hirdetés

Kutya vagy farkas? Kiderült Dogor, a 18 ezer éves kölyök múltja

Molnár Enikő

2023. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

2019-ben felrobbantotta az internetet egy kölyök, Dogor, de elsősorban nem az aranyos kinézetével, és még nem is csinált semmilyen trükköt hozzá. Akkor hogyan lett híres? Úgy, hogy 18 ezer éven keresztül háborítatlanul pihent a fagyott talajban, és hihetetlen állapotban találtak rá.

hirdetés

Dogor története a modern korban 2018-ban kezdődött, amikor az Ingyigirka folyóhoz közel, Jakutföld (hivatalos nevén Szaha Köztársaság) északi részén megtalálták, permafroszt által prezerváltan. A permafroszt azt jelenti, hogy a talajhőmérséklet 0 °C alatti legalább két egymást követő évben. A szó jelentése egyébként állandó, vagy örök fagy. Jakutföld arról ismert, hogy egész évben legtöbbször 0 °C alatt van az átlaghőmérséklet, nem csoda, hogy Dogor nem az első jó állapotban talált lelet azon a területen. 2011-ben és 2015-ben fedezték fel az Tumat kölyköket, akik a legrégebbi, jó állapotban fennmaradó kutyatetemek (a környezet miatt mumifikálódtak), cirka 12 400 évükkel. Viszont felmerülhet a kérdés, hogyha nem Dogor az egyedüli, akit abban a régióban találtak, akkor miért olyan különleges?

A permafroszt egy arca.

Dogor története

A kölyök esete több fronton is érdekesnek bizonyult. Egyfelől annak ellenére, hogy a DNS vizsgálat bizonyította a korát, ami 18 ezer év körüli, a hím állat teteme külsőleg sokkal jobb állapotban volt, mint a Tumat kölyköké. A legtöbb helyen megmaradt a szőre, a bajsza és a szempillái épségben vannak, illetve, ami még nagyon érdekes, hogy az orra is sértetlenül megúszta az éveket. A fogai is jó állapotban vannak, főleg, hogy ezek tejfogak, hiszen Dogor kb. 2 hónapos korában hunyt el. A vizsgálatokat a Swedish Centre for Palaeogenetics végezte el, a kölyök egyik bordájából vett minták alapján, míg a teste Oroszországban maradt.

A nevét a vele foglalkozó tudósok adták, és szaha (vagy jakut) nyelven azt jelenti, hogy barát, de angolul még jobban mutatja, hogy miért is lett olyan felkapott Dogor története. Sokáig nem tudták megállapítani a DNS-e alapján, hogy vajon kutya vagy farkas kölyök-e. Emiatt jogosan felmerült a kérdés, hogy vajon mit is jelképez. Hiszen számos elmélet létezik arról, hogy hogyan jöttek létre a mai kutyák. Van, aki farkasokhoz, van, aki sakálokhoz és van, aki ősi, vadon élő kutyákhoz köti őket. Dogor megtalálása könnyedén alátámaszthatta volna valamelyiket, ezért is volt olyan izgalmas fejlemény, hogy nem volt egyértelmű a vizsgálat eredménye.

Úgy gondoltam, hogy amit találtunk, az egy farkas volt. De nemrégiben visszakaptuk az első eredményeket a genomról, és nem tudjuk megmondani, hogy kutya-e vagy farkas. Meg kéne tudnunk állapítani-ennek egyszerűnek kéne lennie. (…) Tehát ez lehet egy nagyon korai modern farkas vagy kutya, vagy egy kései pleisztocén (jégkorszakbeli) farkas. Ha kiderül, hogy (Dogor) egy kutya, akkor azt mondanám, hogy ő a legkorábbi bizonyított kutya.

Nyilatkozta Love Dalen, egyike azoknak, akik kutatási célokból Svédországba vitték Dogor bordáját, majd az azonosításán dolgoztak

A legfrissebb eredmények

2019 után kicsit alább adott a Dogor iránti érdeklődés, legalábbis, ami a médiát illeti. Hiszen nem volt semmi újdonság a történetben, és az ilyen jellegű kérdéseket nem egyik napról a másikra döntik el. A végső eredményeket 2022-ben publikálták a Nature-ben. Egy kifejezetten nagyszabású projekt eredményét közölték benne. A kutatásban 16 ország 38 intézményének archeológusai vettek részt, 9 DNS laboratórium bevonásával. Sajnos az eredmények nem voltak olyan különlegesek, mint maga a lelet. Bár sokan azt remélték, hogy Dogor választ ad a kutyák házasításának és fejlődésének fennmaradó kérdéseire, kiderült, hogy egy farkas. Ezt úgy tudták megállapítani, hogy kibővítették az adatbázisukat. A kutatás Dogor beazonosítása mellett azt is célul tűzte ki, hogy teljesebb képet alkosson a kutyák őseiről. Az eredményeik alapján úgy gondolják, hogy valóban a farkasok a kutyák ősei, viszont valószínűleg többször is háziasították őket, mire állandó társai lettek az embereknek. Lehet, hogy maga Dogor nem volt áttörő erejű a kutyák történetének felgöngyölítésében. De okot és lehetőséget adott arra, hogy (nagy volumenű) DNS vizsgálatok alapján is bebizonyítsák a kutyák és a farkasok kapcsolatát.

 

DNS Dogor farkas és kutya háziasítás kutya jégkorszak kutya történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!