hirdetés

A világ 9 legősibb kutyafajtája

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. október 10 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Noha még pontosan senki sem tudja, hogy hány éves a világ legrégebbi kutyája, vagy, hogy egyáltalán melyik volt az első kutya a földön. A mai legfrissebb kutatások szerint készült azonban egy lista a „legöregebb” kutyafajtákról.

hirdetés

A tudósok sokáig vitatkoztak arról, hogy a 2019-ben, Jakutföldön talált, 18 ezer éves Dogor farkas-e vagy az ősi kutyafajták egyik példánya. A kölyök múltjának felfedése azért is volt különösen izgalmas a tudomány számára, hiszen az állat lehetett volna a kulcsa a kutyák őstörténetének. Mígnem 16 ország 38 intézményének archeológusai 9 DNS-laboratóriumban bevonásával kiderítették: Dogor bizony nem kutya, hanem farkas.

Az „ősi kutyafajták” listája

Míg egyes kutatások szerint a legősibb kutyákat 20-40 ezer évvel ezelőtt háziasították, más források szerint viszont nem régebben, mint 14 ezer évvel ezelőtt. Azt kideríteni tehát, hogy melyik volt az első kutya a világon, nem könnyű, de a Canine Genome Projekt és a Nature and Science Magazine adatait összevetve az A-Z Animals kísérletet tett arra, hogy a mai kutatások szerint meghatározza a legrégebbi kutyafajtákat. Íme az ősi kutyafajták listája!

9. Kínai shar pei: legalább 2200 évvel ezelőtt

Bár a kínai shar pei eredetéről nincs feljegyzés, a genomikai vizsgálatok megerősítik, hogy a fajta leszármazása több ezer évre vezethető vissza. Az ősi kutyafajtát először Kínában tenyésztették ki, nagyjából i. e. 200-ban, és gazdaságokat és az állatokat védte a ragadozóktól. Mivel a kínai kommunista forradalom alatt drámaian csökkent a populációjuk, egy hongkongi tenyésztő a kutyafajta megmentésére egy felhívást tett közzé egy magazinban. Tulajdonképpen ennek az akciónak köszönhető, hogy ma egyáltalán ismerhetjük a shar pei-eket, hiszen az ezutáni örökbefogadások és a tenyésztés fellendülést hozott az Amerikai Egyesült Államokban.
Hihetetlen, de tény: a shar pei olyan ritka volt, hogy a Guinness-rekordok könyve az 1960-as évek végén a világ legritkább kutyafajtájának nevezte.

kép: Az Én Kutyám

8. Alaszkai malamut: 2000-3000 évvel ezelőtt

Az alaszkai malamut állítólag Szibériából érkezett Alaszkába több évezreddel ezelőtt. A játékos és huncut, igazi családi kedvencként ismert malamut kitartását és képességét a falvak és a törzsek is nagyra értékelték.

kép: Az Én Kutyám

7. Szamojéd: több mint 3000 évvel ezelőtt

Egy másik sarkvidéki kutya, a szamojéd is ősi származású, amit több ezer évvel ezelőtt elsősorban vadászatra és nagy távolságokra, szánhúzóként tenyésztették ki, emellett a szibériai kemény mínuszokban élő törzsek állatállományát terelték.

6. Afgán agár: több mint 3000 évvel ezelőtt

E gyönyörű kutya eredetéről máig vitáznak, egyesek ugyanis úgy vélik, az afgán agár Egyiptomból származik, mások viszont azt mondják, ahogyan a neve is erről árulkodik, Afganisztánból. E vadászkutyaként használt, szélsebes kutyát antilopok és leopárdok vadászatánál vetették be, később azonban a brit katonák az Egyesült Királyságba vitték kiállítási ebnek.

5. Szibériai husky: 4000 évvel ezelőtt

A szibériai huskyt először a Chukchi-félszigeten tenyésztették, amely úgy 160 kilométernyire található Alaszkától, e közelség ellenére azonban csak 1908-ban került az alaszkai Nome-ba. Mára a szánhúzó kutyaversenyek a szibériai huskyt ikonikus fajtává tették, amely széles körben kapcsolódik Alaszka óriási határaihoz. A legújabb genetikai bizonyítékok azt mutatják, hogy az alaszkai malamut szorosan kapcsolódik a szibériai huskyhoz.

kép: Az Én Kutyám

4. Saluki: több mint 4000 évvel ezelőtt

A perzsa agárként is ismert saluki a Guinness-rekordok Könyve szerint i. e. 329-es megjelenésével a legrégebbi kutyafajta.

Emellett egyes források szerint a salukikhoz hasonló kutyákról már 9000 évvel ezelőtt is készültek barlangfestmények.

Bármikor is „születtek”, az biztos, hogy a különféle arab törzsek és a nemesség is nagyra értékelte e kutyafajtát, hiszen gyorsasága, kitartása és vadászati készségei nagyon nemessé tették, közel 70 kilométer/órás sebességgel futó salukit elsősorban gazella és szarvas vadászatára használták.

3. Akita inu: több mint 5000 évvel ezelőtt

Az akita inu eredetéről máig viták folynak. Az akita „kialakulása” az 1600-as évekre tehető, de ősei már jóval korábban is éltek.

Eleinte vadászkutyának használták vaddisznó, szarvas és medve ellen, később viszont őrkutyaként is helyt álltak, köszönhetően annak, hogy nagyon erős bennük a területvédő ösztön, és az idegeneket nem annyira szeretik.

Az akita inu egyébként rokonságban áll a huskyval. Az akitákat legtöbben a hűség jelképévé vált Hacsikó miatt ismerik és szeretik.

2. Basenji: több mint 6000 évvel ezelőtt

Több genetikai kutatás is rávilágított, hogy a kecses basenji a világ legrégebbi kutyafajtája. Az ugrálókutyaként is ismert eb gyorsasága, kitűnő szaglása és kíváncsi természete miatt vadászkutyának és a ház körüli rágcsálók irtására használták elsősorban. Az egyébként nem ugató, hanem inkább jódlihangokat adó kutyát Kenyában oroszlánvadászatokon csaliként is bevetették.

1. Agár: kb. 8000 évvel ezelőtt

Az agárfajtákat a legrégebbi fajtatiszta háziasított kutyafajtaként tartják számon, létezésére utaló jelek a fáraók koráig nyúlnak vissza. Úgy gondolják, hogy minden modern vadászkutya az ősi agár leszármazottja. Az agarakat évezredek óta szelektíven tenyésztik, hogy vizuális követéssel és nagy sebességű futással üldözzék és befogják a zsákmányt, így a világ leggyorsabb kutyafajtái lettek.

+1 grönlandi szánhúzó kutya: kb. 9500 év

A legrégebbi kutyafajtáról szóló tudományos vita továbbra is folytatódik. Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, melyik volt az első kutya a Földön.

A legújabb bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a grönlandi kutya erős igényt tart a világ legidősebb kutyája címére.

A tudósok a közelmúltban az oroszországi Zhokhov-szigeten talált kutyamaradványokról azt állítják, eléggé hasonlítottak a mai grönlandi szánhúzókutyáéra ahhoz, hogy elárulják, a szánhúzó kutyák az elmúlt 9500 évben nem kereszteztek farkasokat.

 

érdekességek kutyafajták legősibb kutyák lista ősi kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!