hirdetés

Ezért küld lesújtó pillantást feléd a kutyád: könnyen félreértheted

Szénási Szimonetta

2024. március 24 - Képek: Getty Images Hungary

Van egy tipikus tekintet, ami láttán azt hihetnéd, kedvenced ítélkezik feletted. Például mert rajtakapott, hogy az olcsóbb kutyatáppal töltöd fel az eledeles dobozt. Viccet félretéve: ami számunkra lesújtónak, vagy egyenesen megvetőnek tűnhet, az valójában egészen mást jelent. A jelenség hátterét is megmagyarázzuk.

hirdetés

Amikor a kutya oldalról néz rád, szemei némiképp összeszűkülnek, és még a szemfehérje is kilátszik, olybá tűnhet, hogy valamit rosszal. Ezt használják fel a mémek, azaz a vicces képek készítői is. Ezek legtöbbször valóban humorosak, ám gazdaként tudnod kell helyesen olvasni az eb jelzéseit! A kutyák érzelmi világa nem egyezik meg a mienkkel, és sok szempontból sokkal egyszerűbb is, mint az embereké. Például nem fog elítélni, amiért – teszem azt – elbliccelted az esti fogmosást, vagy a dobozból, állva eszed a pizzát. Az állatok felmérik és dekódolják a helyzeteket, majd levonják a következtetéseket az ismert cselekvésekből. Maradva az evésnél: ha látja a kezedben a tálkáját, akkor tudja, hogy meg fogod etetni. De akkor mit jelent, amikor az előbb körülírt módon néz rád? Vegyük sorra!

A kutya ezen jelzését gyakran félreértjük

Komplex testbeszéd

A tekintet mellett érdemes megfigyelni a kutya többi jelzését is: miként állnak a fülei, a farka, mit sugall a testtartása, ad-e ki hangot, stb. Az oldalról rád vetett pillantáshoz gyakran szintén oldalra biccentett fejtartás, valamint fejhez simuló fülek társulnak. Az állatviselkedés-kutatók szerint ez jelentheti azt, hogy aggódik valami miatt, vagy fél valamitől.

Ám ha valamilyen finom falatot őriz éppen, akkor inkább azt jelzi, hogy „nincs itt semmi, menj csak tovább”. Ez is egyfajta aggodalom afelett, hogy elveszik a jussát.

Néha bizony a „sumákolás” egyértelmű jele, amikor az eb tilosban járt, és ezzel ő is tisztában van. Ha lebukott, és te hívod, már a hanghordozásodból tudhatja, hogy baj van, ami az arcára is kiül. Ugyanígy megfigyelheted nála, ha épp készül valamire; mondjuk el akarja csenni az asztalon felejtett szalámivéget.

Ezen felül a területvédést is kísérheti ez a pillantás.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Miattunk alakult ki

A kutyák szemében megjelenő fehér sáv nem véletlen: a háziasítás következménye, célja pedig a velünk való mind tökéletesebb kommunikáció. (Figyeld meg, hogy a farkasoknak nincs ilyen!) Ennek köszönhetően sokkal kifejezőbb a tekintetük, valamint a szemük mozgásával is tudnak jelezni számunkra; többek között rámutatni valamire. A szem körüli izmok is akképp fejlődtek, hogy a kutya a pillantásával minél erőteljesebb hatást gyakoroljon ránk, emberekre.

Ha érdekel, miként manipulálnak minket kedvenceink a legendás „kiskutyatekintettel”, ezt a cikkünket feltétlenül olvasd el!

ítélkezik a kutya kutya nézése kutya tekintete néz a kutya tekintet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!