hirdetés

Ne dőlj be a szomorú kutyaszemeknek: a tökélyre fejlesztett stratégia

László Enikő

2021. január 4

A tekintet, amit minden gazdi ismer: a könyörgő kiskutya szemek. Nehéz neki ellenállni, hisz kedvenceink a domesztikáció során tökélyre fejlesztették a taktikát. A kutatók szerint mi, emberek segítettünk nekik ebben.

hirdetés

Nincs is bájosabb, mint amikor kutyád hatalmas, könyörgő kiskutya szemekkel néz rád. Általában ilyenkor egy finom falat van a kezedben vagy legalább már tíz perce nem foglalkoztál a négylábú szeretetcsomaggal. Nehéz neki ellenállni, de néha muszáj. Fontos, hogy kedvenced ne tudjon mindent kiharcolni két szép szemével, hiszen ez számára akár ártalmas is lehet.

Ki tudna ellenállni neki?

Különleges arcizmok

Kutatók szerint maga az ember járult hozzá ahhoz, hogy a kutyák tökélyre fejlesszék a kiskutya szemekkel nézést. Egy vizsgálat során négy farkas és hat eb arcszerkezetét elemezték. Főleg a szem környékére fókuszáltak, arra, hogy mikor milyen mozgás látható rajtuk. A kutatók két nagyobb eltérést találtak. Az izom, ami a szemöldök mozgásáért felelős a háziasított négylábúaknál sokkal fejlettebb, mint a farkasok esetében.

A szibériai husky-n kívül – mivel ősi fajta – mindegyik alanynál megfigyelhető egy másik izom fejlettsége is. Ez szélesíti a tekintetet azáltal, hogy a fülek felé húzza a szemhéjat. E két izom segíti a kutyákat a tökéletes kiskutya szemekkel való nézésben. A kutatók arra is rájöttek, hogy a háziasított ebek ezt jóval gyakrabban alkalmazzák (az eredmények alapján ötször több esetben) szorult helyzetben, mint a farkasok. Egy korábbi kutatás arra is rávilágított, hogy ezt a taktikát csak az embereken alkalmazzák a kutyák, fajtársaikkal szemben nem jellemző. Kifejezetten azért emelik meg szemöldöküket (és néha dugják ki nyelvüket), hogy elérjenek valamit.

Mi segítettünk kialakítani a stratégiát

Azt feltételezik a kutatók, hogy mi segítettünk a kutyáknak kialakítani ezt a nézést. A háziasítás során az emberek nagy valószínűséggel előnyben részesítették a barátságos, aranyos tekintetű egyedeket. Meg is érte ez az ebeknek, hiszen akik így néztek, kaptak a megmaradt ételből, illetve róluk szívesebben gondoskodtak. Azért találhatjuk ilyen szívmelengetőnek a könyörgő tekintetű kutyákat, mert nézésük hasonlít a csecsemőkéhez. A történelem során ezeket az egyedeket részesítettük előnyben, ők tudtak szaporodni, később pedig elterjedni.

Tudni kell ellenállni

Semmi rossz nincs abban, ha kutyád könyörgő tekintettel lesi minden mozdulatodat. Sok esetben ilyenkor egy kis figyelemre vágyik, játékra, simogatásra, dögönyözésre. Ha viszont vacsorád legfinomabb falatjaira, akkor nem érdemes bedőlni neki – a saját érdekében. Egyesek nem tudnak ellenállni a kiskutya szemeknek és lepottyantanak kedvencüknek egy-két ételdarabot. Ez viszont elhízáshoz vezethet, és az is előfordulhat, hogy olyan falatokat adnak az ebnek, amik számára ártalmasak. Például csokoládét, cukros, sós, zsíros ételeket. Kutyád hamar megszokja a (szerinte) jót. Idővel követelőzővé válhat, és elvárja, hogy mindig pottyanjon le számára is valami az asztalról. Ez pedig rendkívül zavaró lehet egy idő után. Ezért mindig tarts mértéket, és ha néha adsz is saját ételedből, csak olyat, ami számára nem káros.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiskutya szemek könyörgő kutyaszemek kutatás kutya kisokos kutya nézése kutya szeme kutya tekintete

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!