hirdetés

Ősi örökség: ezek a kutyafajták mintha még mindig farkasok lennének

Bodri Melissza

2021. április 7

A farkasok és kutyák hasonlóságával számos tanulmány és kutatás foglalkozik. Ám napjainkban szép számmal akadnak ebek, melyek látszólag köszönőviszonyban sincsenek az ordasokkal, ilyen például a pekingi palotapincsi. Ugyanakkor vannak fajták, melyek majdnem a megszólalásig úgy néznek ki, mint vadon élő rokonaik.

hirdetés

Házi kedvenceink és a farkasok múltja összefonódik, számos fajta még ma is magán viseli az ősi jegyeket, tulajdonságokat. Bizony előfordulhat, hogy egy avatatlan szem összekeveri a csehszlovák farkaskutyát a szabadban élő rokonaival. Ám mi az, ami a két fajt még mindig összeköti?

Mit lehet tudni?

Nagyon sok elmélet látott napvilágot a kutyák és a farkasok közös múltjával kapcsolatban. Például egy nemzetközi kutatócsoport arra következtetett, hogy a kutyák szürke farkasokból való háziasítása feltehetőleg 20 vagy 40 ezer évvel ezelőtt történhetett meg. Arra a kérdésre, hogy pontosak kik és hogyan szelídítették meg az ordasokat, még mindig nem lehet pontos választ adni, és nagyon sok elmélet kering ehhez kötődően.

Mi a közös bennük?

Még egy laikus is kijelentheti, hogy a farkasok és a kutyák bizony hasonlítanak egymásra. Azon túl, hogy kutatók bebizonyították, hogy a farkaskölykök is rávehetők a labdával való játékra, csakúgy, mint a kiskutyák, számos egyezést lehet felmutatni.
A kutyafélék (canidae) családjába tartozó két faj kommunikációs eszköze hasonló (csaholás, vonyítás, morgás stb.) emellett olyan fejlett érzéken osztoznak, mint a kiváló látás, hallás, szaglás. A farkasok falkában élnek, míg az ebeknek is szüksége van az ember vagy más kutyák társaságára.

Vannak különbségek

Bár hasonlóak, mégsem ugyanolyanok. A kutyák szeretik az emberek közelségét, és a domesztikáció óta szoros a kapcsolatuk. Az ebek főként ugatással kommunikálnak – ezzel szemben a vadonbeli rokonaik ritkán ugatnak, ám annál gyakrabban vonyítanak. Fizikailag is eltérnek, mely nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a kutyák koponyája kisebb a farkasénál, hanem abban is, hogy a négylábú kedvenceink szemszíne, testfelépítése, magassága, bundája, fogazata jelentősen különbözhet vadon élő társaiktól. Ám léteznek olyan fajták, melyek még mindig úgy néznek ki, mintha farkasok lennének.

Ez az 5 fajta akár farkas is lehetne

Az alábbi kutyafajták nem csupán külsőségekben hasonlítanak az ordasokhoz, hiszen hordoznak olyan viselkedésbeli sajátosságokat, mint az erős falkamentalitás, szívósság vagy a zsákmányszerző hajlam. Emiatt ezeket az ebeket kitartásuk és fizikai rátermettségük miatt vadászatra és szánhúzásra használták.

Szibériai husky

A vastag bundájú husky nem csak farkasszerű arcmintázattal rendelkezik, hanem a viselkedése is jellegzetes: szeret falkához tartozni, nem ugat, ám annál ismertebb különleges vonyításáról. A farkashoz hasonlóan ez a fajta sem rendelkezik olyan arcizomzattal, amely segíti a „kiskutya szemekkel” való nézésben.

Alaszkai malamut

Ez a hatalmas, ordast idéző eb egyesek szerint a farkasok egyenesági leszármazottja. Csakúgy, mint a husky, ő sem ugat, inkább vonyít. A malamut független fajta, a kisebb háziállatokat ösztönösen üldözheti, megtámadhatja.

Az alaszkai malamut akár farkas is lehetne.

Csehszlovák farkaskutya

Ez a viszonylag fiatal fajta a németjuhászok és a Kárpátok farkasainak kereszteződéséből született. A tenyésztésnél az volt a cél, hogy az eb mindkét faj tulajdonságait örökölje, mint például az ordasok ereje és állóképessége. Emellett megjelenése is vadon élő társait idézi (alkat, szőrzet, szín).

Szamojéd

Ez a dús szőrzetű, erős fajta régi múltra tekint vissza. A tudósok azt is megállapították, hogy egy 2011-ben felfedezett, közel 33 ezer éves őskutya-lelet genetikailag a szamojédhoz áll legközelebb. A jellegzetes mosolyú eb külsőségekben nagyon hasonlít a fehér farkasra: jól mintázza ezt vastag, sűrű bundája és hegyes fülei.

Szamojéd

Kanadai eszkimókutya

Az inuitok által kitenyésztett ebet annak idején a szánhúzás mellett még jegesmedve vadászatra is használták. A kanadai eszkimókutya manapság nagyon ritkának számít, mely erőteljes, atletikus felépítése által nagyon hasonlít vad rokonához.

alaszkai malamut csehszlovák farkaskutya farkas farkas és kutya farkaskutyák kanadai eszkimókutya szamojéd szánhúzó kutyák szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink