020. szeptember 17

Egyáltalán nem biztos, hogy minden nép a saját, tökéletesre tenyésztett kutyafajtáit részesíti előnyben. Bár itthon természetesen népszerű például a puli, az elmúlt években a legnépszerűbb ebek tízes listáján alig szerepelt. Ezzel szemben a francia bulldog szinte mindig előkelő helyezést ér el. Nézzük, mely országok milyen kutyafajtákat részesítik a leginkább előnyben!

hirdetés

Az American Kennel Club által készített felmérés alapján ezek a fajták 2020 legkedveltebb kutyusai világszerte. Mindjárt el is áruljuk, miért.

Labrador retriever

Ezt a kedves tekintetű, rendkívül sokoldalú kutyát családbarát és rugalmas természete tette közkedveltté. Mivel imádja a gyerekeket és szívesen segít a rászorulókon, rengeteget alkalmaznak közülük vakvezető és mentőkutyaként is. Szeret és tud is dolgozni, nem szabad mentális stimuláció és elegendő mozgás nélkül tartani, mert unalmában rombolni kezdhet a lakásban.

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Srí Lanka

Német juhászkutya

Az okos, bátor, hűséges, tanulékony és aktív német juhászok családban és magányos gazdik mellett is megállják a helyüket. Ha kifejezetten házőrzőt keres valaki, nála jobbat keresve sem talál. Impozáns külseje, méltóságteljes kiállása és empátiakészsége itthon is kedvenccé tette – akárcsak a leghíresebb német juhászunkat, Mancsot.

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Államok, Lengyelország, Szlovénia, Magyarország

Golden retriever

Az okos, engedelmes, rendkívül gyengéd, kedves és tanulékony arany retrieverek igazi családi kutyusok. Senkit ne tévesszen meg a cuki külső, számos komoly területen is alkalmazzák ezeket a gyönyörű szőrmókokat: fantasztikus drogkeresők, úszók, felderítők és agilityben is eredményesen szerepelnek.

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Államok, Kanada, Libanon, Magyarország

Francia bulldog

Amellett, hogy kompakt méreteivel egy kis garzonban is jól érzi magát (persze ugyanúgy igényli a rendszeres sétát, mint nagyobb társai), igazi mókamester, emellett eszes és ravasz is. Odaadó hűségével és simulékony, mégis szórakoztató természetével hamar belopta magát a stílusos gazdik szívébe.

Itt a legnépszerűbb: Magyarország, Egyesült Királyság, Csehország

Angol bulldog

Ugyan ősei még igen agresszívak voltak, mára a bulldog egy szeretettel teli, békés házikedvenccé vált. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a bátorság és a gazdivédő ösztön kiveszett belőle: ő az egyik legkiválóbb bébiszitter!

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Királyság, Magyarország, Egyesült Államok

Uszkár

Csinos és kifinomult külseje éles elmét és vidám személyiséget rejt. Imádja a társaságot, legszívesebben gazdáival múlatja az időt, legyenek azok felnőttek vagy gyerekek. Csak a korrekt fegyelmezést tűri, az igazságtalan bántalmazást megjegyzi magának!

Itt a legnépszerűbb: Argentína, Japán, Uruguay

Beagle

Ugyan békés, nyugodt, kiegyensúlyozott természete ideális családi kedvenccé teszi, séta közben egészen más énjét mutatja meg. Mivel a kopók közé tartozik, aktív életet élő gazdik mellett, sok sétával érzi jól magát, melyek során kedvére szimatolhat és szaladgálhat.

Itt a legnépszerűbb: Ukrajna, Szerbia, Portugália

Rottweiler

A kemény és nagy hatalommal bíró emberek státuszszimbólumaként elterjedt kutyák valójában igen szenzitív, lojális és családfüggő ebek. Akkor érzik magukat a legjobban, ha többedmagukkal élnek egy háztartásban. Kedvelik a gyerkőcöket, és védelmezik is szeretteiket.

Itt a legnépszerűbb: Srí Lanka, Honduras, Guatemala

Rövidszőrű német vizsla

Az aktív családok ideális kutyusa már kölyökkorától kezdve igen hatékonyan idomítható. A rövidszőrű német vizsla strapabíró, aktív, nagy mozgásigényű és eszes fajta, nem szabad hagyni, hogy unatkozzon. Ellenkező esetben ez a vadászkutya hajlamos destruktív viselkedést tanúsítani, energiáit a berendezés tönkretételén keresztül vezeti le. Bár a erre a nemzetközi tízes listára nem került fel, hazánkban igen kedvelt eb a magyar vizsla is.

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Államok

Pembroke welsh corgi

A corgikat nemigen érdekli, hogy a természet és a tenyésztés alacsonnyá, mókás külsejűvé formálta őket. Büszke, magabiztos kiállásuk és éles eszük jól ellensúlyozza egyébként játékos és bohókás, esetenként makacs természetüket. Kiváló családi ebek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a brit királyi famíliában elfoglalt előkelő pozíciójuk.

Itt a legnépszerűbb: Egyesült Államok, Észtország, Szingapúr

Tacskó

Kettős személyisége teszi olyan közkedveltté. Egyszerre szeretetteljes, családbarát és hűséges kutyus, ám ha kell, profi őrző-védőként funkcionál. Kiváló humorérzéke és élénk természete egy egész ország kedvencévé tette hazánkban.

Itt a legnépszerűbb: Magyarország, Egyesült Királyság, Ausztrália

Yorkshire terrier

Amilyen édesek és dekoratívak az apró yorkie kutyusok, olyan öntörvényűek, szabadelvűek és intelligensek is. Nem feltétlenül ajánlottak a nagyon kicsi gyerekes családok mellé. Elvárják a tiszteletteljes és finom bánásmódot, ami egy 2-3 éves tipegőnek még nehézséget okozhat. A yorkshire terrier nem csak társasági kutyus, hanem esetenként kiváló jelzőebként is funkcionálhat.

Itt a legnépszerűbb: Fehéroroszország, Magyarország, Bulgária

Összegezve elmondhatjuk, hogy ez a tíz méltán népszerű fajta az egész világot meghódította. Magyarországról egy 2018-as felmérés szerint a legnépszerűbb kutyának a francia bulldogot, a rövid szőrű magyar vizslát, a német juhászkutyát, a bulldogot, és ötödikként a border collie-t tartjuk. A nyolcadik és a kilencedik helyen azért szerepel a tacskó és a puli is.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek felmérés kedvenc kutyafajta kutyafajták magyarország kedvenc kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink