hirdetés

A háziasított kutya legkorábbi ismert európai maradványát fedezték fel: több mint 17000 éves a lelet

László Enikő

2022. december 8 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákkal való kapcsolatunk korábban kezdődhetett, mint azt gondoltuk.

hirdetés

A kutya az első ember által háziasított faj, bár a farkas háziasításának földrajzi és időbeli eredete továbbra is vita tárgya. Az Erralla-barlangban (Zestoa, Gipuzkoa) 1985-ben a Jesus Altuna által vezetett ásatás során szinte teljes felkarcsont került elő egy kutyafélétől, ám akkoriban nehéz volt megállapítani, hogy melyik állatfajhoz tartozhat a lelet. Egészen mostanáig.

Ez a legkorábbi ismert kutyalelet Európában

A spanyolországi baszkföldi Erralla-barlangból előkerült ősi karcsont a legkorábbi háziasított kutyamaradvány, amelyet Európában valaha találtak. Körülbelül 17410 és 17096 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és megdönti a korábbi címbirtokos maradványok rekordjait, amelyeket Németországban találtak, és a becslések szerint 15114 és 14237 év közöttiek.

Az Erralla-barlang leleteit az ásatási hely alsó-magdaléni szintjéről hozták elő, abból az időből, amikor a felső paleolitikum és a mezolitikum magdalén kultúrái szárnyaltak Nyugat-Európában. Feltételezések szerint 17000 és 12000 évvel ezelőttről származhat, ami azt mutatja, hogy az azonosított csontok a korszak legrégebbi maradványai.

Így vizsgálták

A kutatók többféle megközelítést alkalmaztak a csontok felmérésére és annak megállapítására, hogy melyik fajhoz tartozik. Az egyik módszer a radiokarbonos kormeghatározás volt, amely a szén-14-et, a szén természetben előforduló és radioaktív formáját használja. Idővel lebomlik, ami azt jelenti, hogy a tudósok datálhatják a tárgyakat, ha megvizsgálják, hogy mennyiben változott a szén-14 és a nem radioaktív szén aránya.

Ezután megvizsgálták a karcsont genetikai és morfológiai jellemzőit, hogy eldöntsék, kutyáról vagy farkasról van-e szó. Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, mivel a kutyák háziasítása átmeneti időszakot képezett, így nehéz eldönteni, hogy akkor még farkasról, vagy már kutyáról van-e szó. Szerencsére sikerült választ kapniuk.

„Eredményeink megerősítik, hogy ez a példány Canis lupus familiarisként azonosítható” – írták a tanulmány szerzői, akik szerint az adatok azt mutatják, hogy „az Erralla-példány az egyik legkorábbi háziasított kutya Európában”.

A minta mitokondriális eredete a faj mintegy 22 000 évvel ezelőtti megjelenésére utal, ami egy olyan hideg éghajlati időszakban volt, amely egybeesett az utolsó glaciális maximummal. Érdekes kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az emberek és a kutyák pontosan mikor fogtak össze, legalábbis Európában, mivel a háziasított kutyák itteni megjelenésének korábbi időpontjára utalnak, mint azt eddig gondolták.

„Ezek az eredmények felvetik annak a lehetőségét, hogy a farkasok háziasítása az eddig javasoltnál korábban megtörtént, legalábbis Nyugat-Európában, ahol a paleolit ​​vadászó-gyűjtögetők és a vadon élő fajok, például a farkas kölcsönhatása felerősödhetett a glaciális (jeges) menedékterületeken az éghajlati válság időszakában” – zárta nyilatkozatát Conchi de la Rúa, a tanulmány társszerzője, a Baszkföldi Egyetem Humán Evolúciós Biológiai Csoportjának vezetője.

farkas farkas és kutya háziasítás kutatás kutya jégkorszak leletek régészet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink